Slikovnica: Nova Arka – Novogodišnje bdijenje u Stubičkim Toplicama

Slikovnica: Nova Arka – Novogodišnje bdijenje u Stubičkim Toplicama

249 9917
Miroslav Krušlin i Željka Bišćan: Edukacijski centar Nova Arka

Dok jedni spašavaju životinje i brinu se o njima, drugi ih iskorištavaju, zlostavljaju, kolju i jedu, što nikako ne može proći pod “osobni izbor” jer uključuje zlosilje nad onim kojeg se jede.

.

Autorica: Željka Bišćan

.
Novogodišnje bdijenje u Edukacijskom centaru Nova Arka – Ustanovi za obrazovanje odraslih u Stubičkim Toplicama jer, na žalost, nisu se svi susjedi odazvali našem ljubaznom apelu, pa ekipi moramo maksimalno olakšati “novogodišnje iskustvo intenzivnog ljudskog ludila” …

Evo prenosimo vam dio atmosfere, vidjet ćete da svako od njih tu “ludu noć” preživljava na svoj način (zanimljivo je da su čak i gekoni izišli iz svojih skrovišta vidjeti što se događa, valjda i oni osjećaju te vibracije), a našem odojku Pikiju i patki Beli i njezinom nerazdvojnom prijatelju pjetliću Čupku već smo poslužili večeru. Dobili su lijepo serviranu svoju novogodišnju večeru (za inat svima koji su si ta divna stvorenja i njima slična večeras servirali na tanjuru) …

Ostale detalje pročitajte u komentarima uz slike …

Maca Easy i kornjačice Anja i Indy, najspokojnija bića u ovoj "ludoj noći". Kabl od grijača za vodu (smješten odmah uz ogradu da i jednoj i drugoj kornjači bude podjednako grijana voda)... a plastično-drvena pregrada posred kade je zato što se njih dvije baš ne slažu najbolje. Veća Anja bi manju Indy rado ugrizla.

Maca Easy i kornjačice Anja i Indy, najspokojnija bića u ovoj “ludoj noći”. Kabl od grijača za vodu (smješten odmah uz ogradu da i jednoj i drugoj kornjači bude podjednako grijana voda)… a plastično-drvena pregrada posred kade je zato što se njih dvije baš ne slažu najbolje. Veća Anja bi manju Indy rado ugrizla.

Anja se suši na ugodnoj temperaturi zagrijane kuće.

Anja se suši na ugodnoj temperaturi zagrijane kuće.

Mig je izmigoljio van, što mu inače nije običaj dok je svjetlo upaljeno pa smo ga mogli lijepo uslikati. Inače je Mig puno blažega izraza lica, ali sada izgleda da je ovaj "pogled" uputio svima "petardo-bacačima".

Mig je izmigoljio van, što mu inače nije običaj dok je svjetlo upaljeno pa smo ga mogli lijepo uslikati. Inače je Mig puno blažega izraza lica, ali sada izgleda da je ovaj “pogled” uputio svima “petardo-bacačima”.

Naša ekipica iz prednjega ćoška/separea. Tako je mirno počela večer/doček i naša predraga Maza, iako jako plašljiva, bila je hrabrija od mnogih.

Naša ekipica iz prednjega ćoška/separea. Tako je mirno počela večer/doček i naša predraga Maza, iako jako plašljiva, bila je hrabrija od mnogih.

Većina ekipe se ugodno smjestila uz peć, zahvaljujući dobrim ljudima, imamo dovoljno dekica. Kao što vidite, u sredini je naš mali Piki, naš "odojak za večeru".

Većina ekipe se ugodno smjestila uz peć, zahvaljujući dobrim ljudima, imamo dovoljno dekica.
Kao što vidite, u sredini je naš mali Piki, naš “odojak za večeru”.

Deni koji je odabrao fotelju i Bela, naša patka za novogodišnju večeru, a ostali su radije na krevetu.

Deni koji je odabrao fotelju i Bela, naša patka za novogodišnju večeru, a ostali su radije na krevetu.

Piki:"Odojak za večeru? Na kakvu to večeru sam pozvan? Kada će ta večera?" Bela:"Patka za večeru? Na kakvu to večeru sam pozvana? Kada će ta večera?!"  Strpite se malo naši dragi uzvanici i predragi ukućani, večera samo što nije...

Piki:”Odojak za večeru? Na kakvu to večeru sam pozvan? Kada će ta večera?”
Bela:”Patka za večeru? Na kakvu to večeru sam pozvana? Kada će ta večera?!”
Strpite se malo naši dragi uzvanici i predragi ukućani, večera samo što nije…

Bela i njezin nerazdvojni prijatelj Čupko, naravno i on je pozvan na večeru  Manekeni, lijepo su se uredili i sada malo poziraju prije večere. Piki se ne uzbuđuje, teško se odlijepiti od peći i prekinuti ugodno dremuckanje uz nju, tim više što je večeras uspio izboriti tako dobro mjesto - "prvi red do prozora". Manekeni već pomalo postaju nestrpljivi... Kad će ta večera?!

Bela i njezin nerazdvojni prijatelj Čupko, naravno i on je pozvan na večeru
Manekeni, lijepo su se uredili i sada malo poziraju prije večere. Piki se ne uzbuđuje, teško se odlijepiti od peći i prekinuti ugodno dremuckanje uz nju, tim više što je večeras uspio izboriti tako dobro mjesto – “prvi red do prozora”.
Manekeni već pomalo postaju nestrpljivi… Kad će ta večera?!

Zatišje pred "buru". Prasci i psi odmaraju, a Čupko i Bela se i dalje pripremaju za novogodišnju večeru.

Zatišje pred “buru”. Prasci i psi odmaraju, a Čupko i Bela se i dalje pripremaju za novogodišnju večeru.

Evo, spremili smo mu večeru. Nadamo se da će se našem "odojku za večeru" svidjeti što ćemo mu servirati za večeru. Svidjela mu se večera!!! Dugo je guštao u njoj s guzom stisnutom uz topli radijator. Prasci uistinu znaju uživati kada im se pruži prilika za to.

Evo, spremili smo mu večeru. Nadamo se da će se našem “odojku za večeru” svidjeti što ćemo mu servirati za večeru.
Svidjela mu se večera!!!
Dugo je guštao u njoj s guzom stisnutom uz topli radijator. Prasci uistinu znaju uživati kada im se pruži prilika za to.

Počelo se pucati... Društvu u kutu se pridružila mala slijepa 11-o godišnja kernterijerica Bony (koja se jaaako boji svake pucnjave još od 5. mjeseca svojega života kada je, dok je s nama radosno gledala s terase novogodišnji vatromet, a naš susjed je tada odlučio baciti nekoliko "zviždećih raketa" u naše dvorište. Bilo mu je zabavno, no, naša sirota draga mala Bony od tada, već 11 godina, umire od straha kada god čuje neki pucanj. Bože, ne uzmi mu za zlo, jer sigurno nije znao što čini. Čupko i Bela, izgleda osjećaju njezin strah, i zaštitnički bdiju nad uplašenima.

Počelo se pucati… Društvu u kutu se pridružila mala slijepa 11-o godišnja kernterijerica Bony (koja se jaaako boji svake pucnjave još od 5. mjeseca svojega života kada je, dok je s nama radosno gledala s terase novogodišnji vatromet, a naš susjed je tada odlučio baciti nekoliko “zviždećih raketa” u naše dvorište. Bilo mu je zabavno, no, naša sirota draga mala Bony od tada, već 11 godina, umire od straha kada god čuje neki pucanj. Bože, ne uzmi mu za zlo, jer sigurno nije znao što čini. Čupko i Bela, izgleda osjećaju njezin strah, i zaštitnički bdiju nad uplašenima.

Tulum je počeo... Wendy, More i Boby su "otvorili ples".

Tulum je počeo… Wendy, More i Boby su “otvorili ples”.

Ne, ne gledaju TV, nego prozor iza kojega odjekuje pucnjava.

Ne, ne gledaju TV, nego prozor iza kojega odjekuje pucnjava.

Svi se dižu, tulum se nastavlja.

Svi se dižu, tulum se nastavlja.

Miro si je malo zguštao pomaziti Čupka, našega predragog svilenog pjetlića - smiruje si živce dok l(j)udi vani luduju. Tulum se nastavlja, gotovo svi su na nogama. Pojačali smo radio ne bi li barem malo neutralizirali buku pucnjave izvana.

Miro si je malo zguštao pomaziti Čupka, našega predragog svilenog pjetlića – smiruje si živce dok l(j)udi vani luduju.
Tulum se nastavlja, gotovo svi su na nogama. Pojačali smo radio ne bi li barem malo neutralizirali buku pucnjave izvana.

Darwin i ostala praseća ekipa (Duško, Oskar, Trixy, Frodo), svi spremni za večeru (inače im je u ovo doba dana vrijeme za večeru), ali sada su vrlo uznemireni cijelim 'novogodišnjim spektaklom', pa nemaju pojma o tome da im spremamo posebnu novogodišnju večeru, jer su sada zaokupljeni svojom frustracijom zbog pucnjeva koji se čuju izvana i uznemirenog laveža pasa s kojima inače žive u miru.

Darwin i ostala praseća ekipa (Duško, Oskar, Trixy, Frodo), svi spremni za večeru (inače im je u ovo doba dana vrijeme za večeru), ali sada su vrlo uznemireni cijelim ‘novogodišnjim spektaklom’, pa nemaju pojma o tome da im spremamo posebnu novogodišnju večeru, jer su sada zaokupljeni svojom frustracijom zbog pucnjeva koji se čuju izvana i uznemirenog laveža pasa s kojima inače žive u miru.

Dragi naši prasci - Oskar, Darvin i Duško, uvijek im je, ma što se zbivalo, najljepše oko peći.

Dragi naši prasci – Oskar, Darvin i Duško, uvijek im je, ma što se zbivalo, najljepše oko peći.

Evo konačno i porcija za našu 'patku za večeru' i za njezinog pjetlića, za naše predrage Belu i Čupka. Nadamo se da će im se svidjeti večera.

Evo konačno i porcija za našu ‘patku za večeru’ i za njezinog pjetlića, za naše predrage Belu i Čupka. Nadamo se da će im se svidjeti večera.

Svidjela im se večera.

Svidjela im se večera.

Tabita marljivo, s guštom, čisti svoju novogodišnju zdjelicu... baš kao i ostalih naših 9 pasa koje nismo uspjeli uslikati dok su večerali.

Tabita marljivo, s guštom, čisti svoju novogodišnju zdjelicu… baš kao i ostalih naših 9 pasa koje nismo uspjeli uslikati dok su večerali.

Mačak Tomy i prasica Emmy nestrpljivo čekaju pred kuhinjskim vratima da im stigne večera... bez brige, stigla im je...

Mačak Tomy i prasica Emmy nestrpljivo čekaju pred kuhinjskim vratima da im stigne večera… bez brige, stigla im je…

Ovo je bila novogodišnja večera za ostalu našu pseću i praseću ekipu - tijesto iz donacije pomiješano konzervom za pse iz donacije... za našu ekipu je to bila uistinu veeeelika gozba!!! - a mi presretni da im ju možemo priuštiti.

Ovo je bila novogodišnja večera za ostalu našu pseću i praseću ekipu – tijesto iz donacije pomiješano konzervom za pse iz donacije… za našu ekipu je to bila uistinu veeeelika gozba!!! – a mi presretni da im ju možemo priuštiti.

Posebno obogaćena porcija za naše svinje - SALATA!!! Ovo je konkretno Darwinova porcija, ali istu takvu će dobiti u svojim porcijama i svi ostali prasci.

Posebno obogaćena porcija za naše svinje – SALATA!!!
Ovo je konkretno Darwinova porcija, ali istu takvu će dobiti u svojim porcijama i svi ostali prasci.

Svidjelo im se... No, iako inače jedu jedan pored drugoga, ali na barem 1,5 m razmaka, svaki iz svoje zdjelice, ovaj put su navalili svi zajedno u jednu porciju... tako su išli zajedno od porcije do porcije i ispraznili sve 3 porcije i, nadamo se, dobro se najeli. Očito im je bilo draže u ovu čudnu novogodišnju noć biti zajedno. Bilo ih je lijepo vidjeti kako od porcije do porcije uporno zajedno jedu. Moramo priznati da je ovo pravo Božje novogodišnje čudo, jer inače se bore za svaki zalogaj i jedu uvijek odvojeno.

Svidjelo im se… No, iako inače jedu jedan pored drugoga, ali na barem 1,5 m razmaka, svaki iz svoje zdjelice, ovaj put su navalili svi zajedno u jednu porciju… tako su išli zajedno od porcije do porcije i ispraznili sve 3 porcije i, nadamo se, dobro se najeli. Očito im je bilo draže u ovu čudnu novogodišnju noć biti zajedno.
Bilo ih je lijepo vidjeti kako od porcije do porcije uporno zajedno jedu. Moramo priznati da je ovo pravo Božje novogodišnje čudo, jer inače se bore za svaki zalogaj i jedu uvijek odvojeno.

Ako izuzmemo sve boli i teškoće koje sa sobom nosi ovakvo raznovrsno i mnogobrojno zajedništvo u situaciji kada ne znamo hoće li se ipak dogoditi čudo da uzmognemo platiti vodu i struju koje, Bogu hvala, za razliku od mnogih, sada još uvijek imamo priključene, uistinu nam je predivno u dobrome društvu naših dragih ukućana i tu “svjetlu stranu” našega zajedništva, dok god budemo mogli, od srca ćemo dijeliti sa svima vama.

.

Edukacijaski centar Nova Arka / NEW ARK Education Center
was established to promote the dignity of the human-animal friendship and breeding coexistence of humans and animals in the Christian spirit of universal brotherhood and love among all God’s creatures.
(osnivači/founders: Željka Bišćan & Miroslav Krušlin)
A. Šenoe 12 , 49 244 Stubičke Toplice
Edukacijski centar NOVA ARKA – Ustanova za obrazovanje odraslih”,
žiroračun: 2484008-1105173578 (RBA)
IBAN HR0324840081105173578
SWIFT RZBHHR2X

249 KOMENTARA

Odgovori: