Video: Požar progutao utočište za životinje Nova Arka – Željka Bišćan uspjela spasiti 35 životinja iz plamena, a četiri su nažalost poginule

Video: Požar progutao utočište za životinje Nova Arka – Željka Bišćan uspjela spasiti 35 životinja iz plamena, a četiri su nažalost poginule

0 6

U ponedjeljak 30. 12. 2019. oko 5 sati ujutro izbio je požar na adresi Dolac 7 Vrbovac kod Daruvara (Hrvatska) pri kojem je izgorjela glavna kuća Edukacijskog centra Nove Arke – Ustanove za obrazovanje odraslih koje je bilo ujedno i utočište za 40-ak raznih životinja.

Voditeljica utočišta, magistra znanosti Željka Bišćan je brzom i pribranom reakcijom uspjela spasiti 35 životinja iz plamena, a 4 životinje su nažalost izgorjele u požaru. Stradali su Gusan Valcer koji je u panici uletio natrag u zapaljenu kuću kad je vidio vatrogasno vozilo, kokica Puflica, zekica Pekica i gekonica Mušu.

Pogledajte razgovor sa Željkom Bišćan kojeg je snimio Mladen Ergić nakon ove tragedije:

U toj velikoj nesreći Željki i životinjama je izgorjela kuća i sve što su imali tako da su organizirana dva mjesta za prikupljanje donacija – jedno u Zagrebu, ured Prijatelja životinja, Jurišićeva 25 – kontakt: 098 1750 346 i drugo u Čakovcu, u skloništu “Prijatelji” – kontakt: 099 4800 640.

Popis najhitnijih i najpotrebnijih stvari koje prikupljamo:

– dekice
– hrana za pse i mačke,
– pijesak za mačke
– WC za mačke
– posudice za pse i mačke za hranu i vodu
– krevetići za pse
– veterinarska apoteka (kapi za oči Tobrex, tabletice za crijevne parazite, ampule, toplomjer)
– četke za pse i igračke (žvakalice, loptice)
– uljni radijator ili termo-akumulaciona peć
– pribor i sredstva za osobnu higijenu za Željku
– hrana (veganska: ulje, brašno, šećer, tjestenina, riža, konzervirano povrće) za Željku
– sredstva za higijenu prostora (dezinficijensi, varikina, izbjeljivači, Izosan i sl.)
– lonac od 20 l za kuhanje hrane psima

S obzirom na to da je izgorjelo sve vjerojatno će trebati i kućanski aparati, posteljina, krevet, ručnici, ženska odjeća (veličina l i xl).

Novčana sredstva uplaćuju se na račun:
Miroslav Krušlin
Augusta Šenoe 12
Stubičke Toplice
HR2723900013291715143
s naznakom “donacija za Željku”

Za donacije iz inozemstva swift HPBZHR2X

Pogledajte tribinu na kojoj su Željka Bišćan i Jadranka Brnčić govorile o odnosu Crkve prema životinjama:

Pročitajte tekstove koje smo objavili o Novoj Arci i odnosu Crkve spram životinja:

Slikovnica: Nova Arka – Novogodišnje bdijenje u Stubičkim Toplicama
https://oslobodjenje-zivotinja.com/slikovnica-nova-arka-novogodisnje-bdijenje-u-stubickim-toplicama/

CRKVA I ŽIVOTINJE
https://oslobodjenje-zivotinja.com/crkva-i-zivotinje/


Kad ti zbog državnih institucija koje ne rade svoj posao i njihovih nesposobnih uhljeba izgori kuća

Napisao: Miroslav Krušlin, dugogodišnji prijatelj Željke Bišćan

Dakle, jučer mi je valjda bio najgori dan u životu. Svi vjerojatno znate da smo se Željka i ja u 2. mjesecu 2019. godine rastali te se ona s većinom životinja preselila iz Stubičkih Toplica u Vrbovac pored Daruvara. Duuuga priča i nije za ovu temu.

Jučer (30. 12. 2019.) ujutro u 4:36 zvoni mobitel i javlja mi Željka u panici da zovem vatrogasce jer joj gori kuća, a ona upravo spašava životinje i nema vremena još i za to. Trebalo mi je 10 sekundi da nazovem 112 i nakon toga slijedi otprilike ovakav razgovor s dispečerom:

Ja: Dobro jutro Miroslav Krušlin pri telefonu. Zvala me je prijateljica Željka Bišćan iz Daruvara – adresa Vrbovac, Dolac 7 da joj gori kuća pa ako me možete spojiti s vatrogascima u Daruvaru ili ih odmah poslati.

Dispečer: Ali dobili ste Krapinu!

Ja: Znam, ali sam dobio državni centralni nešto pa valjda možete reagirati u bilo kojoj županiji.

Dispečer: Daruvar? A koja je to županija???

Ja: Čovječe, probudio sam se prije 4 minute od kud bih to znao. Pa radite u Državnom centralnom nečemu. Valjda imate kartu Hrvatske pred sobom. Nađete Daruvar, piknete ga prstom i znate koja je županija.

Nakon nekoliko minuta rasprave o županijama dolazimo do informacije da se radi o Bjelovarsko-bilogorskoj i veli Dispečer: sad ću vas prespojiti i prekine vezu.

Zovem opet, dobijem drugog dispečera. Ovaj me odmah prespaja s Bjelovarsko-bilogorskim 112.

Ja: zovem zbog požara u Vrbovcu pored Daruvara. Adresa je Dolac 7, Željka Bišćan.

Dispečer: Hvala na informaciji. Imamo dojavu od policije da tamo nešto gori, ali nemamo točnu adresu. Sad ju imamo. Puno hvala.

U isto vrijeme susjed Željko iz Vrbovca zove vatrogasce i ovi ga pitaju: Gdje je Vrbovac? Mjesto odmah pored Daruvara, kao Grabrovec pored Zaboka, Tenja pored Osijeka ili Remetinec u Zagrebu.

Željko: To vam je kad idete od Daruvara prema Markovcu.

Nakon toga Željko stoji na glavnoj cesti iz Daruvara prema Markovcu. Pored njega prolazi vatrogasno vozilo pod sirenom i rotirkom te piči za Markovac. Željko maše, ali očito ga ne vide. Dolaze tek kad sam im ja ponovo dao adresu. Od početka požara prošlo je 50 MINUTA!!!!!

Vatrogasci razvlače cijevi i počinju s gašenjem. Nakon 3 minute gašenja ostaju bez vode u cisterni. Čekaju novu cisternu. Stoje pored kamiona i gledaju kako kuća gori. U svom kamionu nemaju ni pumpu, ni agregat da pokrenu potopnu pumpu koja je u bunaru i kuća gori doslovno 5 METARA UDALJENA OD BUNARA dok vatrogasci puše i ćakulaju.

Novo vozilo dolazi nakon 30 MINUTA i jedino što sada mogu je ugasiti zgarište jer je kuća izgorjela do temelja. Ovo što se vidi na fotkama da ima krov je veranda ili trijem koji je čudom ostao netaknut. Sve ispod krova od lijevog kraja do desnog izgorjelo je do temelja. Sve stvari, sav namještaj svi aparati, strojevi, laptopi, mobiteli. knjige, hrana za pse i svinje. APSOLUTNO SVE!

Od kuće do vatrogasnog doma je 5 minuta vožnje ako se pridržavate ograničenja brzine i vozite pod rotacijom.

ČUDO, NEPOKRETNA PRASICA EMICA NIJE IZGORJELA
Sva sreća pa je Željka ostala toliko prisebna da je izvela većinu životinja van, a prasici Emici koja je nepokretna i nije ju mogla pomaknuti i za koju sam mislio da je izgorjela sve dok ju nisam našao u maloj kućici pored Željke koja je ostavila otvorena vrata od terase. Emica je nađena na madracu, kojeg je Željka izbacila na terasu, živa i zdrava, i mokra do kože jer su vatrogasci po Željkinoj zapovijedi gasili i sobu u kojoj su živjele ona i životinje.

ŽRTVE POŽARA
Stradali su Gusan Valcer koji je u panici uletio natrag u zapaljenu kuću kad je vidio vatrogasno vozilo, kokica Puflica, zekica Pekica i gekonica Mušu. Ostalih 35 je spašeno, ali imaju PTSP.

SREĆA U NESREĆI I POPRAVCI
Sreća je isto tako da na imanju postoji i manja kuća tzv. “ljudska kuća” u kojoj spavaju posjetitelji tako da su Željka i većina životinja na toplom i suhom.

Jučer smo čitav dan rješavali struju u toj maloj kući budući da vodovi idu preko izgorene, zatvarali vodu u velikoj kući i rješavali papire tipa; osobna iskaznica i kartice jer sve, sve, sve je izgorjelo i Željka je doslovno izašla u kroksicama i bermudama.

APSURDI
Da stvar bude gora, u banci u kojoj Željka ima novce, su joj rekli da može dobiti novu karticu, ali jedino s osobnom iskaznicom na kojoj je slika budući da joj štite osobne podatke prema GDPR-u. Da nije strašno bilo bi smiješno.

Fotografije će doći nove budući da su ove slikana dok je trajao očevid pa me nisu pustili na manje od 10 m od kuće. Bit će fotkano sve ono što je ispod izgorenog krova.
Također objavit ćemo i što je potrebno. Za sada životinjama opet fale dekice jer je i najnovija donacija iz Slovenije izgorjela, a ostalo ćemo objaviti ovih dana.

Eto, sretna nova godina!!!
O ovome ćete možda čitati i u novinama, a možda bude i na TV-u jer ovo trebaju svi vidjeti.

BEZ KOMENTARA

Odgovori: