Pozivamo vas na 7. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Pozivamo vas na 7. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

340 3210
Olivija Holjac: Višeljublje (poliamorija) i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 

VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA

Ako sputavamo i uvjetujemo one koje ljubimo,
možemo li biti za oslobođenje onih koje ne poznajemo?

.

.

Vrijeme: utorak 5. 4. 2016., od 19:30 do 21:00.
Mjesto: knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (Cvjetni trg), 10 000 Zagreb
Ulaz slobodan

 

Uvodno izlaganje:
Olivija Holjac, dr. med.

.

Gost:
Davor Stančić

.

Glazbeni uvod i odjava tribine:
Igor Paro, prof. (barokna gitara)

.

Autor i voditelj ciklusa:
Robert Međugorac, prof.


 

Na sedmoj tribini ciklusa “Oslobođenje životinja” pokušat ćemo naći gotovo nevidljivu vezu između višeljublja (poliamorije) i suvremenog Pokreta za oslobođenje životinja, tj. Veganskog pokreta, a skup će opet otvoriti našoj publici već poznati neprikosnoveni medij za ranu glazbu, profesor Igor Paro,  s dvije skladbe baroknog majstora Gaspara Sanza (1640 – 1710).

Naslovnu temu: “Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja” obradit će u svom 15-o minutnim izlaganju doktorica medicine Olivija Holjac.

U nastavku slijedi razgovor s predavačicom i gostom, gospodinom Davorom Staničićem, kojeg će voditi autor i voditelj ciklusa Robert Međugorac uz interakciju s publikom, a između ostalih, pokušat ćemo odgovoriti i na ova pitanja:

1. Ako sputavamo i uvjetujemo one koje ljubimo, možemo li biti za oslobođenje onih koje ne poznajemo, onih koji pripadaju nekim drugim vrstama?
2. Jesu li se srušila stara vjerovanja o postojanju višeljubnih i jednoljubnih vrsta životinja (ljudskih i ne-ljudskih), pogotovo nakon otkrića DNK analize?
3. Hoće li oslobođenje životinja uslijediti nakon oslobođenja naših ljubavno erotskih partnera?
4. Je li redefiniranje naših ljubavno-erotskih odnosa, čemu sve više svjedočimo u današnjem svijetu, paralelan proces s redefiniranjem našeg odnosa prema drugim vrstama ili je jedna pojava uzrok drugoj koja je posljedica popuštanja krutih svjetonazora?
5. Jesu li višeljubne osobe sklonije veganstvu i jesu li vegani skloniji višeljublju?
6. Ako uočavamo paralelne procese poput ovih:
a) od krutih brakova koje su dogovarali roditelji, hijerarhijskog višeženstva (poligamije), fizičkog kažnjavanja bračnog partnera, patrijarhata itd. pa do čestih razvoda i novih brakova nakon njih, otvorenih veza, razmjene partnera (swinganja), istospolnih brakova i višeljublja te
b) od krajnje okrutnosti prema životinjama, industrijskog uzgoja i klanja na traci, zakona koji životinje izjednačavaju sa stvarima, vlasništvom i resursom za iskorištavanje pa sve do Veganskog pokreta, utočišta, spašavanja životinja, direktnih akcija oslobađanja, kampanja i mijenjanja zakona koji u nekim slučajevima životinje proglašavaju osjećajnim osobama,
možemo li reći da svjedočimo velikim, suštinskim promjenama, mijenja li se kolektivna svijest društva?
7. Zašto duhovni učitelji gotovo svih usmjerenja traže od svojih učenika da razviju suosjećanje prema životinjama i prijeđu na vegetarijanstvo, a ne na veganstvo?

Za kraj ćemo poslušati još dvije skladbe starih autora; Gaspara Sanza i Francisca Gueraua, u izvedbi sjajnog baroknog gitariste Igora Pare.


Ukupno trajanje tribine je 90 min.

7 min. glazbeni uvod
– Gaspar Sanz (1640. – 1710.): Preludio, o Capricho arpeado
– Gaspar Sanz (1640. – 1710.): Alemanda La Preciosa
Igor Paro, prof. (barokna gitara)

15. min. uvodno izlaganje uz prezentaciju
– Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja
Olivija Holjac, dr. med.

60 min. diskusija s predavačicom i gostom uz interakciju s publikom

8 min. glazbena odjava tribine
– Gaspar Sanz (1640. – 1710.): Marizapalos
– Francisco Guerau (1649. – oko 1720.): Canarios
Igor Paro, prof. (barokna gitara)

Zatvaranje skupa i nastavak druženja u Green Pointu


 

Olivija Holjac: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Olivija Holjac: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Olivija Holjac, dr.med. rođena je 1961. god. u Zemunu, a od 1990. god. živi u Zagrebu. Diplomirala je na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je zaposlena u Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Od ranog djetinjstva, u potrazi za smislom egzistencije i esencijom vlastitog bića kao dijela Sveukupnosti, prolazi svoje duhovno osposobljavanje učeći od različitih duhovnih sistema i kroz životna iskustva. Tijekom 30 godina aktivno je djelovala u duhovnoj zajednici Komaja. Došavši do Knjige Znanja i oduševivši se mudrošću i dubinom danog znanja u toj posebnoj knjizi, nastavlja učiti i djelovati na tom putu.


 

Davor Stančić: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Davor Stančić: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Davor Stančić, rođen je 1955. u Zagrebu. Usmjeren iskustvom besmrtnosti u ranom djetinjstvu te prisjećanjem vlastite svrhe nakon upoznavanja s yogom u ranoj mladosti odmah nakon gimnazije s ciljem realizacije prosvjetljenja kreće u Indiju. Tu u više duhovnih organizacija na jugu Indije (teozofski centar u Adhyaru, ashram Sri Aurobinda u Pondisheriju, budistički centar Atma Bodha u Madrasu) prolazi teoretsku i praktičnu obuku, a upoznaje se i sa Tantrom).
Po povratku u Europu susreće se s Maharishi Mahes Yogijem i odlazi na studij u Maharishi Europski istraživački univerzitet gdje se između ostalog osposobljava za učitelja tehnike Transcendentalne meditacije.
16 godina profesionalno podučava tehniku TM na području cijele bivše Jugoslavije u zemljama Europe, Rusiji i Ukrajini, a na Maharishijevom univerzitetu vodi i više naprednih tečajeva i tečajeve za učitelje.
U tom periodu više od 10.000 polaznika prolazi njegove tečajeve. Također prolazi obuku i za druge vrste psihoterapija i niz drugih tehnika osobnog razvoja.
1994. počinje iznositi tantrički pristup seksu kao kulturni standard nužan svakoj osobi. Na tu temu piše nekoliko knjiga i izrađuje edukativne filmove te provodi seminare i osobne konzultacije. Njegov jedinstven doprinos je objašnjavanje tantričkog pristupa i iskustva kroz zapadnjačke znanstvene spoznaje o ljudskoj seksualnosti. Osnivač je i direktor izdavačke kuće “Ostvarenje” specijalizirane za odgoj i obrazovanje.


 

Igor Paro: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Igor Paro: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Igor Paro je multiinstrumentalist čiji ogromni koncertni repertoar obuhvaća glazbu za niz povijesnih trzalačkih glazbala od renesanse i baroka do klasike i romantizma 19. stoljeća: renesansne lutnje od 6 do 10 parova žica, vihuelu de mano, teorbu, baroknu gitaru, citern i baroknu mandolinu, kao i romantične gitare sa 6 i 8 žica. Jedan je od rijetkih lutnjista u Hrvatskoj sa znanjem i iskustvom realizacije šifriranog basa (basso continuo). Igor Paro, prof.
Nakon što je 1986. diplomirao klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka, posvećuje se ranoj glazbi, svirajući renesansne i barokne lutnje. 1988. odlazi na studij rane glazbe u Basel (Švicarska), gdje je 1993. kao prvi lutnjist iz Hrvatske na uglednoj Scholi Cantorum Basiliensis diplomirao renesansnu i baroknu lutnju u klasi Eugena Domboisa i Hopkinsona Smitha.

Kao solist i kao član raznih sastava za ranu glazbu nastupao je u Hrvatskoj, na Večerima rane glazbe u Sv. Donatu u Zadru, na Osorskim glazbenim večerima, na Međunarodnoj slavističkoj školi u Dubrovniku, na Večerima Antuna Dobronića u Jelsi, na zagrebačkoj Sceni Amadeo, u Salonu Očić, u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, na Pag Art Festivalu (PAF) u Pagu, na međunarodnim festivalima gitare The Sea & Guitars Festival u Vrsaru, Tirando u Poreču, Zagreb Guitar Festivalu, u ciklusima koncerata u porečkoj Eufrazijani, na međunarodnim festivalima rane glazbe u Dvigradu na BAROMUS festivalu u Rovinju, na Hektorovićevom Tvrdalju u Starom Gradu, te na Varaždinskim baroknim večerima, sudjelujući u brojnim modernim praizvedbama hrvatske i europske renesansne i ranobarokne glazbene baštine.

1997. u suradnji s Igorom Pomykalom organizator je i voditelj prve ljetne Međunarodne akademije za ranu glazbu u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Osim u Hrvatskoj i u Švicarskoj nastupao je kao solist i kao član brojnih projekata za izvedbe baroknih opera u Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Češkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, te u Izraelu i u Japanu.

Kao zagovornik povijesno osviještenog pristupa izvođenju glazbe kontinuirano njeguje i neiscrpni repertoar umjetničke pjesme uz pratnju lutnje, vihuele ili gitare, od 15. do 21. stoljeća. Surađivao je s našim istaknutim pjevačima, Dunjom Vejzović, Maxom Emanuelom Cenčićem i Ivanom Lazar, s domaćim ansamblima Antiphonus i Camerata Garestin, te s pjesnicima i glumcima Tahirom Mujičićem, Enesom Kiševićem i Zoranom Kelavom. Surađivao je i sa samoborskim kazalištem lutaka Lutonjica Toporko svirajući renesansnu lutnju u predstavi o Leonardu da Vinciju, te s glumačkom scenom Poco Loco u nizu projekata za djecu pod zajedničkim nazivom ”Priča mi se priča…”
Objavljuje zapažene stručne članke o lutnji, vihueli i gitari u strukovnom godišnjaku “Gitara”. 2010. objavio je vlastite transkripcije prve ikad tiskane glazbe za gitaru, 6 gitarskih skladbi Alonsa Mudarre iz 1546. godine.

.


Raspored svih predavanja i tribina u 2015. godini:

1. tribina – utorak 22. 9. 2015. u 19 sati
JE LI VEGANIMA POTREBNA PSIHOANALIZA?
dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava: Marko Palanović (gitara)

2. tribina – utorak 20. 10. 2015. u 19 sati
NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE
doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma
Glazbeni uvod i odjava: Ivana Kovačević (flauta), Marta Meštrović (oboa) i Tea Kulaš (orgulje)

3. tribina – utorak 24. 11. 2015. u 19 sati
PRISILNA KASTRACIJA NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA – ZA ILI PROTIV?
tim ZA – Tatjana Zajec, dr. med. vet. / Ingeborg Bata, dr. med. vet.
tim PROTIV – Mato Kutlić / Domagoj Pintarić
Glazbeni uvod i odjava: Krešimir Lulić (harmonika) i Martin Kutnar (harmonika)

4. tribina – utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof
doc. dr. sc. Tomislav Krznar
Glazbeni uvod i odjava: Mislav Pečnik (gitara), Lucija Štivčević (gitara) i Antonio Kolovrat (gitara)

.


Raspored svih predavanja i tribina u 2016. godini:

5. tribina – utorak 26. 1. 2016. u 19:30
PRAVA EMBRIJA (LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH), PRAVA FETUSA, PRAVA ŽENA, PRAVA ŽIVOTINJA?
mag. Marina Katinić
Glazbeni uvod i odjava: Divna Šimatović (gitara)

6. tribina – utorak 1. 3. 2016.
TEMELJ VEGANSTVA U ISTOČNIM RELIGIJAMA
mag. Dorino Manzin
Gosti: mag. Višnja Grabovac Žarko Andričević
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)

7. tribina – utorak 5. 4. 2016.
VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Olivija Holjac, dr. med.
Gost: Davor Stančić
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (barokna gitara)

8. tribina – utorak 26. 4. 2016.
PRAVNA ZAŠTITA ŽIVOTINJA – RELEVANTNI KRITERIJI I OGRANIČENJA
mr. sc. Vesna Magličić

9. tribina – utorak 24. 5. 2016.
DJECA VEGANI


Kontakt: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com

Dođite, saznajte nešto novo, diskutirajte i družite se u ugodnom društvu.

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu

340 KOMENTARA

 1. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful info specially the last part :) I care for such info a lot.

  I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 2. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t
  show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just
  wanted to say excellent blog!

 3. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of exclusive content I’ve
  either written myself or outsourced but it looks
  like a lot of it is popping it up all over the internet without my
  permission. Do you know any ways to help stop content from being stolen? I’d truly
  appreciate it.

 4. You could definitely see your skills in the
  work you write. The sector hopes for more passionate
  writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.

  All the time follow your heart.

 5. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much,
  However I am encountering issues with your RSS. I don’t know
  the reason why I cannot join it. Is there anybody else having the same RSS issues?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

 6. This is really attention-grabbing, You are an excessively professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and sit up for in search of extra of your fantastic post.
  Additionally, I have shared your website in my social networks

 7. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over
  the same topics? Thanks a ton!

 8. Usually I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so!
  Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

 9. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the
  message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  An excellent read. I’ll definitely be back.

 10. First off I want to say great blog! I had a quick question that
  I’d like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself
  and clear your thoughts prior to writing. I have had difficulty clearing my mind
  in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing but it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Thanks!

 11. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared
  to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 12. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future. Many people will
  be benefited from your writing. Cheers!

 13. You are so cool! I don’t suppose I’ve read something like that before.
  So great to discover another person with a few genuine thoughts on this topic.
  Seriously.. thanks for starting this up. This web site is
  one thing that is required on the web, someone with a bit of
  originality!

 14. Having read this I thought it was rather informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this article
  together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worth it!

 15. Hi there, I found your site by the use of Google whilst searching for
  a similar subject, your site got here up, it seems
  good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply was aware of your blog via Google, and located that it’s really
  informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful for
  those who proceed this in future. Many other people might be benefited out of your writing.
  Cheers!

 16. Howdy! This is my first visit to your blog!

  We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 17. Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I am going to watch
  out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 18. I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to
  be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write regarding here.

  Again, awesome blog!

 19. Heya are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do
  you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 20. fantastic put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t understand this.
  You should continue your writing. I am confident, you have
  a great readers’ base already!

 21. I loved as much as you will receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly
  a lot often inside case you shield this hike.

 22. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Kudos!

 23. I have been surfing online more than 3 hours
  nowadays, but I never found any interesting article like yours.
  It is lovely value sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the internet might be much more helpful than ever before.

 24. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks,
  However I am encountering problems with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.
  Is there anyone else getting identical RSS problems?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 25. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding know-how so I wanted to get advice from someone with
  experience. Any help would be greatly appreciated!

 26. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed
  about my problem. You’re wonderful! Thanks!

 27. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of
  your useful information. Thanks for the post.
  I’ll definitely return.

 28. great put up, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not notice this.

  You should proceed your writing. I’m confident, you have a
  great readers’ base already!

 29. This design is spectacular! You obviously know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 30. Its like you read my mind! You seem to know a lot
  about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit,
  but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I will definitely be back.

 31. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Very useful information specially the last part :) I care for such info much.
  I was looking for this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

 32. I like the helpful information you supply on your articles.
  I’ll bookmark your blog and test again here frequently. I’m quite certain I will be informed many new stuff right here!
  Good luck for the following!

 33. Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great
  author. I will be sure to bookmark your blog and may come back down the road.
  I want to encourage one to continue your great work, have a
  nice weekend!

 34. Hi outstanding website! Does running a blog such as this take a massive amount work?
  I have very little knowledge of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways,
  should you have any suggestions or tips for new
  blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I just had to
  ask. Many thanks!

 35. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 36. Terrific work! That is the type of information that are meant to be shared across
  the net. Shame on Google for no longer positioning this submit upper!

  Come on over and talk over with my website .
  Thank you =)

 37. I simply could not leave your site before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide in your visitors?

  Is going to be again steadily in order to check out new posts

 38. Simply wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply excellent and i can assume you are an expert on this
  subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the
  enjoyable work.

 39. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have
  discovered It positively useful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & help other customers like its aided me.
  Great job.

 40. Ahaa, its good conversation regarding this piece of writing here at
  this webpage, I have read all that, so at this
  time me also commenting at this place.

 41. Thank you a bunch for sharing this with all people you really
  understand what you are talking about! Bookmarked. Kindly also consult with my website
  =). We could have a link exchange contract between us

 42. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  infringement? My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over
  the web without my agreement. Do you know any ways to help prevent content from being stolen? I’d
  genuinely appreciate it.

 43. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and
  we are looking to swap methods with other folks, please shoot me an email if interested.

 44. Thanks for any other informative website. The place
  else may just I am getting that kind of info written in such a perfect
  method? I have a challenge that I am simply now working on, and I’ve
  been at the look out for such info.

 45. Hiya! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when viewing from my apple
  iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue.

  If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 46. Hello there, You’ve done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I’m sure they’ll be benefited from this web site.

 47. certainly like your website but you need to take a
  look at the spelling on quite a few of your posts. A number of
  them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality
  however I will surely come again again.

 48. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook
  group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Many thanks

 49. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any
  browser compatibility issues? A small number of my blog visitors
  have complained about my blog not working correctly in Explorer
  but looks great in Firefox. Do you have any ideas to help fix
  this issue?

 50. I absolutely love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you create this web site yourself? Please reply back as
  I’m looking to create my very own blog and want to find out where
  you got this from or exactly what the theme is called.
  Kudos!

 51. I do accept as true with all the ideas you have offered to your post.
  They’re really convincing and will definitely work.
  Still, the posts are very short for starters. May just
  you please extend them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 52. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a format issue or something
  to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem resolved soon.
  Thanks

 53. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both
  educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit
  the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I found this in my search for something
  relating to this.

 54. Heya i’m for the primary time here. I found this board and
  I find It really useful & it helped me out a lot.
  I’m hoping to give one thing back and aid others such as
  you helped me.

 55. My brother suggested I would possibly like this website.
  He was once entirely right. This publish truly made
  my day. You cann’t imagine simply how much time
  I had spent for this info! Thanks!

 56. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 57. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring
  writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many choices out there that I’m completely
  overwhelmed .. Any recommendations? Kudos!

 58. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously
  appreciated!

 59. Hey very cool site!! Guy .. Excellent ..
  Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to seek out so many useful info right here in the
  submit, we want develop more strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 60. I was wondering if you ever thought of changing the structure
  of your site? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.

  Maybe you could space it out better?

 61. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading
  your article. But wanna remark on some general things, The website style is
  wonderful, the articles is really nice :
  D. Good job, cheers

 62. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you
  using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 63. May I simply just say what a comfort to discover someone that truly understands what they’re discussing on the
  internet. You definitely realize how to bring an issue to light and
  make it important. More people ought to read this and
  understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you surely possess the
  gift.

 64. I am really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?

  A few of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any suggestions to help fix this issue?

 65. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that
  I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be
  subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 66. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!

  Keep up the excellent work!

 67. Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all important infos.
  I’d like to see extra posts like this .

 68. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really great posts and I think I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested.
  Many thanks!

 69. My spouse and I absolutely love your blog and
  find the majority of your post’s to be exactly what
  I’m looking for. Does one offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of
  the subjects you write regarding here. Again, awesome web log!

 70. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what
  I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any recommendations for first-time blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 71. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I
  decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome
  blog!

 72. Its like you learn my thoughts! You appear to understand a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few %
  to drive the message house a little bit,
  but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read.
  I’ll certainly be back.

 73. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.

  I did however expertise several technical points using this site, since
  I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not
  that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google
  and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again soon.

 74. Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.
  It’s good to come across a blog every once
  in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 75. I know this site presents quality depending articles or reviews and additional material,
  is there any other website which offers such things in quality?

 76. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to
  this superb blog! I suppose for now i’ll settle
  for book-marking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to brand new updates and will share this site
  with my Facebook group. Chat soon!

 77. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s web site link on your
  page at appropriate place and other person will also do same in support of
  you.

 78. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let
  you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried
  it in two different internet browsers and both show the same results.

 79. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 80. Hey are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set
  up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 81. This is the perfect web site for anyone who hopes to understand this
  topic. You understand so much its almost hard to argue
  with you (not that I actually will need to…HaHa).
  You certainly put a new spin on a topic which has been discussed for
  decades. Wonderful stuff, just wonderful!

 82. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have
  really enjoyed browsing your blog posts. In any case
  I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 83. I got this web page from my pal who told me about this site
  and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles at this time.

 84. Attractive section of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 85. Asking questions are in fact good thing if you are not understanding something completely, except this piece of
  writing offers fastidious understanding even.

 86. Hi! I just want to offer you a huge thumbs up for your excellent information you have
  here on this post. I am coming back to your site for
  more soon.

 87. Hey there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 88. Howdy! I realize this is kind of off-topic
  however I needed to ask. Does operating a well-established website such as yours require a lot of work?
  I am brand new to writing a blog but I do write in my journal
  every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 89. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and in my opinion suggest to my friends.
  I’m confident they will be benefited from this web site.

 90. I think the admin of this web page is really working hard
  in favor of his site, for the reason that here every material is quality based material.

 91. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i got here to go back the favor?.I am attempting to to find things to enhance
  my web site!I guess its good enough to use a few of your concepts!!

 92. Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Very useful information specifically the last
  part :) I take care of such info much. I used to be seeking this particular information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 93. I am extremely impressed with your writing skills and also with
  the format for your blog. Is this a paid theme or did you
  customize it yourself? Anyway stay up the nice quality writing, it’s
  uncommon to see a great blog like this one today..

 94. What i do not understood is in truth how you are not really
  a lot more neatly-liked than you might be right now. You
  are very intelligent. You recognize thus considerably in relation to this subject, produced me in my opinion believe it from a lot of various angles.
  Its like men and women aren’t interested until it is one thing to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs great. All the time take care of it up!

 95. I think the admin of this web site is truly working hard in support of his web page, since here every
  material is quality based information.

 96. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce
  it, any plugin or anything you can suggest? I get
  so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 97. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did
  you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this
  from. thanks a lot

 98. Hey outstanding blog! Does running a blog such as this take
  a large amount of work? I’ve very little knowledge
  of programming however I had been hoping to start my
  own blog in the near future. Anyhow, should you have
  any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic however I simply had to ask.

  Many thanks!

 99. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
  I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

 100. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and
  I will be waiting for your further post thank you once again.

 101. I really like what you guys tend to be up too. This sort of clever work and exposure!
  Keep up the good works guys I’ve you guys to my own blogroll.

 102. Thank you for another wonderful article. The place
  else may anybody get that type of info in such an ideal means of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such information.

 103. Whats up very nice blog!! Man .. Excellent .. Superb ..
  I will bookmark your website and take the feeds additionally?
  I’m happy to seek out so many useful information here within the
  publish, we want work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 104. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to check out your
  website on my iphone during lunch break. I
  really like the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent blog!

 105. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
  you are a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely will come
  back later on. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice
  morning!

 106. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 107. I blog quite often and I genuinely appreciate your content.

  This article has really peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 108. Thank you for the auspicious writeup. It actually used
  to be a amusement account it. Glance complicated to far
  brought agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 109. I blog frequently and I really appreciate your content.
  The article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new
  details about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 110. After exploring a handful of the blog posts on your site, I honestly like your technique of writing a blog.
  I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my web site too and let me know
  your opinion.

 111. I really like your blog.. very nice colors &
  theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?

  Plz answer back as I’m looking to design my own blog and
  would like to find out where u got this from.
  appreciate it

 112. That is a very good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Short but very precise information… Thanks for sharing
  this one. A must read post!

 113. always i used to read smaller posts which as well clear their motive, and
  that is also happening with this piece of writing which I am reading now.

 114. I like the helpful info you provide on your articles. I’ll bookmark your blog and test again here regularly.

  I’m relatively certain I will learn many new stuff proper
  right here! Good luck for the next!

 115. I believe what you wrote was actually very reasonable.
  But, think about this, what if you typed a catchier post title?

  I ain’t suggesting your information is not good., but what if you added something
  to maybe get people’s attention? I mean Pozivamo
  vas na 7. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i
  ne-ljudskih životinja | oslobođenje životinja is
  a little vanilla. You should look at Yahoo’s home
  page and note how they create article headlines to grab people to click.
  You might add a video or a pic or two to grab readers excited about everything’ve got to say.
  In my opinion, it could make your website a little livelier.

 116. Hi there everyone, it’s my first pay a quick visit at this site, and paragraph is actually fruitful in favor of me,
  keep up posting these types of articles or reviews.

 117. Greetings, I do believe your site could possibly be having internet browser
  compatibility problems. When I take a look at your blog in Safari, it looks
  fine however, when opening in Internet Explorer, it’s
  got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, great blog!

 118. you’re in reality a just right webmaster. The site loading speed is incredible.
  It kind of feels that you are doing any distinctive trick.

  Furthermore, The contents are masterpiece. you have performed
  a wonderful task in this matter!

 119. Thanks for the good writeup. It in reality used to be a amusement account it.
  Glance advanced to more brought agreeable from you! However, how
  could we keep up a correspondence?

 120. Valuable information. Lucky me I discovered your website accidentally, and I’m shocked why this twist of fate did not happened in advance!
  I bookmarked it.

 121. Hi would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 122. I am really impressed along with your writing skills as neatly as with the layout in your weblog.
  Is this a paid topic or did you modify it your self?

  Anyway stay up the nice high quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 123. Thank you, I have recently been looking for information about this
  topic for a long time and yours is the greatest I have
  found out till now. However, what concerning the bottom line?
  Are you positive about the supply?

 124. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year
  and am concerned about switching to another platform. I have heard great things
  about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 125. May I simply say what a comfort to uncover someone that
  really knows what they’re discussing over the internet.
  You actually understand how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people should check this out and understand this side
  of the story. I can’t believe you’re not more popular because you surely have the gift.

 126. Simply desire to say your article is as astounding.

  The clearness in your post is simply spectacular and i could
  assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your
  RSS feed to keep updated with forthcoming post.

  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 127. Hi! This is my first visit to your blog!

  We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a
  extraordinary job!

 128. You’re so awesome! I don’t suppose I have read something like this before.
  So great to discover another person with some original thoughts on this issue.

  Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with
  a bit of originality!

 129. We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole
  community can be thankful to you.

 130. For most up-to-date news you have to pay a quick visit world-wide-web and
  on world-wide-web I found this web site as a most
  excellent web site for most recent updates.

 131. I blog often and I truly thank you for your content.
  Your article has truly peaked my interest. I will book mark your blog and keep checking for new details about once a week.

  I opted in for your Feed too.

 132. Hi there, I found your blog by way of Google while looking for
  a comparable matter, your web site came up, it looks good.

  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just changed into aware of your weblog
  thru Google, and located that it’s truly informative.

  I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful for those who continue this in future.
  Many other folks might be benefited out of your writing. Cheers!

 133. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.

  You have some really great posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d
  absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thanks!

 134. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very
  slow for me. Is anyone else having this issue or is it a
  issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 135. If some one desires to be updated with most up-to-date technologies afterward he must
  be pay a quick visit this web page and be up to date everyday.

 136. I’m really enjoying the design and layout of your site.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a
  designer to create your theme? Superb work!

 137. Magnificent beat ! I would like to apprentice
  while you amend your website, how could i subscribe for a weblog website?
  The account aided me a applicable deal. I have been tiny
  bit acquainted of this your broadcast offered vivid
  transparent concept

 138. Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s web site link on your page at proper place and other person will also do similar in favor
  of you.

 139. A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should write more about this topic, it might
  not be a taboo matter but usually people don’t speak about these issues.
  To the next! Many thanks!!

 140. I was recommended this web site by my cousin. I’m not
  sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You’re amazing! Thanks!

 141. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit
  crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 142. I’ll right away seize your rss feed as I can’t find
  your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please allow me recognise so that I could subscribe.
  Thanks.

 143. The other day, while I was at work, my cousin stole
  my apple ipad and tested to see if it can survive a
  thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.

  I know this is entirely off topic but I had to share
  it with someone!

 144. It’s in point of fact a great and helpful piece of information. I am happy that you shared this useful information with
  us. Please keep us up to date like this. Thank you
  for sharing.

 145. It’s perfect time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and
  if I could I want to suggest you some interesting
  things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article.

  I desire to read even more things about it!

 146. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted
  to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 147. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange strategies with other folks, why not
  shoot me an email if interested.

 148. I was very pleased to uncover this website.
  I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!!
  I definitely really liked every bit of it and I have you saved to fav to check
  out new information in your blog.

 149. Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back later in life.

  I want to encourage you continue your great job, have a nice day!

 150. Definitely imagine that which you stated. Your favourite justification seemed to be
  on the internet the easiest factor to take into accout of.
  I say to you, I certainly get irked while other people consider issues
  that they plainly do not recognize about. You managed to hit the nail upon the highest and also defined out
  the entire thing without having side effect
  , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thank you

 151. constantly i used to read smaller articles which as well clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I
  am reading at this time.

 152. When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and
  from now on each time a comment is added I recieve four emails with the
  exact same comment. Is there a way you are able to remove me from that
  service? Many thanks!

 153. Hi there, this weekend is nice in support of me, for the reason that this moment i am reading
  this wonderful educational piece of writing here at my house.

 154. Hello there! I just want to give you a huge thumbs up for your great information you’ve got right here on this post.
  I will be returning to your web site for more soon.

 155. It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I
  am satisfied that you shared this useful information with
  us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 156. Have you ever thought about adding a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is valuable and all.
  Nevertheless think of if you added some great pictures or
  videos to give your posts more, “pop”! Your
  content is excellent but with images and videos, this site could
  certainly be one of the best in its niche.
  Great blog!

 157. I’m really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A number of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but
  looks great in Safari. Do you have any solutions to help fix this problem?

 158. I’m curious to find out what blog platform you happen to be working with?
  I’m experiencing some small security problems with my latest site and I would like to find something more risk-free.

  Do you have any solutions?

 159. A person essentially assist to make severely articles
  I’d state. That is the very first time I frequented your website page and thus far?

  I surprised with the analysis you made to create this particular post extraordinary.
  Excellent process!

 160. Hello! I’ve been reading your web site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a
  shout out from Humble Texas! Just wanted to tell you keep
  up the excellent job!

 161. I’m extremely impressed with your writing skills and also
  with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it
  yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see
  a nice blog like this one nowadays.

 162. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 163. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You obviously know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to your blog
  when you could be giving us something enlightening to read?

 164. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web
  site, how could i subscribe for a blog website?

  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear concept

 165. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out
  and say I truly enjoy reading your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with
  the same topics? Thanks a ton!

 166. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot
  of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 167. You actually make it seem really easy along with your presentation but I in finding
  this matter to be really something which I believe I would by no means understand.
  It sort of feels too complicated and very extensive for me.
  I’m looking forward to your subsequent publish, I will attempt to
  get the grasp of it!

 168. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up
  my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions?

  With thanks

 169. Hello! I’ve been following your website for a while now
  and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Tx!
  Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 170. I like the valuable info you provide for your articles.

  I will bookmark your weblog and test once more here regularly.

  I’m moderately certain I will be informed a lot of new stuff proper right here!
  Best of luck for the following!

 171. My partner and I stumbled over here different page and thought I might as well
  check things out. I like what I see so i am just following
  you. Look forward to exploring your web page again.

 172. Hey there! Someone in my Facebook group shared
  this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Wonderful blog and outstanding design and style.

 173. Hello there, I discovered your site by means of Google while looking for a
  similar topic, your site came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just become alert to your weblog via Google, and located that it is
  really informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I will be grateful in case you continue this in future.
  Many other people will be benefited out of your writing.
  Cheers!

 174. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really great articles and I think I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  really like to write some articles for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Thanks!

 175. Excellent weblog here! Additionally your site quite a bit up very fast!

  What host are you the use of? Can I am getting your associate link
  in your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 176. Hey! I know this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does running a well-established website like yours take a large amount
  of work? I’m completely new to operating a blog however I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share
  my experience and thoughts online. Please let me know if you
  have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers.

  Appreciate it!

 177. Fantastic beat ! I would like to apprentice even as
  you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site?

  The account aided me a applicable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast provided vibrant transparent concept

 178. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It’s
  pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and
  bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 179. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb
  blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk
  about this blog with my Facebook group. Talk soon!

 180. Heya i am for the first time here. I found this board and I find
  It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 181. Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 182. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due
  to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 183. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that
  it’s really informative. I am going to watch
  out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 184. Hey There. I discovered your weblog using msn. That is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to read extra of your useful info.
  Thank you for the post. I’ll definitely return.

 185. It’s really a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful
  information with us. Please stay us up to date
  like this. Thanks for sharing.

 186. I know this site provides quality based content and extra
  data, is there any other site which gives
  these kinds of things in quality?

 187. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I really hope to view the same high-grade content by you in the future
  as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal
  website now 😉

 188. It is really a great and helpful piece of information. I’m glad that you just shared this helpful info with us.

  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 189. Your style is so unique in comparison to other folks I’ve
  read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 190. hello!,I love your writing so much! percentage we
  be in contact more approximately your article on AOL?
  I need an expert on this house to solve my problem.
  Maybe that is you! Looking forward to peer you.

 191. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether
  this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.

  You are incredible! Thanks!

 192. What i don’t realize is in reality how you are no longer actually much more smartly-preferred than you may be right now.

  You are so intelligent. You understand therefore considerably on the subject of this topic, produced me personally believe it from so
  many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested
  unless it’s one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your individual stuffs outstanding. At all times handle it up!

 193. Howdy! This article couldn’t be written much better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going to send this post to
  him. Pretty sure he’s going to have a great read. Thank you for sharing!

 194. I’m now not certain the place you’re getting your
  information, however great topic. I must spend a while studying more or working out more.

  Thank you for wonderful info I was on the lookout for
  this information for my mission.

 195. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many
  of us have developed some nice procedures and we are looking to trade techniques
  with others, please shoot me an e-mail if interested.

 196. Hola! I’ve been following your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead
  and give you a shout out from Huffman Tx! Just wanted to tell you keep up the great work!

 197. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care
  of to keep it smart. I cant wait to read far more from you.
  This is actually a tremendous web site.

 198. Hello to every body, it’s my first pay a visit of this blog; this weblog
  carries remarkable and really excellent stuff for visitors.

 199. I just could not leave your website prior to suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide in your visitors?
  Is going to be again regularly in order to check out new posts

 200. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is an extremely neatly written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read
  extra of your useful info. Thank you for the post.
  I’ll definitely comeback.

 201. It’s actually a nice and useful piece of info.

  I am happy that you shared this helpful information with us.

  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Odgovori: