Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik vas pozivaju na prvo vegansko druženje u zagrebačkom restoranu Nishta

Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik vas pozivaju na prvo vegansko druženje u zagrebačkom restoranu Nishta

328 14958
Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik vas pozivaju na prvo vegansko druženje u zagrebačkom restoranu Nishta

Veganski sastanak u Hrvatskoj? Kako i kada? Ma gdje? Ali zašto?

.

Autorica: Ivana Rukavina

.
Vrijeme: nedjelja 21. 2. 2016. od 18:00 – 22:00
Mjesto: Vegetarijanski i veganski restoran Nishta, Masarykova 11/1, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Ulaz: 100 kn
Rezervacija na: 01 889 74 44

.

Svi ovi upitnici napokon su odgovoreni i Zagreb će 21. 2. 2016. u popularnom zagrebačkom vegetarijanskom i veganskom restoranu Nishta u strogom centru grada imati prvo vegansko druženje.

Naime, ideja za organizacijom ovakvog događaja rodila mi se još ljetos tijekom boravka u inozemstvu. Kada sam shvatila kako „biti vegan“ i hraniti se „veganski“ u naprednijem svijetu ne znači biti u manjini ili se tužnih očiju nadati da nećeš ostati gladan na poziv za ručak, poželjela sam svoju maštariju pretvoriti u realnost. Svojem podrijetlu i nonama kuharicama mogu zahvaliti za istančano nepce pred kojim ni veganski pripremljen obrok ne podliježe pozitivnoj kritici nezasluženo. I tako su jedni Nishtini „Zucca njoki“ u kasno večernjoj šetnji pobijedili noninu pašticadu iz karnističkih dana, a ljetno sanjarenje dobilo svoj „AHA moment“ i krov nad glavom. Da bi stvar bila zanimljivija, simpatični voditelj restorana Frano tijekom jednog treninga u teretani pod stručnim vodstvom trenera Mislava Skrepnika, obratio mi se sa sličnom idejom i cijela je priča dobila svoj pravi početak.

Nekoliko je privatnih grupa na Facebooku koji okupljaju vegetarijance, vegane i generalno osobe koje se sve više raspituju za biljni način prehrane. Svakim danom marljivo se dijele recepti raznih delicija spravljenih bez namirnica životinjskog porijekla, sličnih gotovih proizvoda u trgovinama, znanstvenih članaka i korisnih savjeta novonastalim veganima. Primijetila sam kako se većina ljudi međusobno poznaje samo virtualno. Nemali broj puta naišla sam na želje istih o zajedničkom druženju, uz osobni doprinos donošenja vlastitog veganskog jela. Zaista nije bilo druge nego uz vrlo malo truda, a puno dobre volje pokušati nam to i omogućiti.

Zaista mi se čini da je vrijeme da Hrvatska barem u nečemu ne zaostaje za svojim po mnogočemu naprednijim susjedima, a pogotovo sada kada je veganstvo jedno od vodećih trendova u svijetu. Iako mi osobno, predstavlja puno više od priprostog nagona za zadovoljenjem vlastitog nepca silno sam željela okupiti istomišljenike i znatiželjnike, a kako drugačije nego uz tradicionalno bogatu trpezu?

Veganski jelovnik djelomično je posložen prema Nishtinoj svakodnevnoj ponudi, a djelomično osmišljen vodeći se osobnim kulinarskim entuzijazmom i zamislima kojeg će Nishtini kulinarski majstori pretočiti u realnost. Na meniju će se tako pronaći punjene samose, pakore, različiti burger slideri i ražnjići do sirovih njoka, tikvica i mariniranih portobello gljiva uz neizostavni slatki stol. Procijenili smo da je za ovakav stol dovoljno 100 kuna po osobi. Veliki doprinos dobili smo od Soyarnice – malog zagrebačkog pogona koji svakodnevno svježim proizvodima od soje obogaćuje mnogobrojne stolove vege obitelji. Vlasnici pogona bit će otvoreni za sva pitanja u pogledu proizvodnje sojinih produkata, a jedan od gostiju bit će i Mislav Skrepnik veganski fitness trener koji će spremno dijeliti svoja znanja o veganskoj prehrani u službi fitnessa.

Da li je ovo prvo i jedino druženje nas vegana? Usuđujem se reći da zasigurno nije. Štoviše, iznenadit ću vas uskoro još jednim pozivom iz poznate zagrebačke pizzerije koja je odlučila sastaviti veganski jelovnik.

Broj mjesta je ograničen, a interes popriličan. Stoga vas molim da rezervirate svoje mjesto na Nishtin broj telefona: 01 889 74 44

 

Veganske delicije

Veganske delicije

PREDJELO:
Samose s povrćem i dimljenim tofuom uz umak
Pakore u kremi od zelenih mahuna
Portobello gljive s dresingom od smokava
Zucca njoki s veganskim sirom
Sirove tikvice u umaku

GLAVNO JELO:
Burger slideri od leće, tempeha i slanutka s coleslaw salatom u domaćim bunsima
Tofu ražnjići s povrćem u nekoliko marinada

DESERT:
Tiramisu alla Vegan
Mousse od bijele čokolade

PIĆE:
Za utažiti žeđ pripremili smo, RSM Cuvee bijelo i Piller Cuvee crno vino kao i svježe bezalkoholne sokove i domaće ledene čajeve bez šećera.

 

Do tada, vidimo se!

.

.
Fejs događaj:
https://www.facebook.com/events/1531817310445267/

 

Vegetarijanski i veganski restoran Nishta

Vegetarijanski i veganski restoran Nishta

 

Vegetarijanski i veganski restoran Nishta

Vegetarijanski i veganski restoran Nishta

328 KOMENTARA

Odgovori: