Pozivamo vas na 6. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Temelji veganstva u istočnim religijama

Pozivamo vas na 6. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Temelji veganstva u istočnim religijama

1 45601
Temelji veganstva u istočnim religijama

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 

TEMELJI VEGANSTVA U ISTOČNIM RELIGIJAMA

Sežu li korijeni suvremenog Pokreta za oslobođenje životinja
(ili Veganskog pokreta) daleko u istočne religije?

.

.

Vrijeme: utorak 1. 3. 2016., od 19:30 do 21:00.
Mjesto: knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (Cvjetni trg), 10 000 Zagreb
Ulaz slobodan

 

Uvodno izlaganje:
mag. Dorino Manzin

.

Gosti:
mag. Višnja Grabovac
Žarko Andričević

.

Glazbeni uvod i odjava tribine:
Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)

.

Autor i voditelj ciklusa:
Robert Međugorac, prof.


 

Na šestoj tribini ciklusa “Oslobođenje životinja” razgovarat ćemo o korijenima suvremenog Pokreta za oslobođenje životinja, tj. Veganskog pokreta u istočnim religijama, a skup će otvoriti istinski poznavatelj i zaljubljenik u ranu glazbu, profesor Igor Paro,  s četiri skladbe renesansnih majstora.

Naslovnu temu: “Temelji veganstva u istočnim religijama” obradit će u svom 15-o minutnim izlaganju mag. Dorino Manzin.

U nastavku slijedi razgovor s predavačem i gostima mag. Višnjom Grabovac i gospodinom Žarkom Andričevićem kojeg će voditi autor i voditelj ciklusa Robert Međugorac uz interakciju s publikom, a između ostalih, pokušat ćemo odgovoriti i na ova pitanja:

1. Jesu li korijeni suvremenog Pokreta za oslobođenje životinja, tj. Veganskog pokreta u istočnim religijama?
2. Može li se uspoređivati drevno religijsko vegetarijanstvo i suvremeno veganstvo?
3. Koliki je utjecaj istočnih religija i njihovog odnosa prema drugim vrstama na današnju zapadnu animalističku misao?
4. Tko je najviše pridonio širenju vegetarijanstva na tlu Indijskoga potkontinenta?
5. Kakvi su prehrambeni standardi četiriju indijskih religija i kakav je njihov odnos prema ne-ljudskim životinjama?
6. Je li točno da se danas na gotovo svakog novonastalog vegana na zapadu, otvori jedan novi McMurder (McDonald’s) na istoku?

Za kraj ćemo poslušati još dvije skladbe u izvedbi sjajnog lutnjista i vihuelista Igora Pare.


Ukupno trajanje tribine je 90 min.

10 min. glazbeni uvod
– Francesco Spinacino: Recercar (Venecija, 1507.)
– Arnolt Schlick: All Ding mit Radt (Heidelberg, 1512.)
– Joan Ambrosio Dalza: Tastar de corde, seguire il recercar (Venecija, 1508.)
– Joan Ambrosio Dalza: Pavana ala venetiana & Saltarello 2’25
Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)

15. min. uvodno izlaganje uz prezentaciju
– Temelji veganstva u istočnim religijama
mag. Dorino Manzin

55 min. diskusija s predavačem i gostima uz interakciju s publikom

10 min. glazbena odjava tribine
– Luis Milan: Fantasia 8 (Valencia, 1535.)
– Luis de Narvaez: Siete variaciones sobre Guardame las vacas (Valladolid, 1538.)
Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)

Zatvaranje skupa i nastavak druženja u Green Pointu


 

Dorino Manzin: "Temelji veganstva u istočnim religijama"

Dorino Manzin: “Temelji veganstva u istočnim religijama”

Dorino Manzin rođen je 24. lipnja 1976. u Osijeku, a od 1994. živi i radi u Zagrebu. Po struci je magistar indologije i turkologije. Studij je završio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je kao stručni suradnik u izdavačkoj kući Despot Infinitus d.o.o.

Član je Hrvatskoga filološkog društva. Povremeno predaje sanskrt te komparativnu religiologiju u Družbi Zvuk Veda. Surađuje s Institutom za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te sveučilišnim studijem āyurvede (Centar Adrianus u suradnji s Middlesex University, London). Prevodi filološku građu s engleskog, talijanskog, hindskog, latinskog, sanskrta i prakrtskih jezika. Redigira publicistička izdanja na hrvatskom jeziku.

Od 1996. do 1998. radio je kao istraživački novinar u neovisnom osječkom dvotjedniku Bumerang. Godine 2008. radio je kao urednik gradske rubrike dnevnog lista Metro Express. Od 2006. do 2013. radio je kao urednik, voditelj i producent televizijske emisije o civilnom društvu “Povećalo” na OTV-u (Jabuka TV-u). Realizirao je 281 jednosatnu emisiju. Na istoj televiziji od 2011. do 2013. realizirao je 38 polusatnih emisija o rubnim područjima znanosti “TV Mandragora”. Dugogodišnji je suradnik Instituta za nove medijske strategije iz Zagreba. Povremeno radi kao slobodni novinar. Pisao je za dvotjednik Bumerang, tjednike Nedjeljnu Dalmaciju i Globus, dnevne novine Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju, te internetski portal Zamirzine.net.

U siječnju 2002. izabran je za prvog predsjednika Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina. Do 2008. aktivno je sudjelovao u javnom i političkom životu Republike Hrvatske na promicanju ljudskih prava. Sastavio je prvi Izvještaj o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina (za 2002. godinu). Stekao je iskustvo u zagovaranju političkih i pravnih promjena, posebice na području obiteljskog i radnog prava te u kreiranju antidiskriminacijskoga zakonskog okvira. Sudjelovao je u brojnim civilnim inicijativama.

Od 2003. do 2006. radio je kao voditelj programa Prevencija HIV/AIDS-a – STOP–MSM–AIDS koji se odvijao u sklopu projekta “Unaprjeđivanje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj” Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
U suradnji s USAID-om objavio je članak “Zašto savjetujemo prihvatljive pojmove?” u “Pojmovniku o HIV/AIDS-u, stigmi i diskriminaciji”, 2005. Završio je tečaj “Škola novinarstva” u Jutarnjem listu, 2003. Završio je tečajeve o istupanju u medijima (National Democratic Institute, Centar za mirovne studije), te o Dobrovoljnom savjetovanju i testiranju na HIV (Hrvatski zavod za javno zdravstvo).

Pod pseudonimom Iolar objavio je tri knjige:
Paganizam u teoriji i praksi I. – Doktrina paganizma, Despot Infinitus, Zagreb, 2013. Paganizam u teoriji i praksi II. – Magija i vještičarstvo, Despot Infinitus, Zagreb, 2013. Paganizam u teoriji i praksi III. – Obredi i simboli, Despot Infinitus, Zagreb, 2013.

Redaktor je knjige:
Vesna Krmpotić: Sai Avatar: pojava, razlog, nauk i cilj, Biologos, Zagreb, 2009.

Od 2014. intenzivno radi na tekstu niza romana pod zajedničkim nazivom “Priče iz Dragulj-zemlje”, žanra spekulativne fikcije, podžanra epske fantastike.


Višnja Grabovac rođena je 1981. godine u Ljubljani. Osnovnu školu i opću gimnaziju završila je u Slavonskome Brodu, a 2008. godine, na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studij indologije i filozofije. Godine 2009. upisala je poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a od 2010. godine radi na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Godine 2014. primljena je u nastavno zvanje i na radno mjesto lektorice. Znanstveno joj je istraživanje usmjereno na povijest buddhizma i buddhističku književnost.

.


Žarko Andričević: "Temelji veganstva u istočnim religijama"

Žarko Andričević: “Temelji veganstva u istočnim religijama”

Žarko Andričević rođen je 1955. godine u Splitu. Osnivač je budističke zajednice Dharmaloka i Budističkog centra u Zagrebu. Zanimanje za religije i filozofiju Istoka pokazao je još u ranim gimnazijskim danima. S budizmom se susreo 1975. godine dok je istraživao duhovne korijene borilačkih vještina i yoge koje je vježbao i podučavao u tada čuvenom klubu “Kata”. Dvije godine kasnije je i formalno preuzeo Tri utočišta na prvoj takvoj ceremoniji održanoj u bivšoj Jugoslaviji.
1985. godine pokrenuo je prvu studijsku i meditacijsku grupu koja je sustavno proučavala izvorne tekstove palijskoga i mahayanskoga kanona, a 1992. je za potrebe grupe osnovan i prvi rezidencijalni centar u kojem je postojala knjižnica i dvorana za meditaciju. Bio je to začetak prve budističke zajednice u Hrvatskoj koja danas nosi ime Dharmaloka i Budističkoga centra koji od 1998. godine djeluje u Zagrebu.
Tražeći novoga učitelja 1996. godine je sreo poznatoga chan-majstora Shifu Sheng Yena, nosioca obje linije chana u Kini. U lipnju 2001. je na dvotjednom povlačenju u SAD-u primio rijetko priznanje, prijenos Dharme od majstora Sheng Yena i tako postao jednim od njegovih Dharma-nasljednika na Zapadu. Taj događaj označio je početak njegove karijere kao učitelja i majstora chana, a Dharmaloku i Budistički centar u Zagrebu kao jedno od još uvijek rijetkih mjesta u Europi gdje je moguće pouzdano slijediti stazu chan-budizma.
Redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i DDM Centra na Tajvanu, a meditacijska povlačenja vodi i u drugim zemljama poput Švicarske, Norveške i Njemačke. Do sada je vodio preko pedeset sedmodnevnih i desetodnevnih chan povlačenja u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i Aziji. Redoviti je član Konferencije zapadnih učitelja budizma i potpredsjednik Europske budističke unije. Misiju svojega učitelja nastavio je i kroz zalaganje za međureligijski dijalog sudjelujući na brojnim međunarodnim konferencijama, a suradnik je i Hrvatskoga instituta za međureligijski dijalog „Areopag“.

.


 

Igor Paro: "Temelji veganstva u istočnim religijama"

Igor Paro: “Temelji veganstva u istočnim religijama”

Igor Paro, prof.
Nakon što je 1986. diplomirao klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka, posvećuje se ranoj glazbi, svirajući renesansne i barokne lutnje. 1988. odlazi na studij rane glazbe u Basel (Švicarska), gdje je 1993. kao prvi lutnjist iz Hrvatske na uglednoj Scholi Cantorum Basiliensis diplomirao renesansnu i baroknu lutnju u klasi Eugena Domboisa i Hopkinsona Smitha.

Igor Paro je multiinstrumentalist čiji ogromni koncertni repertoar obuhvaća glazbu za niz povijesnih trzalačkih glazbala od renesanse i baroka do klasike i romantizma 19. stoljeća: renesansne lutnje od 6 do 10 parova žica, vihuelu de mano, teorbu, baroknu gitaru, citern i baroknu mandolinu, kao i romantične gitare sa 6 i 8 žica. Jedan je od rijetkih lutnjista u Hrvatskoj sa znanjem i iskustvom realizacije šifriranog basa (basso continuo).

Kao solist i kao član raznih sastava za ranu glazbu nastupao je u Hrvatskoj, na Večerima rane glazbe u Sv. Donatu u Zadru, na Osorskim glazbenim večerima, na Međunarodnoj slavističkoj školi u Dubrovniku, na Večerima Antuna Dobronića u Jelsi, na zagrebačkoj Sceni Amadeo, u Salonu Očić, u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, na Pag Art Festivalu (PAF) u Pagu, na međunarodnim festivalima gitare The Sea & Guitars Festival u Vrsaru, Tirando u Poreču, Zagreb Guitar Festivalu, u ciklusima koncerata u porečkoj Eufrazijani, na međunarodnim festivalima rane glazbe u Dvigradu na BAROMUS festivalu u Rovinju, na Hektorovićevom Tvrdalju u Starom Gradu, te na Varaždinskim baroknim večerima, sudjelujući u brojnim modernim praizvedbama hrvatske i europske renesansne i ranobarokne glazbene baštine.

1997. u suradnji s Igorom Pomykalom organizator je i voditelj prve ljetne Međunarodne akademije za ranu glazbu u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Osim u Hrvatskoj i u Švicarskoj nastupao je kao solist i kao član brojnih projekata za izvedbe baroknih opera u Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Češkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, te u Izraelu i u Japanu.

Kao zagovornik povijesno osviještenog pristupa izvođenju glazbe kontinuirano njeguje i neiscrpni repertoar umjetničke pjesme uz pratnju lutnje, vihuele ili gitare, od 15. do 21. stoljeća. Surađivao je s našim istaknutim pjevačima, Dunjom Vejzović, Maxom Emanuelom Cenčićem i Ivanom Lazar, s domaćim ansamblima Antiphonus i Camerata Garestin, te s pjesnicima i glumcima Tahirom Mujičićem, Enesom Kiševićem i Zoranom Kelavom. Surađivao je i sa samoborskim kazalištem lutaka Lutonjica Toporko svirajući renesansnu lutnju u predstavi o Leonardu da Vinciju, te s glumačkom scenom Poco Loco u nizu projekata za djecu pod zajedničkim nazivom ”Priča mi se priča…”
Objavljuje zapažene stručne članke o lutnji, vihueli i gitari u strukovnom godišnjaku “Gitara”. 2010. objavio je vlastite transkripcije prve ikad tiskane glazbe za gitaru, 6 gitarskih skladbi Alonsa Mudarre iz 1546. godine.

.


Raspored svih predavanja i tribina u 2015. godini:

1. tribina – utorak 22. 9. 2015. u 19 sati
JE LI VEGANIMA POTREBNA PSIHOANALIZA?
dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava: Marko Palanović (gitara)

2. tribina – utorak 20. 10. 2015. u 19 sati
NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE
doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma
Glazbeni uvod i odjava: Ivana Kovačević (flauta), Marta Meštrović (oboa) i Tea Kulaš (orgulje)

3. tribina – utorak 24. 11. 2015. u 19 sati
PRISILNA KASTRACIJA NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA – ZA ILI PROTIV?
tim ZA – Tatjana Zajec, dr. med. vet. / Ingeborg Bata, dr. med. vet.
tim PROTIV – Mato Kutlić / Domagoj Pintarić
Glazbeni uvod i odjava: Krešimir Lulić (harmonika) i Martin Kutnar (harmonika)

4. tribina – utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof
doc. dr. sc. Tomislav Krznar
Glazbeni uvod i odjava: Mislav Pečnik (gitara), Lucija Štivčević (gitara) i Antonio Kolovrat (gitara)

.


Raspored svih predavanja i tribina u 2016. godini:

5. tribina – utorak 26. 1. 2016. u 19:30
PRAVA EMBRIJA (LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH), PRAVA FETUSA, PRAVA ŽENA, PRAVA ŽIVOTINJA?
mag. Marina Katinić
Glazbeni uvod i odjava: Divna Šimatović (gitara)

6. tribina – utorak 1. 3. 2016.
TEMELJ VEGANSTVA U ISTOČNIM RELIGIJAMA
mag. Dorino Manzin
Gosti: mag. Višnja Grabovac Žarko Andričević
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)

7. tribina – utorak 5. 4. 2016.
VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Olivija Holjac, dr. med.

8. tribina – utorak 26. 4. 2016.
PRAVNA ZAŠTITA ŽIVOTINJA – RELEVANTNI KRITERIJI I OGRANIČENJA
mr. sc. Vesna Magličić

9. tribina – utorak 24. 5. 2016.
DJECA VEGANI


Kontakt: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com

Dođite, saznajte nešto novo, diskutirajte i družite se u ugodnom društvu.

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu

1 KOMENTAR

Odgovori: