Pozivamo vas na 7. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Pozivamo vas na 7. tribinu ciklusa “Oslobođenje životinja”: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

340 7492
Olivija Holjac: Višeljublje (poliamorija) i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 

VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA

Ako sputavamo i uvjetujemo one koje ljubimo,
možemo li biti za oslobođenje onih koje ne poznajemo?

.

.

Vrijeme: utorak 5. 4. 2016., od 19:30 do 21:00.
Mjesto: knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (Cvjetni trg), 10 000 Zagreb
Ulaz slobodan

 

Uvodno izlaganje:
Olivija Holjac, dr. med.

.

Gost:
Davor Stančić

.

Glazbeni uvod i odjava tribine:
Igor Paro, prof. (barokna gitara)

.

Autor i voditelj ciklusa:
Robert Međugorac, prof.


 

Na sedmoj tribini ciklusa “Oslobođenje životinja” pokušat ćemo naći gotovo nevidljivu vezu između višeljublja (poliamorije) i suvremenog Pokreta za oslobođenje životinja, tj. Veganskog pokreta, a skup će opet otvoriti našoj publici već poznati neprikosnoveni medij za ranu glazbu, profesor Igor Paro,  s dvije skladbe baroknog majstora Gaspara Sanza (1640 – 1710).

Naslovnu temu: “Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja” obradit će u svom 15-o minutnim izlaganju doktorica medicine Olivija Holjac.

U nastavku slijedi razgovor s predavačicom i gostom, gospodinom Davorom Staničićem, kojeg će voditi autor i voditelj ciklusa Robert Međugorac uz interakciju s publikom, a između ostalih, pokušat ćemo odgovoriti i na ova pitanja:

1. Ako sputavamo i uvjetujemo one koje ljubimo, možemo li biti za oslobođenje onih koje ne poznajemo, onih koji pripadaju nekim drugim vrstama?
2. Jesu li se srušila stara vjerovanja o postojanju višeljubnih i jednoljubnih vrsta životinja (ljudskih i ne-ljudskih), pogotovo nakon otkrića DNK analize?
3. Hoće li oslobođenje životinja uslijediti nakon oslobođenja naših ljubavno erotskih partnera?
4. Je li redefiniranje naših ljubavno-erotskih odnosa, čemu sve više svjedočimo u današnjem svijetu, paralelan proces s redefiniranjem našeg odnosa prema drugim vrstama ili je jedna pojava uzrok drugoj koja je posljedica popuštanja krutih svjetonazora?
5. Jesu li višeljubne osobe sklonije veganstvu i jesu li vegani skloniji višeljublju?
6. Ako uočavamo paralelne procese poput ovih:
a) od krutih brakova koje su dogovarali roditelji, hijerarhijskog višeženstva (poligamije), fizičkog kažnjavanja bračnog partnera, patrijarhata itd. pa do čestih razvoda i novih brakova nakon njih, otvorenih veza, razmjene partnera (swinganja), istospolnih brakova i višeljublja te
b) od krajnje okrutnosti prema životinjama, industrijskog uzgoja i klanja na traci, zakona koji životinje izjednačavaju sa stvarima, vlasništvom i resursom za iskorištavanje pa sve do Veganskog pokreta, utočišta, spašavanja životinja, direktnih akcija oslobađanja, kampanja i mijenjanja zakona koji u nekim slučajevima životinje proglašavaju osjećajnim osobama,
možemo li reći da svjedočimo velikim, suštinskim promjenama, mijenja li se kolektivna svijest društva?
7. Zašto duhovni učitelji gotovo svih usmjerenja traže od svojih učenika da razviju suosjećanje prema životinjama i prijeđu na vegetarijanstvo, a ne na veganstvo?

Za kraj ćemo poslušati još dvije skladbe starih autora; Gaspara Sanza i Francisca Gueraua, u izvedbi sjajnog baroknog gitariste Igora Pare.


Ukupno trajanje tribine je 90 min.

7 min. glazbeni uvod
– Gaspar Sanz (1640. – 1710.): Preludio, o Capricho arpeado
– Gaspar Sanz (1640. – 1710.): Alemanda La Preciosa
Igor Paro, prof. (barokna gitara)

15. min. uvodno izlaganje uz prezentaciju
– Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja
Olivija Holjac, dr. med.

60 min. diskusija s predavačicom i gostom uz interakciju s publikom

8 min. glazbena odjava tribine
– Gaspar Sanz (1640. – 1710.): Marizapalos
– Francisco Guerau (1649. – oko 1720.): Canarios
Igor Paro, prof. (barokna gitara)

Zatvaranje skupa i nastavak druženja u Green Pointu


 

Olivija Holjac: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Olivija Holjac: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Olivija Holjac, dr.med. rođena je 1961. god. u Zemunu, a od 1990. god. živi u Zagrebu. Diplomirala je na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je zaposlena u Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Od ranog djetinjstva, u potrazi za smislom egzistencije i esencijom vlastitog bića kao dijela Sveukupnosti, prolazi svoje duhovno osposobljavanje učeći od različitih duhovnih sistema i kroz životna iskustva. Tijekom 30 godina aktivno je djelovala u duhovnoj zajednici Komaja. Došavši do Knjige Znanja i oduševivši se mudrošću i dubinom danog znanja u toj posebnoj knjizi, nastavlja učiti i djelovati na tom putu.


 

Davor Stančić: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Davor Stančić: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Davor Stančić, rođen je 1955. u Zagrebu. Usmjeren iskustvom besmrtnosti u ranom djetinjstvu te prisjećanjem vlastite svrhe nakon upoznavanja s yogom u ranoj mladosti odmah nakon gimnazije s ciljem realizacije prosvjetljenja kreće u Indiju. Tu u više duhovnih organizacija na jugu Indije (teozofski centar u Adhyaru, ashram Sri Aurobinda u Pondisheriju, budistički centar Atma Bodha u Madrasu) prolazi teoretsku i praktičnu obuku, a upoznaje se i sa Tantrom).
Po povratku u Europu susreće se s Maharishi Mahes Yogijem i odlazi na studij u Maharishi Europski istraživački univerzitet gdje se između ostalog osposobljava za učitelja tehnike Transcendentalne meditacije.
16 godina profesionalno podučava tehniku TM na području cijele bivše Jugoslavije u zemljama Europe, Rusiji i Ukrajini, a na Maharishijevom univerzitetu vodi i više naprednih tečajeva i tečajeve za učitelje.
U tom periodu više od 10.000 polaznika prolazi njegove tečajeve. Također prolazi obuku i za druge vrste psihoterapija i niz drugih tehnika osobnog razvoja.
1994. počinje iznositi tantrički pristup seksu kao kulturni standard nužan svakoj osobi. Na tu temu piše nekoliko knjiga i izrađuje edukativne filmove te provodi seminare i osobne konzultacije. Njegov jedinstven doprinos je objašnjavanje tantričkog pristupa i iskustva kroz zapadnjačke znanstvene spoznaje o ljudskoj seksualnosti. Osnivač je i direktor izdavačke kuće “Ostvarenje” specijalizirane za odgoj i obrazovanje.


 

Igor Paro: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Igor Paro: Višeljublje i oslobođenje ljudskih i ne-ljudskih životinja

Igor Paro je multiinstrumentalist čiji ogromni koncertni repertoar obuhvaća glazbu za niz povijesnih trzalačkih glazbala od renesanse i baroka do klasike i romantizma 19. stoljeća: renesansne lutnje od 6 do 10 parova žica, vihuelu de mano, teorbu, baroknu gitaru, citern i baroknu mandolinu, kao i romantične gitare sa 6 i 8 žica. Jedan je od rijetkih lutnjista u Hrvatskoj sa znanjem i iskustvom realizacije šifriranog basa (basso continuo). Igor Paro, prof.
Nakon što je 1986. diplomirao klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka, posvećuje se ranoj glazbi, svirajući renesansne i barokne lutnje. 1988. odlazi na studij rane glazbe u Basel (Švicarska), gdje je 1993. kao prvi lutnjist iz Hrvatske na uglednoj Scholi Cantorum Basiliensis diplomirao renesansnu i baroknu lutnju u klasi Eugena Domboisa i Hopkinsona Smitha.

Kao solist i kao član raznih sastava za ranu glazbu nastupao je u Hrvatskoj, na Večerima rane glazbe u Sv. Donatu u Zadru, na Osorskim glazbenim večerima, na Međunarodnoj slavističkoj školi u Dubrovniku, na Večerima Antuna Dobronića u Jelsi, na zagrebačkoj Sceni Amadeo, u Salonu Očić, u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, na Pag Art Festivalu (PAF) u Pagu, na međunarodnim festivalima gitare The Sea & Guitars Festival u Vrsaru, Tirando u Poreču, Zagreb Guitar Festivalu, u ciklusima koncerata u porečkoj Eufrazijani, na međunarodnim festivalima rane glazbe u Dvigradu na BAROMUS festivalu u Rovinju, na Hektorovićevom Tvrdalju u Starom Gradu, te na Varaždinskim baroknim večerima, sudjelujući u brojnim modernim praizvedbama hrvatske i europske renesansne i ranobarokne glazbene baštine.

1997. u suradnji s Igorom Pomykalom organizator je i voditelj prve ljetne Međunarodne akademije za ranu glazbu u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Osim u Hrvatskoj i u Švicarskoj nastupao je kao solist i kao član brojnih projekata za izvedbe baroknih opera u Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Češkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, te u Izraelu i u Japanu.

Kao zagovornik povijesno osviještenog pristupa izvođenju glazbe kontinuirano njeguje i neiscrpni repertoar umjetničke pjesme uz pratnju lutnje, vihuele ili gitare, od 15. do 21. stoljeća. Surađivao je s našim istaknutim pjevačima, Dunjom Vejzović, Maxom Emanuelom Cenčićem i Ivanom Lazar, s domaćim ansamblima Antiphonus i Camerata Garestin, te s pjesnicima i glumcima Tahirom Mujičićem, Enesom Kiševićem i Zoranom Kelavom. Surađivao je i sa samoborskim kazalištem lutaka Lutonjica Toporko svirajući renesansnu lutnju u predstavi o Leonardu da Vinciju, te s glumačkom scenom Poco Loco u nizu projekata za djecu pod zajedničkim nazivom ”Priča mi se priča…”
Objavljuje zapažene stručne članke o lutnji, vihueli i gitari u strukovnom godišnjaku “Gitara”. 2010. objavio je vlastite transkripcije prve ikad tiskane glazbe za gitaru, 6 gitarskih skladbi Alonsa Mudarre iz 1546. godine.

.


Raspored svih predavanja i tribina u 2015. godini:

1. tribina – utorak 22. 9. 2015. u 19 sati
JE LI VEGANIMA POTREBNA PSIHOANALIZA?
dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava: Marko Palanović (gitara)

2. tribina – utorak 20. 10. 2015. u 19 sati
NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE
doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma
Glazbeni uvod i odjava: Ivana Kovačević (flauta), Marta Meštrović (oboa) i Tea Kulaš (orgulje)

3. tribina – utorak 24. 11. 2015. u 19 sati
PRISILNA KASTRACIJA NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA – ZA ILI PROTIV?
tim ZA – Tatjana Zajec, dr. med. vet. / Ingeborg Bata, dr. med. vet.
tim PROTIV – Mato Kutlić / Domagoj Pintarić
Glazbeni uvod i odjava: Krešimir Lulić (harmonika) i Martin Kutnar (harmonika)

4. tribina – utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof
doc. dr. sc. Tomislav Krznar
Glazbeni uvod i odjava: Mislav Pečnik (gitara), Lucija Štivčević (gitara) i Antonio Kolovrat (gitara)

.


Raspored svih predavanja i tribina u 2016. godini:

5. tribina – utorak 26. 1. 2016. u 19:30
PRAVA EMBRIJA (LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH), PRAVA FETUSA, PRAVA ŽENA, PRAVA ŽIVOTINJA?
mag. Marina Katinić
Glazbeni uvod i odjava: Divna Šimatović (gitara)

6. tribina – utorak 1. 3. 2016.
TEMELJ VEGANSTVA U ISTOČNIM RELIGIJAMA
mag. Dorino Manzin
Gosti: mag. Višnja Grabovac Žarko Andričević
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)

7. tribina – utorak 5. 4. 2016.
VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Olivija Holjac, dr. med.
Gost: Davor Stančić
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (barokna gitara)

8. tribina – utorak 26. 4. 2016.
PRAVNA ZAŠTITA ŽIVOTINJA – RELEVANTNI KRITERIJI I OGRANIČENJA
mr. sc. Vesna Magličić

9. tribina – utorak 24. 5. 2016.
DJECA VEGANI


Kontakt: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com

Dođite, saznajte nešto novo, diskutirajte i družite se u ugodnom društvu.

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu

340 KOMENTARA

Odgovori: