Bajka: AbraVegankaDabra

Bajka: AbraVegankaDabra

0 5869

Piše: Bojana Birač

Ogulin je grad bajki. Ogulinske šume su čudesne i čarobne, ali njihova magija je zaboravljena, obescijenjena i uništavana. Čarobnjaci ovih krajeva, mudraci naši stari su desetkovani, preživjeli se skrivaju. U ovoj zemlji iza 7 mora i 7 gora magična bića stigla su do ruba ponora. Zla i opaka baba Jaga zavladala je iz tajnosti svojih odaja, njenoj okrutnosti ne nazire se kraja dok svoje opačine iz skrovišta svoga stvara, nitko ni ne sluti da iza njih stoji ona, baba Jaga.

Zla baba Jaga izlila je svoju zloću u ponor rijeke Dobre, pa ona sada isparava i oblak tamni iznad grada stvara, grada Legengrada. Teški oblak što pritisak na stanovnike stvara zatupila je magična stvorenja i ona su izgubila svoje moći.
U bajkama uvijek ima nade, u iščekivanju neizbježnog sretnog nam kraja, ali ove bajke kraj tek se stvara, a ovisi upravo o stanovnicima ovoga kraja. Zato, poslušajte poziv ove Klečke vještice i probudite se zaspale Trnoružice jer ljubav je jača od ovog oblaka. Iznad njega sigurno još je neba i zvjezdica, sunca i mjeseca, ma što god drugo baba Jaga tvrdila kroz uklete kutije u vašim jazbinama. Zajedno pišemo kraj ove priče, priče koju živite, iako ju možda ne znate. Ako ju ne znate, zbog oblaka ju ne znate.

Puni mjesec je svijetao i daje sigurnost u letu, vidljivost je dobra dok vozim svoju metlu, s glave diva Kleka uzlijećem bez prepreka… Poletjeh kako bih se uvjerila u sastav toga oblaka. Hrabro, znam, takva sam ja vještica. Pa pravo u oblak uletjela, da bih uzorak o sastavu te pojave prikupila i stanovnicima moga Legengrada isporučila. Nije bio lak mi let, iscrpljena sam od vjetrova i promaje, pomalo obeshrabrena razmjerima ovoga jada, o kojemu ću vam ispričati sada, izgleda da je oblak prava zaraza…

Kemijski sastav oblaka:

1. SLJEPOĆA prema patnji drugih. Čak i kada se ona događa pred nosom zaraženog čudesnog bića, udahnute čestice oblaka sadrže komponente sljepila. Čini se da očito, nije nužno i vidljivo, objasnit ću najbolje primjerom.

A) Ona 3 praščića iz Kirasića, zaklana su bezobzirno pred vašim očima. Ni vriskove niste čuli. Niste ih vidjeli? Niste se zapitali otkuda pečenka njihovim ubojicama kojima ste za njihovo ubojstvo platili? Ako vidite ih sada, težina oblaka već je manja, a zla i opaka baba Jaga plače od jada, jer se oslobađate njenog oblaka djelovanja. Još uz oči da proradi vaše srce pa se sjetite svoje djetinje duše i baba Jaga postat će stvar zaborava.

B) Jeste li vidjeli moga sinka Janka? Ako niste, zbog oblaka niste, dragi moji pozitivci. Gdje je nestao sinko Janko, umiljato, čupavo, nevino, bijelo janje? Ive Svojismo ga za ražanj kupio za sitne pare i preprodao ga djedu za pir Potjehovog brata. Ali nitko sinka Janka ni na piru vidio nije, zbog oblaka ga vidio nije.

C) Zlatne ribice već dugo nema u ovome kraju. Palunko ribar na Sabljacima ulovio zadnju i boljelo ribicu jako umrijeti tako. Smrt davljenjem je jedna od bolnijih smrti kažu, a bez vode riba disati ne može. I udicu kroz nepce je osjetilo čudesno to biće, samo vrištati mogla nije jer na škrge diše, ali bol osjetila je i previše. Vidjeli niste? Od oblaka vidjeli niste…
Slijepi za patnju, slijepi za bol, slijepi za ljubav, slijepi za obilje, slijepi za sljepoću…

2. ISKORIŠTAVANJE bića kao objekata.

A) Koka što zlatna jaja nese, osim zlatnih i obična jaja nese, ona jaja što u njima ima i pijetlova, kokinih sinova. Od pijetlova slabo koristi ima, a koku svatko zbog koristoljublja ima. Pile malo, s Uskršnje razglednice zato živo se melje i pod paštetom prodaje, zbog koristi i za korist danas sve se smije, samo stvar je to, pijetao životinja nije, iz oblaka baba Jaga se smije.

B) Kravica Milka, svaka 3 mjeseca siluje ju 7 patuljaka zbog iskorištavanja i krađe njenog mlijeka. Čak se šale, da ona dobrovoljno mlijeko daje. A krava zbog teleta mlijeko daje, jer bez teleta njeno vime suho ostaje. Od krave bez mlijeka koristi nema, pa opet i opet kravi Milki silovanje se sprema, njeno mlijeko skupljaju patuljci, neće ga valjda teletu dati, kad koristi nema ako tele ne pati. A što tele da papa? Ako je muško neće da papa, jer koristi nema od bika da papa. Njega patuljak isprati do klaonice vrata, a kravicu mladu čeka sudba kao i majku, silovat će ju i djecu joj klati. Kad iscrpljena više djecu neće moći rađati i njeno tijelo će za korist smaknuti.

C) Pod teretom teškim pada vilinski vranac, iz šume on vuče drva za korist nekog stranca. Udarci, psovke, prate ga od svitanja. Inteligentan je, ali ne može to da shvaća. Kada koristi od njega za vuču više nema, jer u njemu iscrpljena je života rijeka i on je ubijen za korist čovjeka.

3. BOLEST – odsustvo zdravlja.
Jer sve se vraća, sve se placa, pa tako i bolest dođe nakon svega poput bumeranga. Bolesti srca, osteoporoze, rakovi i školjke nisu bili prije stanovnici česti ovoga kraja, ali epidemija prava zato vlada sada. Ono si što jedeš, pa možeš biti i patnja. Tako su i bratac Jaglenac i sestrica Rutvica zbog hamburgera preuranjeno došli do svog kraja. Na Svetom Petru naći grob im će tko traga.

4. OBIJEST – neobuzdanost u ponašanju i zahtjevima.
Zmajevi ovoga kraja izlovljeni su odavna, jer njihova koža za iskorištavanje je slavna. Ni vuka nema dulje od par dana, ni medo zbog krzna mirno ne spava. Bijeli jelen zbog rogova pije praksitene, a kravu Milku nosi neka ružna baba, misleći da je prava dama, slijedi uzor Ciganovića Nevena, dok u Snoopyju na cajku čaga.

5. „NORMALNOST“ – ono što je u skladu s društvenim normama.
Oblak je zatrovao društvo Legengrada do te mjere da je normalno postalo nenormalnim, a nenormalno normalnim. Tako je postalo normalno vlastitim novcem kupovati i tako podržavati mučenje i ubijanje životinja koje su nam prijatelji. Licemjerno tvrditi kako se životinje vole dok se u isto vrijeme jedu. Pozivati se na pravo izbora, dok je to isto pravo izbora zasnovano na oduzimanju nečijeg drugog prava izbora. Kao što su robovlasnici činili robovima, zbog druge boje kože, kao što mi činimo životinjama zbog drugog oblika koji imaju. Daje li nam to prava da im nanosimo toliku bol i patnju, ili si ga uzimamo sami, naravno samo zbog oblaka. Sve je to normala, i klaonica istina skrivena iza zidova, van reklama, a nenormalnost je zalagati se za potlačenih prava. Ma strava prava vlada ispod oblaka.

Sada otkrili smo sastav oblaka, pisati kraj ove priče je na vama. Hoćete li i dalje pušiti njihova sranja, ili se osloboditi babe Jage oblaka, izbor uvijek je na vama. Još vam samo čarobnu riječ nisam dala pa ću to da učinim sada – VEGAN ABRAKADABRA!

BEZ KOMENTARA

Odgovori: