Video: Blago Nijemcima, oni će na predstojećim izborima moći zaokružiti vegansku stranku

Video: Blago Nijemcima, oni će na predstojećim izborima moći zaokružiti vegansku stranku

319 7624

Je li vrijeme da aktivisti u Hrvatskoj formiraju vegansku političku stranku te izađe na izbore?

 

Piše:  Maida Čaušević

 

V-Partei³, stranka za promjenu, vegetarijanaca i vegana je mala nacionalna stranka utemeljena 2016. godine koja se bavi globalnim kontekstima i učincima rasta, potrošnje i prehrambenih navika. Fokus je na zaštiti okoliša i klime, prava životinja i zaštita potrošača. S motom “Volimo život“, stranka želi jasno naglasiti da svako živo biće smatra vrijednim.

U predizbornom spotu majka ostavlja svojoj kćeri i njenoj porodici svoj imetak, koji uključuje kuću na moru, zlato i knjigu o životinjama. Međutim, svjesna je da će kuća, uslijed klimatskih promjena, uskoro potonuti. Njen nakit će biti beskoristan i uskoro ćemo voditi ratove za pitku vodu, a voda je vrjednija od sveg zlata te upozorava svoju unuku da će mnoge životinje koje ona voli izumrijeti, ali joj u nasljeđe ostavlja i svoju borbu za našu predivnu planetu time što se uključila u vegansku političku stranku.

Ovdje su za tri sedmice izbori i naša veganska politička partija će se naći prvi put na izbornim listama.

Dvije dame koje se pojavljuju u spotu su ujedno i članice ove partije. Starija gospođa, Barbara Rütting, 89-o godišnja autorica i glumica ujedno je i najstarija politička kandidatkinja u cijeloj Njemačkoj ikada, a i najveći poznati zaštitnik životinja ovdje. Mlađa gospođa, Isabella Hübner, je veoma poznata glumica.

U Njemačkoj postoji još sličnih političkih partija “Zaštita životinja” i “Zelena partija” u kojoj su do sad bili vegetarijanci i ne mogu znati koliko vegana i je li ih uopće ima. Te partije imaju drugačiji program od nas iz V-Partei³, a taj njihov program nije veganski.

Može se reći da smo prva stranka vegana, iako sebe predstavljamo kao “stranka za promjenu vegana i vegetarijanaca“. Imamo oko 1500 članova i svi su vegani. Kao što gore rekoh, naš politički program je čisto veganski! Kao na primjer:

  • napuštanje životinjske industrije, patnje i životinjskog zlostavljanja,
  • pretvaranje poljoprivrede u vegansku, organsku, permakulturnu,
  • manji porez na biljnu hranu. U Njemačkoj je porez od 7% na voće i povrće isti kao i na meso, i ostale životinjske proizvode, ali veganske alternative za mliječne proizvode i vegansko meso je 19%,
  • ukidanje testiranja na životinjama kao i alternative za kožu i krzno,
  • uvođenje veganske hrane u škole, vrtiće i druge javne ustanove (od ove godine od septembra se otvara prvi veganski vrtić u Münchenu) ?.

Zatim mnoge druge teme kao što su osnovni prihodi za svakog građana, zaustavljanje izvoza oružja, električni auti, jednakost žena i muškaraca…

 

Zaželimo im sreću na izborima! 🙂

 

319 KOMENTARA

Odgovori: