Zaštita i dobrobit nasuprot prava i oslobođenja životinja – 21. tribina ciklusa “Oslobođenje životinja”

Zaštita i dobrobit nasuprot prava i oslobođenja životinja – 21. tribina ciklusa “Oslobođenje životinja”

318 2919

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

Utorak 14. 11. 2017., od 19:30 do 21:00
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (Cvjetni trg), Zagreb
Ulaz slobodan

 

Gosti:
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić
(izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva)

dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.
(savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca)

Marijana Jerković
(dipl. ekonomistica i članica inicijative “Oslobođenje životinja”)

Mato Kutlić
(veganski aktivist i programer)

Petra Puvača
(dugogodišnja volonterka te osnivačica, predsjednica i edukatorica Udruge za zaštitu životinja “Sedma od Devet”)

Autor i voditelj ciklusa:
Robert Međugorac, prof.


Kao što oslobođenje (emancipaciju) crnaca ili žena nije bilo moguće ostvariti samo njihovom zaštitom i dobrobiti, nego upravo uspostavljanjem njihovih prava, tako ni oslobođenje ne-ljudskih životinja na sve tri razine nije moguće ostvariti samo njihovom zaštitom i dobrobiti, nego isto tako uspostavljanjem njihovih temeljnih prava; prava na život, slobodu, tjelesnu cjelovitost i prirodni životni teritorij.

Koliko god rob imao dobre životne uvijete, koliko god bio zaštićen od izvanjskih utjecaja i opasnosti, on je i dalje rob, i jedino oslobođenjem na sve tri razine on prestaje biti rob.

Životinje koje nedužne gule doživotnu robiju u npr. zootvorima, azilima ili u privatnim stanovima visokih nebodera, imaju osiguran krov nad glavom, veterinarsku skrb, hranu, zaštićene su od prirodnih neprijatelja te dožive duboku starost, ali nisu slobodne, i koliko god ta sloboda bila opasna i smrtonosna ona nema alternativu. Sloboda naprosto nema i ne može imati alternativu.


Između ostalih pokušat ćemo odgovoriti i na ova pitanja:

TERMINOLOGIJA
1. Što je zaštita životinja?
2. Što je dobrobit životinja?
3. Što su prava životinja?
4. Što je oslobođenje životinja?

POVIJEST
1. Tko su začetnici zaštitarske ideologije, a tko pravaške ideologije u zooetici?
2. Koji su prvi zaštitarski i pravaški tekstovi?
3. Gdje su bile prve zaštitarske i pravaške kampanje i akcije?

ORGANIZACIJE
1. Koje istaknute organizacije zagovaraju i provode zaštitarstvo i dobrobit, a koje prava i oslobođenje?
2. Koje od navedenih organizacija imaju više zaštitarskih elemenata u svom zagovorništvu i radu, a koje više pravaških i zašto:
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)
– WSPA (World Society for the Protection of Animals)
– 269 Life
– A. L. F (Animal Liberation Front)
– Igualdad Animal (Animal Equality)
– Mercy For Animals
– Direct Action Everywhere 
– Cruelty Free International (nekadašnji BUAV)
– Anonymous for the Voiceless 
Prijatelji životinja
– Tierschutzverein Europa
– Sea Shepherd

ISTAKNUTI ZAGOVORNICI POKRETA
1. Koji su zaštitarski, a koji pravaški elementi kod istaknutih ljudi u Pokretu;
Peter Singer
– Gary Lawrence Francione
– Martin Balluch
– Ingrid Newkirk
– Kapetan Paul Watson
– Joan Dunayer
– Gary Yourofsky
– Steven Best
– Tom Regan
– Philip Wollen
– Sasha Boojor
– Melanie Joy
– Ronnie Lee

KAMPANJE I METODE
1. Jesu li jednotematske kampanje (single-issue campaigns), poput prosvjeda protiv krzna, ili protiv ubijanja tuljana u Kanadi, ili ubijanja delfina u Japanu, ili Bezmesnog ponedjeljka itd., u potpunosti zaštitarske ili ipak imaju nešto pravaških elemenata?
2. Jesu li jednotematske kampanje uspješnije od svobuhvatnih kampanja?
3. Može li kampanja “Uhvatikastrirajvrati” doprinijeti uspostavljanju prava životinja?

PITANJA S DRUŠTVENIH MREŽA
1. Može li umjetno meso i umjetni materijali za odjeću i jeftinija mlijeka od žitarica dovesti do oslobođenja životinja?
2. Koliko veliki medijski magnati kao Bill Gates ili Mark Zuckerberg mogu ubrzati taj proces ako počnu zagovarati veganstvo? (Oba pitanja postavlja Valent Samardžija)
3. Vezano za strategiju ključno je “pitanje” (po meni, čisto retoričko, zato stavih navodnike) – smije li se u djelovanje uključiti nasilni aktivizam, ili djelovati isključivo unutar sustava i je li nasilni aktivizam (pa čak i onaj “samo” drastično provokativni), bez obzira na svraćanje pozornosti (“svaka reklama je dobra pa i negativna”) – kontraproduktivan? (Pita Roman Matus)


izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

Hrvoje Jurić (1975.) radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje etiku i bioetiku. Voditelj je Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, glavni tajnik Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva te član nekih drugih znanstvenih, kulturnih i socijalnih projekata i inicijativa. Pored brojnih znanstvenih, stručnih, esejističkih i publicističkih članaka u hrvatskim i međunarodnim časopisima i zbornicima, objavio je knjigu Etika odgovornosti Hansa Jonasa (2010.), te bio suurednik zbornika Filozofija i rod (2005.) i Filozofija i mediji (2014.). Osim etike i bioetike, u područja njegovog interesa spadaju filozofija tehnike, filozofija prirode, filozofija medija, rodni studiji i socijalno-politička problematika. Bavi se i poezijom, te je objavio pet knjiga pjesama.

Ovdje možete vidjeti neke od javnih nastupa Hrvoja Jurića:


Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.

Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.

Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.

Ponašanjem i dobrobiti životinja bavim se više od 20 godina. Studirala sam biologiju (ekologiju) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te diplomirala s temom o ponašanju šumskih mačaka u Zoološkom vrtu. Nakon završenog studija biologije zaposlena sam na Veterinarskom fakultetu, gdje sam doktorirala s temom o ponašanju i dobrobiti svinja.

Školovala sam se u inozemstvu, odnosno u Austriji, Irskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Nizozemskoj. Na Sveučilištu u Edinburgu magistrirala sam primijenjenu etologiju i dobrobit životinja, s temom o komunikaciji pasa.

Nakon povratka u Hrvatsku radim kao savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca te surađuje s brojnim udrugama za zaštitu životinja. Gostovala sam više puta na radiju i televiziji, te pisala članke i komentare za različite novine i portale, uglavnom o temama vezanim za kućne ljubimce i divlje životinje.

Više o Ireni: https://irenapetak.com/

Ovdje možete vidjeti javni nastup Irene Petak, a iz gledališta se javila i Petra Puvača:


Marijana Jerković

Marijana Jerković

Marijana Jerković rođena je u Slavonskom Brodu, 1976. godine. Od 2000. godine živi u Zagrebu, gdje je završila fakultet ekonomije, smjer računovodstvo i financije.
Veganka je postala sredinom 2016. godine. Nakon nepunih godinu dana, pridružila se inicijativi Oslobođenje životinja, kao članica organizacijskog odbora drugog po redu prosvjeda “Oslobođenje životinja za zatvaranje svih klaonica”, koji se održao u Zagrebu, 27. 5. 2017. godine.
Kako i sama ima obitelj, koja je s njom prešla na veganski način života, upravo na tu temu je održala predavanje pod nazivom “Roditelji vegani, a djeca?”, u sklopu ZeGeVege festivala u rujnu 2017. godine.
Također od nedavno djeluje kao glavni organizator zagrebačkog ogranka međunarodne organizacije Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless), koja se bavi uličnim aktivizmom kroz video projekcije istine o iskorištavanju životinja u industriji hrane, mode, zabave, kozmetike i lijekova, te kućnih ljubimaca.
U svom djelovanju zalaže se za osloboditeljski (abolicionistički) pristup borbi za prava životinja.


Mato Kutlić

Mato Kutlić

Mato Kutlić je vikend aktivist, salonski anarhist, karizmatični Bent Edge, u narodu poznat kao Mr. Logika.
Slobodno vrijeme krati tragajući za istim i filozofirajući, a ostalo (ne-slobodno, ne?) dosađujući prijateljima i idući na živce ostalima.
Poznat je i kao Shorty, a u skladu s dobrim ukusom nevoljko priznaje razloge koji su doveli do tog nadimka.

Ukratko, zadnja osoba koju bi trebali vidjeti na ovoj tribini.
Ili kao stand-up komičara.
Život jednostavno nije pošten…

Otac dvoje djece, 11 i 3 g., koji su na “veganskoj” prehrani od rođenja. I sam na biljnoj prehrani još i duže vrijeme prije toga. Svojevremeno izletnik u aktivističkim vodama, danas skloniji filozofiranju (možda i iščekivanju?) o braku između Le Pen i Trumpa. Programer, linuxaš, SF zaljubljenik, teoretičar. Zavjera, dakako.

Kažu strašno naporan, petparački pjesnik ogrezao u melankoliju, bivši vegan, ponekad programer, po slobodnom uvjerenju i odabiru Svahili bukva te moli da mu se tako i obraćate.

Ovdje možete vidjeti neke od javnih nastupa Mate Kutlića:


Petra Puvača

Petra Puvača

Petra Puvača sebe često opisuje kao “propalog biologa” odnosno dugogodišnjeg apsolventa biologije, a uz to je osnivačica, predsjednica i edukatorica udruge za zaštitu životinja “Sedma od Devet” te dugogodišnja volonterka u različitim udrugama za dobrobit i zaštitu životinja. Osim na PMF-u znanje je stjecala i polazeći razna predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka na temu ponašanja i dobrobiti životinja.

 

 


Raspored svih predavanja i tribina u 2017. godini:

21. tribina – utorak 14. 11. 2017. – NOVI FORMAT
ZAŠTITA I DOBROBIT NASUPROT PRAVA I OSLOBOĐENJA ŽIVOTINJA
Gosti: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., Marijana Katić, Mato Kutlić, Petra Puvača

20. tribina – utorak 24. 10. 2017. – NOVI FORMAT
KASTRACIJA I KONTROLA RAZMNOŽAVANJA DRUGIH VRSTA
Gosti: Ingeborg Bata, dr. med. vet., Tatjana Zajec, dr. med. vet., Sandra Ilievski, Gordan Nogić, prof., Mato Kutlić
Ovdje pogledajte snimku 20. tribine

19. tribina – utorak 20. 6. 2017. – NOVI FORMAT
PRAVO NA SLOBODNO KRETANJE I MASOVNE SELIDBE
Gosti: Luka Nenad Juranić, Ivan Pernar, Šime Validžić, Dražen Klarić, prof.
Ovdje pogledajte snimku 19. tribine

18. tribina – utorak 20. 6. 2017. – NOVI FORMAT
EKOFEMINIZAM I SOLIDARNOST SPRAM POROBLJENIH NE-LJUDSKIH ŽENA, MASOVNIH ŽRTVI KLAONICA I FARMI
Gošće: dr. sc. Mirela Holy i dr. sc. Branka Galić, red. prof.
Pogledajte snimku 18. tribine

17. tribina – utorak 16. 5. 2017.
VITAMIN B12, VEGANSKI MIT ILI STVARNA OPASNOST
Predavači: doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma i Mato Kutlić, programer
Pogledajte snimku 17. tribine

16. tribina – utorak 14. 3. 2017.
ODNOSI S JAVNOŠĆU I POLITIČKO ORGANIZIRANJE
Predavačica: Sanela Dropulić, stručnjakinja za politički marketing
Gost: Darko Stošić (ORaH)

15. tribina – utorak 21. 2. 2017.
ODNOS PREMA ŽIVOTINJAMA U ANTIČKOJ FILOZOFIJI
Predavač: dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, poslijedoktorand

14. tribina – utorak 24. 1. 2017.
TESTIRANJE NA ŽIVOTINJAMA
Predavačica: Tihana Šolaja, unv. bacc. ing. agr.
Gošće: Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr. med., dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. i Ingeborg Bata, dr. med. vet.
Ovdje pogledajte snimku 14. tribine


Raspored svih predavanja i tribina u 2016. godini:

13. tribina – utorak 20. 12. 2016.
POREZ NA PSE
Predavač: Gordan Nogić, prof
Gost: Mato Kutlić, aktivist
Pogledajte snimku 13. tribine

12. tribina – utorak 22. 11. 2016.
DRUŠTVENI ODNOS PREMA ŽIVOTINJAMA KAO KOLEKTIVNI POREMEĆAJ
Predavač: Vedran Romac, dipl. socijalni radnik
Gost: dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava tribine: Edita Kolovrat (violina) i Antonio Kolovrat (gitara)
Pogledajte snimku 12. tribine

11. tribina – utorak 25. 10. 2016.
UTJECAJ GMO-a NA LJUDSKE I NE-LJUDSKE ŽIVOTINJE
Predavači: prof. dr. sc. Marijan Jošt i Gordan Masnjak, dipl. org. rada
Gost: Damir-Kristijan Rogina
Glazbeni uvod i odjava tribine: Gitarski duo – Inon i Rien Međugorac
Pogledajte snimku 11. tribine

10. tribina – utorak 11. 10. 2016.
CRKVA I ŽIVOTINJE
Predavačice: Željka Bišćan, mr. sc. i Jadranka Brnčić, dr. sc.
Pogledajte snimku 10. tribine

9. tribina – utorak 21. 6. 2016.
OBAVEZNO CIJEPLJENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Predavači: Lidija Gajski, dr. med., Ivana Delaš, dr. vet. med. i dr. sc. Josip Šimičić, dr. med. vet.
Glazbeni uvod i odjava tribine: Ana Čižmek, gitara
Pogledajte snimku 9. tribine

8. tribina – utorak 26. 4. 2016.
PRAVNA ZAŠTITA ŽIVOTINJA – RELEVANTNI KRITERIJI I OGRANIČENJA
Predavačica: mr. sc. Vesna Magličić, odvjetnica
Gošće sugovornice: Branka Žigante Živković, sutkinja i Jadranka Gržin, odvjetnica
Glazbeni uvod i odjava tribine: Gitaristički orkestar GuEllyBa
Marko Čuček, Lucija Rako, Iva Bobanović, Rino Cetinić, Ana Sredić, Sven Ipša, Tomislav Gajski,
Luka Pejković, Leonardo Čurla (kontrabas)
Pogledajte snimku 8. tribine

7. tribina – utorak 5. 4. 2016.
VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Predavačica: Olivija Holjac, dr. med.
Gost: Davor Stančić
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (barokna gitara)
Pogledajte snimku 7. tribine

6. tribina – utorak 1. 3. 2016.
TEMELJ VEGANSTVA U ISTOČNIM RELIGIJAMA
Predavač: mag. Dorino Manzin
Gosti: mag. Višnja Grabovac Žarko Andričević
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)
Pogledajte snimku 6. tribine

5. tribina – utorak 26. 1. 2016. u 19:30
PRAVA EMBRIJA (LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH), PRAVA FETUSA, PRAVA ŽENA, PRAVA ŽIVOTINJA?
Predavačica: mag. Marina Katinić
Glazbeni uvod i odjava: Divna Šimatović (gitara)
Snimka 5. tribine je nažalost izgubljena


Raspored svih predavanja i tribina u 2015. godini:

4. tribina – utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
Predavači : izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof i doc. dr. sc. Tomislav Krznar
Glazbeni uvod i odjava: Mislav Pečnik (gitara), Lucija Štivčević (gitara) i Antonio Kolovrat (gitara)
Pogledajte snimku 4. tribine

3. tribina – utorak 24. 11. 2015. u 19 sati
PRISILNA KASTRACIJA NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA – ZA ILI PROTIV?
tim ZA – Tatjana Zajec, dr. med. vet. / Ingeborg Bata, dr. med. vet.
tim PROTIV – Mato Kutlić / Domagoj Pintarić
Glazbeni uvod i odjava: Krešimir Lulić (harmonika) i Martin Kutnar (harmonika)
Snimka 3. tribine je nažalost izgubljena

2. tribina – utorak 20. 10. 2015. u 19 sati
NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE
Predavačica: doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma
Glazbeni uvod i odjava: Ivana Kovačević (flauta), Marta Meštrović (oboa) i Tea Kulaš (orgulje)
Pogledajte snimku 2. tribine

1. tribina – utorak 22. 9. 2015. u 19 sati
JE LI VEGANIMA POTREBNA PSIHOANALIZA?
Predavač: dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava: Marko Palanović (gitara)
Pogledajte snimku 1. tribine


Kontakt: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com

Dođite, saznajte nešto novo, diskutirajte i družite se u ugodnom društvu.

Dizajn plakata: Dijana Benković Šebečić

Dizajn plakata: Dijana Benković Šebečić

318 KOMENTARA

 1. Very great post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly
  enjoyed surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing on your
  feed and I hope you write again very soon!

 2. Valuable info. Fortunate me I found your web site accidentally, and I
  am shocked why this accident didn’t came about earlier!

  I bookmarked it.

 3. What’s up everyone, it’s my first visit at this site, and piece of writing is
  in fact fruitful in support of me, keep up posting these articles or reviews.

 4. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries
  that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without
  having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

 5. Hi would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but
  I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 6. I do trust all the concepts you’ve introduced
  in your post. They’re really convincing and will definitely work.

  Nonetheless, the posts are very brief for novices.
  May just you please lengthen them a bit from
  next time? Thanks for the post.

 7. Great post. I was checking continuously this blog and I am inspired!

  Extremely helpful info specially the final part :) I maintain such info a lot.
  I used to be seeking this certain info for a long time. Thank you and best of
  luck.

 8. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 9. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks!

 10. Howdy! This post couldn’t be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this. I’ll forward this information to him.
  Pretty sure he will have a very good read. I appreciate you for sharing!

 11. Hello! I understand this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours take a lot of work?
  I’m completely new to operating a blog however I do write in my journal on a daily basis.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and views online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 12. Wonderful site. Plenty of helpful information here.
  I am sending it to several pals ans also sharing in delicious.
  And naturally, thank you to your sweat!

 13. Hey There. I found your blog using msn. This is a very
  well written article. I will make sure to bookmark it and come
  back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 14. I think that everything published was very reasonable.

  However, think on this, suppose you were to create a awesome headline?
  I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, however what if you added a headline that grabbed folk’s attention? I mean Zaštita i dobrobit nasuprot prava i oslobođenja životinja – 21.
  tribina ciklusa “Oslobođenje životinja” | oslobođenje životinja
  is kinda vanilla. You could glance at Yahoo’s front page
  and see how they create post titles to get people to open the links.
  You might add a related video or a picture or two to get readers excited about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it could bring your website a little bit more interesting.

 15. It’s actually a cool and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 16. Great article! That is the kind of info that are supposed to be
  shared around the internet. Shame on Google for
  not positioning this post upper! Come on over and
  consult with my site . Thank you =)

 17. What i do not realize is in reality how you’re no longer actually
  much more well-favored than you may be right now. You’re very intelligent.

  You understand therefore considerably in terms of this subject, produced me personally
  consider it from numerous various angles. Its like men and
  women aren’t involved until it’s something to do with Lady gaga!

  Your personal stuffs nice. All the time deal with
  it up!

 18. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire
  community will be grateful to you.

 19. When I initially commented I seem to have clicked
  on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with
  the exact same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service?
  Many thanks!

 20. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if
  you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 21. Please let me know if you’re looking for
  a article writer for your blog. You have some really great articles and I feel I
  would be a good asset. If you ever want to take some of
  the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.

  Many thanks!

 22. Usually I don’t read article on blogs, however I would like to say that this
  write-up very compelled me to take a look at and do it!
  Your writing taste has been amazed me. Thank you, very
  nice post.

 23. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 24. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you finding the time and
  effort to put this information together. I once again find myself personally
  spending a significant amount of time both reading and
  commenting. But so what, it was still worth it!

 25. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up
  something new from right here. I did however expertise several technical points using
  this site, since I experienced to reload the site lots of
  times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your
  high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for
  much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very
  soon.

 26. Hello my family member! I want to say that this post is amazing, great written and include approximately all vital infos.
  I’d like to see more posts like this .

 27. Hi! I’m at work browsing your blog from my
  new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

 28. Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the easiest thing to remember of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider issues that they plainly don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the top
  as smartly as defined out the whole thing with no need side effect , other people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 29. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less.

  I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 30. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your blog when you could be
  giving us something enlightening to read?

 31. Greate article. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You have performed an incredible job. I will definitely digg
  it and in my opinion suggest to my friends.
  I’m sure they’ll be benefited from this site.

 32. Hello my family member! I wish to say that this post is amazing,
  nice written and come with almost all important infos.
  I would like to peer more posts like this .

 33. We’re a group of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have performed
  an impressive process and our entire neighborhood shall be grateful to you.

 34. Hello i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read
  this paragraph i thought i could also create comment due to this sensible paragraph.

 35. I am not sure where you are getting your info, but great
  topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this info for
  my mission.

 36. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room
  mate! He always kept talking about this.
  I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 37. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over
  time.

 38. What i don’t understood is if truth be told how you are now not actually much more neatly-preferred than you might be
  now. You’re so intelligent. You already know
  therefore significantly in relation to this topic, produced me in my view believe
  it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved except it is something to accomplish with Girl gaga!
  Your personal stuffs excellent. At all times deal with it up!

 39. I’m not sure why but this web site is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my
  end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 40. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring
  on other sites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would really like to have you share
  some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 41. I’m really enjoying the design and layout of your
  site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your
  theme? Excellent work!

 42. I like what you guys tend to be up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the excellent works guys I’ve included you guys to blogroll.

 43. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out
  a developer to create your theme? Exceptional work!

 44. I think that what you published made a great deal of sense.
  However, think about this, what if you wrote a catchier post title?
  I ain’t saying your information isn’t solid., however what if you added
  a post title that makes people want more? I mean Zaštita i dobrobit nasuprot prava i oslobođenja životinja –
  21. tribina ciklusa “Oslobođenje životinja” | oslobođenje životinja is kinda vanilla.
  You ought to peek at Yahoo’s front page and see how they write news titles to get people to open the links.
  You might add a related video or a picture or two to grab people excited about
  everything’ve written. Just my opinion, it might bring your website a little livelier.

 45. What i do not understood is actually how you are no
  longer really a lot more smartly-liked than you may be
  now. You’re so intelligent. You already know thus significantly in terms of this matter, made me in my view believe it from
  numerous various angles. Its like women and men are not involved except it’s
  something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice.

  All the time take care of it up!

 46. Hey I am so glad I found your blog, I really found you by error, while I was browsing on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for
  a remarkable post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read through
  it all at the moment but I have bookmarked it and also included
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
  lot more, Please do keep up the excellent b.

 47. We stumbled over here coming from a different web page
  and thought I may as well check things out. I like what I see so
  i am just following you. Look forward to going over your web page again.

 48. Hi there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to fix this issue. If you have any recommendations, please share.

  Thanks!

 49. I don’t even know the way I stopped up here, but I thought this put up was once good.
  I do not recognize who you might be however definitely you’re going to a famous blogger in case you are not already.
  Cheers!

 50. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent
  post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 51. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your
  web site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a appropriate deal.
  I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered shiny transparent idea

 52. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It is pretty worth enough for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made
  good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 53. Hi exceptional blog! Does running a blog such as this require a lot of work?
  I have virtually no understanding of coding but I was hoping to start my own blog soon. Anyway,
  should you have any recommendations or techniques for new
  blog owners please share. I understand this is off topic nevertheless I simply had to ask.

  Appreciate it!

 54. I am really impressed with your writing skills and also with the format in your blog.
  Is this a paid subject or did you modify
  it yourself? Either way keep up the nice high quality writing,
  it’s rare to see a great blog like this one these days..

 55. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply great
  and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 56. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I have read this post and if I could I want to suggest you some
  interesting things or advice. Maybe you could write
  next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 57. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself
  or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m
  looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  cheers

 58. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable info to work on. You have
  done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 59. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 60. You could certainly see your skills in the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers such as you
  who aren’t afraid to say how they believe. All the time
  go after your heart.

 61. I got this site from my pal who shared with me on the topic of this site and at the moment this time I am browsing this site and reading very informative articles at this time.

 62. I do not even know the way I ended up right here, but I
  believed this post was once great. I don’t realize who you are but certainly you are going to
  a famous blogger if you happen to aren’t already. Cheers!

 63. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just wondering if you get a lot of spam
  remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?

  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 64. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog
  and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.

  After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 65. I think that is among the so much vital info for me.
  And i am glad studying your article. However want to statement on some basic things, The web site taste is
  great, the articles is in reality great : D. Good job,
  cheers

 66. Hi there! This article could not be written much better!

  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I will send
  this post to him. Pretty sure he will have a great
  read. Many thanks for sharing!

 67. fantastic points altogether, you just gained a logo new reader.
  What could you recommend in regards to your publish that you made a few days ago?
  Any positive?

 68. Hello there! This post couldn’t be written any better!

  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 69. I have been browsing on-line greater than three hours today, but I by no
  means discovered any fascinating article like yours.

  It’s lovely price sufficient for me. In my
  opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did,
  the internet might be much more helpful than ever before.

 70. When someone writes an article he/she keeps the plan of a user in his/her
  brain that how a user can understand it. Thus that’s why this piece of writing is perfect.
  Thanks!

 71. You really make it seem so easy along with your presentation however I in finding this matter to be really one thing which I
  think I might by no means understand. It seems too complex and very vast for me.
  I’m taking a look forward to your next put up,
  I’ll try to get the hang of it!

 72. Hello There. I found your weblog the use of msn. This
  is an extremely well written article. I will
  be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly return.

 73. I want to to thank you for this great read!! I definitely enjoyed every bit of it.

  I have you book-marked to look at new things you post…

 74. I was very pleased to uncover this web site. I
  need to to thank you for ones time just for this wonderful read!!

  I definitely really liked every little bit of it and i also have you book-marked to look at new stuff in your website.

 75. Great beat ! I would like to apprentice even as you amend
  your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a appropriate deal.

  I were tiny bit familiar of this your broadcast offered shiny clear idea

 76. Hey very cool web site!! Man .. Beautiful .. Superb
  .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I’m happy to find a lot of helpful information here in the submit, we need work out extra strategies
  on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 77. Somebody necessarily help to make seriously articles I would state.

  That is the first time I frequented your website page and so far?
  I amazed with the research you made to create this actual put up amazing.
  Magnificent task!

 78. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is a very well
  written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read extra of your useful info.
  Thanks for the post. I will certainly return.

 79. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly
  useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others
  like you aided me.

 80. I’m extremely impressed together with your writing skills and
  also with the layout in your blog. Is that this a paid topic or did you modify it your self?
  Anyway stay up the nice quality writing, it is uncommon to see
  a nice blog like this one these days..

 81. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you
  using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had
  issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 82. Hello, i think that i saw you visited my blog thus
  i came to “return the favor”.I am attempting to find
  things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your
  ideas!!

 83. Excellent weblog right here! Also your web site
  so much up fast! What web host are you using? Can I
  get your affiliate link in your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol

 84. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you will be a great author.I will be sure to bookmark
  your blog and may come back later on. I want to encourage yourself to continue
  your great posts, have a nice afternoon!

 85. Just wish to say your article is as amazing. The clearness to your publish is simply
  cool and i can suppose you’re knowledgeable in this subject.

  Fine together with your permission let me to seize your RSS feed
  to keep up to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please carry on the
  rewarding work.

 86. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  fantastic blog!

 87. If you wish for to increase your familiarity simply keep visiting this web page and
  be updated with the most up-to-date news posted here.

 88. Excellent blog here! Also your web site loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?

  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 89. Do you have a spam problem on this blog;
  I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange
  strategies with other folks, please shoot me an email if
  interested.

 90. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and
  tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is
  now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic
  but I had to share it with someone!

 91. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 92. My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I might check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page for a second time.

 93. I’m pretty pleased to discover this website. I wanted
  to thank you for your time due to this fantastic read!!
  I definitely savored every little bit of it and i also have you saved as
  a favorite to check out new information in your web site.

 94. I love what you guys are up too. This type of clever work and exposure!
  Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my
  personal blogroll.

 95. Spot on with this write-up, I truly think this amazing site needs far more attention. I’ll probably be
  returning to read through more, thanks for the advice!

 96. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all
  is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any tips or advice
  would be greatly appreciated. Appreciate it

 97. Thank you for every other great article. The place else
  may just anybody get that type of information in such a perfect approach of writing?

  I have a presentation subsequent week, and I am on the look
  for such information.

 98. A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you need to publish more on this topic, it might not be a taboo subject
  but generally people do not discuss these issues.
  To the next! Kind regards!!

 99. Useful information. Lucky me I discovered your web site accidentally, and I
  am surprised why this twist of fate didn’t happened earlier!
  I bookmarked it.

 100. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
  I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I
  will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 101. I like the valuable information you provide in your articles.

  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite sure I’ll learn plenty of new stuff right
  here! Good luck for the next!

 102. It’s remarkable to pay a quick visit this website and reading the views of all mates about this
  article, while I am also zealous of getting familiarity.

 103. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information particularly the last part :) I care for such information a lot.

  I was looking for this particular information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 104. Appreciating the dedication you put into your blog and detailed information you present.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated
  rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and
  I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 105. It is appropriate time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I
  could I wish to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 106. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads.
  I hope to contribute & help other customers like its aided me.
  Good job.

 107. Wonderful goods from you, man. I’ve remember your stuff previous to and
  you are just extremely excellent. I actually like what you have acquired right here, certainly like what you’re stating
  and the way in which wherein you are saying it.
  You are making it entertaining and you continue to take care of to stay it wise.
  I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 108. We stumbled over here from a different website and thought I might as well check
  things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to looking into your web page again.

 109. Hi there, I discovered your website via Google whilst searching for a comparable topic, your site got here up, it appears
  good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply become alert to your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you happen to proceed this in future.
  Lots of other folks will probably be benefited out of your writing.

  Cheers!

 110. Its like you learn my thoughts! You appear to know a lot approximately this, like you
  wrote the ebook in it or something. I believe that
  you could do with some p.c. to power the message house a little bit, but other than that, that is excellent blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 111. Hi there are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and create my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 112. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some
  overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 113. Attractive section of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account
  your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I
  achievement you access consistently rapidly.

 114. I think this is one of the most significant information for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is great, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 115. This is really interesting, You are a very skilled blogger.

  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

 116. Hey there this is kinda of off topic but I was wanting
  to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from
  someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 117. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!

  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

 118. I’m really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A small number of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any suggestions to help fix this problem?

 119. Ahaa, its fastidious discussion regarding this post at this place at this webpage, I have
  read all that, so now me also commenting here.

 120. Hey there! I simply want to give you a huge thumbs up for
  your great information you have got here on this post.
  I’ll be coming back to your website for more soon.

 121. Hi would you mind letting me know which webhost you’re working
  with? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?

  Thank you, I appreciate it!

 122. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you
  amend your web site, how can i subscribe for a blog web
  site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 123. First off I want to say great blog! I had a quick question in which
  I’d like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center
  yourself and clear your head prior to writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my thoughts
  out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying
  to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Cheers!

 124. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from
  your writing. Cheers!

 125. This design is steller! You obviously know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 126. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  book-marking and checking back frequently!

 127. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?

  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 128. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward
  to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared
  your website in my social networks!

 129. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to check out your blog on my
  iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and
  can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good site!

 130. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment
  didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Anyway, just wanted to say wonderful blog!

 131. This design is incredible! You definitely know how
  to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was
  almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 132. Hey there! I could have sworn I’ve been to this
  blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back often!

 133. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this
  web site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly.

  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and can damage
  your quality score if advertising and marketing with Adwords.

  Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot
  more of your respective exciting content. Ensure that you update this
  again soon.

 134. Hi! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does operating a well-established blog like yours take
  a massive amount work? I’m brand new to operating a blog however I do
  write in my diary on a daily basis. I’d like to start
  a blog so I will be able to share my experience
  and views online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 135. Aw, this was an incredibly nice post. Finding the time
  and actual effort to make a great article… but what can I say… I put things off a lot and never manage to get nearly anything done.

 136. May I simply just say what a relief to discover somebody who actually knows what
  they are talking about on the net. You definitely understand
  how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people should check this out and understand this side
  of your story. I was surprised that you aren’t
  more popular given that you certainly have the gift.

 137. A person necessarily help to make significantly posts I would state.
  That is the very first time I frequented your web page and so far?

  I surprised with the analysis you made to make this particular post amazing.
  Fantastic activity!

 138. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really realize what you are talking about!
  Bookmarked. Please also seek advice from my web site =).
  We can have a hyperlink change agreement among us

 139. Hi there I am so excited I found your blog, I really found you by accident, while I was searching on Google for something else, Anyways
  I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post
  and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
  to look over it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

 140. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s webpage link on your page at appropriate place and other person will also do similar in favor
  of you.

 141. I like what you guys tend to be up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the very good works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

 142. Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, may check
  this? IE still is the market leader and a good element of other people will miss your great writing because of this
  problem.

 143. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 144. I’m really loving the theme/design of your website.

  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A few of my blog readers have complained about my blog not
  working correctly in Explorer but looks great in Opera.

  Do you have any tips to help fix this problem?

 145. Hey there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for
  sharing!

 146. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through a few
  of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be bookmarking it
  and checking back often!

 147. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good results. If you know of any please share.

  Many thanks!

 148. Hey superb blog! Does running a blog similar to this take a massive amount work?

  I’ve virtually no knowledge of computer programming however I had been hoping to
  start my own blog soon. Anyhow, if you have any ideas or
  tips for new blog owners please share. I understand this is off topic but I just had to ask.
  Thanks a lot!

 149. I believe what you published was very reasonable. However, consider this,
  what if you typed a catchier post title? I ain’t suggesting your content is not good, but what if you added a headline
  that makes people desire more? I mean Zaštita i dobrobit nasuprot prava i
  oslobođenja životinja – 21. tribina ciklusa “Oslobođenje životinja”
  | oslobođenje životinja is kinda vanilla. You should peek at
  Yahoo’s home page and see how they create article titles to get viewers interested.
  You might add a related video or a related pic
  or two to get people excited about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.

 150. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created
  some nice methods and we are looking to swap methods with other folks, please shoot
  me an email if interested.

 151. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem
  to get there! Thanks

 152. Hello, i feel that i saw you visited my website thus i came to return the desire?.I am trying to in finding issues to enhance my website!I suppose its adequate
  to use some of your concepts!!

 153. I enjoy what you guys are up too. This kind of clever work and coverage!

  Keep up the good works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

 154. I enjoy what you guys tend to be up too. This kind of clever work and coverage!

  Keep up the very good works guys I’ve included you guys to my blogroll.

 155. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a
  good platform.

 156. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions
  on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 157. I really like what you guys tend to be up too.
  This type of clever work and coverage! Keep up the amazing works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 158. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for
  this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of
  a good platform.

 159. Attractive component of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to say that I
  acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing
  to your feeds or even I success you get entry to consistently fast.

 160. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog
  you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 161. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and return to read more
  of your useful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly comeback.

 162. Hi there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 163. Thank you for another informative site. Where else could I am getting that type of info written in such a perfect manner?
  I’ve a undertaking that I’m simply now working on, and I have been on the
  look out for such info.

 164. Good web site you’ve got here.. It’s hard to find high quality writing like
  yours nowadays. I truly appreciate people like you!
  Take care!!

 165. When someone writes an paragraph he/she maintains the image of a user in his/her mind that how a user can understand it.
  Thus that’s why this piece of writing is perfect.

  Thanks!

 166. Excellent blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m totally confused .. Any recommendations?
  Thanks a lot!

 167. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you helped
  me.

 168. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe
  for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 169. I have been surfing on-line greater than three hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful value sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers
  made good content material as you probably did, the web will likely be much
  more helpful than ever before.

 170. It is in point of fact a nice and useful piece
  of info. I am happy that you shared this useful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 171. Every weekend i used to pay a quick visit this web page, because i wish for enjoyment, for the
  reason that this this website conations truly pleasant funny stuff too.

 172. Do you mind if I quote a few of your posts as long
  as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site
  is in the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thank you!

 173. I’m really enjoying the design and layout of your
  site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  pleasant for me to come here and visit more
  often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!

 174. Thank you a bunch for sharing this with all people you really understand what you are talking approximately!
  Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my website
  =). We can have a hyperlink change agreement
  between us

 175. fantastic points altogether, you simply gained a new reader.
  What could you recommend in regards to your
  publish that you simply made a few days ago? Any positive?

 176. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?

  Thank you

 177. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good
  blog!

 178. Attractive portion of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to say that I acquire
  actually loved account your blog posts. Anyway I will
  be subscribing for your feeds and even I achievement you get right of entry to constantly
  fast.

 179. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Firefox, it looks
  fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 180. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of
  it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help protect against content from
  being stolen? I’d really appreciate it.

 181. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your
  RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anyone else having similar RSS issues?

  Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

 182. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to
  me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking
  and checking back frequently!

 183. Just desire to say your article is as surprising. The clarity for
  your put up is just cool and that i could suppose you are a professional on this subject.
  Fine together with your permission let me to take hold of your RSS feed to keep up to date with imminent post.
  Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 184. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back often!

 185. Hi, i believe that i saw you visited my weblog thus i came to return the want?.I’m trying to to
  find issues to enhance my site!I guess its ok to make use of some of your concepts!!

 186. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this post i
  thought i could also make comment due to this brilliant piece of writing.

 187. I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what
  I’m looking for. Does one offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a few of the subjects
  you write regarding here. Again, awesome web site!

 188. That is very interesting, You are a very skilled
  blogger. I’ve joined your feed and look ahead to looking
  for extra of your great post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 189. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital
  to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 190. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone
  4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all
  your posts! Carry on the superb work!

 191. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering
  if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having trouble finding one? Thanks a lot!

 192. Hello, Neat post. There is an issue along
  with your website in internet explorer, would test this?
  IE nonetheless is the market chief and a huge component
  to other people will omit your excellent writing due to this problem.

 193. I take pleasure in, cause I found exactly what I used to be looking for.
  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 194. Hello there, I discovered your website via
  Google at the same time as looking for a similar topic, your site got here up, it looks great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just changed into aware of your blog through Google, and located that it’s truly informative.
  I am gonna be careful for brussels. I will appreciate for those who proceed this in future.
  Lots of other folks will be benefited from your writing.

  Cheers!

Odgovori: