Liječnik optužuje Ministarstvo poljoprivrede SAD-a: Prestanite reklamirati meso, Vi promičete dijabetes i bolest!

Liječnik optužuje Ministarstvo poljoprivrede SAD-a: Prestanite reklamirati meso, Vi promičete dijabetes i bolest!

0 3204
Dr. med. Joel Kahn - predavač i autor tema vezanih uz vegansku prehranu i poništenja bolesti srca.

Autor: Joel Kahn, dr. med.

Preveo: Šime Validžić

.
U vrijeme kada cijene mesa rastu, a potrošnja mesa pada u Sjedinjenim Američkim Državama, Ministarstvo poljoprivrede razmatra proširenje programa koji promiče potrošnju mesa koristeći program „označavanja“ (checkoff).
Tzv. „Govedarski program označavanja“ je program za promicanje i istraživanje koji je financiran od strane proizvođača mesa i osmišljen da poveća domaću i/ili međunarodnu potražnju za „govedinom“. Stočarski odbor za „govedinu“ i Ministarstvo poljoprivrede SAD-a nadziru prikupljanje i trošenje sredstava tog programa. Nesumnjivo, vodič za prehranu Ministarstva poljoprivrede iz 2011. „Moj tanjur“ (MyPlate), u kojem nije posebno spomenuto meso kao osnovna hrana, pretrpio je veliki gnjev od velikih uzgajivača krava, pilića, purana i svinja te sada vlada pokušava odustati od svog poteza. Razmatran je prijedlog da se udvostruči sadašnjih 80 milijuna dolara sredstava. Na sreću, Ministarstvo poljoprivrede je primilo ogroman broj molbi koje se protive ovom povećanju zbog velikih kampanja pisanja pisama, kao one koju je organizirao Liječnički odbor za odgovornu medicinu (PCRM, Physicians’ Committee for Responsible Medicine) te ga je Vlada za sada odložila.

.
Nadam se da ću podsjetiti Ministarstvo poljoprivrede SAD-a na znanstveno utemeljene argumente koji povezuju potrošnju mesa i kronične bolesti, u ovom slučaju, epidemiju dijabetesa.

 

1. U 1985. godini, Adventističko istraživanje smrtnosti je analiziralo rizik od dijabetesa u 25.000 vegetarijanaca i mesojeda i otkrilo da su žene koje su jele crveno meso povećale rizik da im se razvije dijabetes za 40%, a muškarci koji su jeli crveno meso povećali rizik za 80%.

2. U 2008. godini, Adventističko istraživanje zdravlja 2  je analiziralo 8.401 ljudi i otkrilo da dugogodišnji mesojedi, koji jedu meso tijekom cijelog tjedna, imaju 74% veću vjerojatnost da im se razvije dijabetes nego oni koji su jeli potpuno biljnu hranu.

3. U jednoj analizi potrošnje mesa i dijabetesa, znanstvenici su otkrili da se za svakih 100 grama crvenog mesa potrošenog na dan, rizik za dijabetes povećao za 10%. A za svakih 50 grama prerađenog mesa potrošenog na dan (otprilike vrijednosti jedne zapakirane hrenovke), rizik je se povećao za 51%.

4. U istraživanju zdravlja medicinskih sestara II, jedenje prerađenog crvenog mesa više od pet puta tjedno povećava rizik od dijabetesa za 91%; jedenje neprerađenog crvenog mesa povećava rizik za 59%.

5. Nedavno istraživanje EPIC-interaktivne studije utvrdilo je da svakih 10 grama životinjskih proteina kojih se potroši dnevno povećava rizik od dijabetesa za 6%. (EPIC – European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – Europska potencijalna istraga raka i prehrane).

6. U nedavnom istraživanju više od 100.000 sudionika, rizik za dijabetes se udvostručio osobama koje svakodnevno jedu ribu u usporedbi s onima koji nikada nisu jeli ribu.

7. Mesni režimi prehrane su povezani s višim razinama upalnih markera kao što je hs-CRP, koji se obično nalaze kod bolesnika kod kojih se razvija dijabetes.

8. Mesna prehrana može sadržati prevelike količine pro-oksidansa željeza i konzervanse kao što su nitrati, koji štete tkivu i dovode do inzulinske rezistencije.

9. Zamjenom mahunarki umjesto mesa poboljšava se razina šećera u krvi, inzulina, kolesterola i triglicerida.

 

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a je napravilo korak naprijed u 2011. godini, kada je napustilo program „Moja piramida“ (MyPyramid) koji preporučuje potrošnju mesa, zamijenivši ga s programom „Moj Tanjur“ (MyPlate), koji ističe grupu namirnica s oznakom “bjelančevine”. Ministarstvo poljoprivrede naznačuje da grah, grašak, orašasti plodovi, sjemenke, i prerađeni sojini proizvodi mogu opskrbiti proteinski dio tanjura. Za zdravlje nacije i okoliša, nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede eliminirati, a ne povećavati, sredstva za promoviranje mesa.

.
O AUTORU

Dr. med. Joel Kahn je diplomirao s najvišim uspjehom na Fakultetu Medicine Sveučilišta u Michiganu i radi kao kardiolog u Detroitu. On je klinički profesor medicine na Wayne State University School of Medicine. Čest je predavač i autor tema vezanih uz vegansku prehranu i poništenja bolesti srca. Njegova knjiga, Rješenje cjelovitog srca kombinira prehranu te istočne i tradicionalne pristupe sprečavanju američkog ubojice broj jedan. Njegova najnovija knjiga, Mrtvi izvršni direktori ne dobivaju bonuse: Najbolji priručnik za preživjeti svoju karijeru sa zdravim srcem, govori o tome kako se vaše zdravlje i stil života međusobno povezani.

 

Doprinosi doktora Joel Kahna
http://www.forksoverknives.com/contributors/dr-joel-kahn/

 

Preuzeto sa:
http://www.forksoverknives.com/usda-quit-marketing-meat-youre-promoting-diabetes-and-sickness/

BEZ KOMENTARA

Odgovori: