Predavanje Hrvoja Jurića “Ne-ljudske životinje u bioetičkoj perspektivi“ u Etnografskom muzeju

Predavanje Hrvoja Jurića “Ne-ljudske životinje u bioetičkoj perspektivi“ u Etnografskom muzeju

292 5611

Pozivamo vas na još jedno zanimljivo predavanje u okviru izložbe “O životinjama i ljudima” pod naslovom “Ne-ljudske životinje u bioetičkoj perspektivi“ koje će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017. u 18 sati, u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14

Četvrtak, 26. 10. 2017., u 18 sati
Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić polazeći od definicije bioetike kao „područja susreta i dijaloga različitih znanosti i ne-znanstvenih pristupa koji se okupljaju radi artikuliranja, razmatranja i rješavanja etičkih pitanja vezanih uz život u cjelini, u svim njegovim oblicima, stupnjevima, fazama i pojavnostima“, u ovom će se izlaganju nastojati izraditi bioetički okvir za raspravu o moralnom statusu životinja i njihovim pravima. U tu svrhu, najprije će se u osnovnim crtama prikazati povijest odnosa čovjeka i životinje, te neke filozofijske teorije koje su, izravno ili neizravno, doprinijele konceptualiziranju tog odnosa. U središnjem dijelu izlaganja bit će riječi o različitim pristupima „životinjskom pitanju“, koji su se kristalizirali unutar suvremene bioetičke diskusije, između tradicionalnog antropocentrizma i biocentričkih proboja. Na kraju će se ukazati na glavna područja u kojima se danas iskorištavaju, muče i ubijaju životinje, što će nas dovesti i do pitanja o zakonskoj regulaciji ove problematike, osobito u hrvatskom društveno-političkom i pravnom kontekstu.

O predavaču:
Hrvoje Jurić (1975.) radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje etiku i bioetiku. Voditelj je Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, glavni tajnik Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva te član nekih drugih znanstvenih, kulturnih i socijalnih projekata i inicijativa. Pored brojnih znanstvenih, stručnih, esejističkih i publicističkih članaka u hrvatskim i međunarodnim časopisima i zbornicima, objavio je knjigu Etika odgovornosti Hansa Jonasa (2010.), te bio suurednik zbornika Filozofija i rod (2005.) i Filozofija i mediji (2014.). Osim etike i bioetike, u područja njegovog interesa spadaju filozofija tehnike, filozofija prirode, filozofija medija, rodni studiji i socijalno-politička problematika. Bavi se i poezijom, te je objavio pet knjiga pjesama.

Ovdje možete vidjeti neke od javnih nastupe Hrvoja Jurića:

 

 

292 KOMENTARA

Odgovori: