Video: Užas u Raši, radnici prilikom pretovara udaraju životinje i prže ih elektrošokerima

Video: Užas u Raši, radnici prilikom pretovara udaraju životinje i prže ih elektrošokerima

297 12917

Piše: Helena Smolica 

U petak, 19. 10. 2017. godine oko 11 sati dobila sam informaciju da se u Luci Rijeka, bazen Raša (u Istri, 5 km južno od Labina) nalazi 20 kamiona punih krava i ovaca te da se već drugi dan ukrcavaju ravno iz kamiona preko rampe na brod, što nije dozvoljeno, već iste moraju prvo sići s kamiona na za to postojeće mjesto i nakon nekog vremena tek mogu biti ukrcane na brod.

Životinje dolaze iz cijele Hrvatske, Belgije, Njemačke i ostalih europskih zemalja, a nakon dugog puta i pretrpljenog straha dočekuju ih radnici Luke Rijeka s elektrošokerima. Životinje su prestravljene, što se odmah vidi na prvi pogled. Već su iskušale učinke elektrošokera pa se skupljaju na suprotnoj strani rampe, skaču jedna po drugoj, zapomažu i izbjegavaju cijelu situaciju.

S obzirom na to da je satnica skupa, a profit je očito najvažniji, ovi radnici skloni agresiji, iživljavaju se na najbrutalnije načine nad životinjama kako bi postigli maksimalnu uštedu vremena prilikom pretovara.

Došla sam na mjesto ovih događaja iz Rijeke negdje oko 13 sati. Na putu iz Rijeke prema Labinu mimoišla sam se s barem 20 praznih kamiona za prijevoz živih životinja. Kad sam stigla u luku Raša, radnicima je taman počela pauza za ručak koja je trajala do 15 sati, tako da nisam imala priliku vidjeti niti jednu životinju. U međuvremenu, po već pripremljenom planu ubacila sam čovjeka u područje luke koji je snimao sve s udaljenosti od pola metra, međutim, na sreću po životinje, a na nesreću po detektivsko snimanje, nakon pauze počelo se s ukrcajem hrane na brodove, koje je trajalo sve do kad smo mi bili tamo. Snimanje je trajalo između 13:00 i 17:30, a u tom vremenu nije došao niti jedan kamion sa životinjama.

Tijekom boravka prikupila sam informacije da se radi o dva broda, jedan zapremine preko 5.000 životinja, a drugi oko 2.000, da životinje dolaze iz cijele Hrvatske i raznih europskih zemalja, da se radi o poslu firme Širjan d.o.o., iz Koprivničko-križevačke županije, da je ovo najjeftinija luka za utovar životinja u Europi, da se radi u tri smjene, da životinje dolazi tijekom cijelog dana te da će ukrcaj trajati barem još 5 dana, a potom odlaze prema Aziji ili Africi.

Također da je tijekom svih ovih manipulacija sa životinjama, čisto radi formalnosti, konstantno prisutan veterinar, međutim životinje od njega nemaju nikakve koristi jer isti isključivo stalno drijema u svom vozilu.

Od lokalnih mještana dobivam informacije da su nezadovoljni tretmanom prema životinjama po čemu se za njihovo predivno mjesto Trget zna i do Švedske, te da strahuju od zagađenja uvale s obzirom na to da se fekalije s brodova izbacuju ravno u more.

S obzirom na to da nismo imali više što raditi, krenuli smo oko 18 sati natrag za Rijeku. U blizini tunela mimoišla nas je kolona kamiona, samo su ovi bili puni životinja, a išli su iz smjera Italije prema Raši, znači utovar se nastavio i trajat će još neko vrijeme.


Na putu za Rijeku, obzirom da je u blizini Labina, stala sam na farmu Bio Adria d.o.o., ušla sam i razgledala cijelu farmu s obzirom na širom otvorenu portu bez upozorenja o zabrani ulaska, a jedino upozorenje je bilo da se mora imati zaštitna oprema (mozak je bio uključen). Kako sam sve ispoštovala krenula sam u obilazak. Tu ima sigurno tisuću životinja, čini mi se ni jedna starija od tri godine, vimena su im do poda, neke su ozlijeđene, ove mi se ozljede čine dosta stare. Telići s manje od mjesec dana u betonskim boksovima imaju bujole s dudom u kojima je voda i pored toga šrot. Iako su predivni kao anđeli, boljim poznavanjem ovih životinja uočavam da su svi zapačeni što se vidi po dugačkoj kosmatoj dlaci.

 

 

297 KOMENTARA

Odgovori: