Video: Vegani se izravno suprotstavili lovcima i spriječili ubijanje nekoliko nedužnih životinja

Video: Vegani se izravno suprotstavili lovcima i spriječili ubijanje nekoliko nedužnih životinja

293 275

Prva izravna javna akcija ometanja lova u Hrvatskoj je završila relativno uspješno, spašeno je nekoliko fazana i zečeva.

Piše: Robert Međugorac

U nedjelju 22. 10. 2017. oko 11 sati ujutro bio sam na wc-u kada je u naše potkrovlje dotrčao docimer iz prizemlja, Mladen Ergić, i rekao da čuje lovce kako pucaju u blizini naše kuće u Velikoj Mlaki. Na brzinu smo obukli patike i strčali dolje u pravcu odakle smo čuli pucnjeve i glasove lovaca. Mladen je ponio sa sobom kameru kako bismo sve ili barem nešto, koliko to već bude moguće, dokumentirali.

Kuća u kojoj živimo kao podstanari je u blizini starog aerodroma “Pleso”, a između nje i aerodroma prolazi željeznička pruga, koja je od naše kuće udaljena svega 200-tinjak metara, tako da smo ubrzo došli do pruge i prešli preko nje, nakon čega smo odmah ugledali manju grupu lovaca (bilo ih je oko sedam) kako s puškama hodaju po polju i dovikuju se.

Utrčao sam odmah među njih i zamolio ih da prestanu pucati na nedužne životinje, nakon čega se razvila žustra rasprava, čije dijelove možete čuti, a onda i vidjeti na donjoj snimci s YouTube-a. Do našeg dolaska, barem koliko smo vidjeli, lovci su već hladnokrvno ubili tri fazana i njihove leševe ponosno okačili sebi oko struka da se jezivo klate dok oni hodaju u potrazi za novim žrtvama.

Tijekom rasprave lovci su u jednom trenutku rekli da obustavljaju lov zbog našeg ometanja, no mi im nismo vjerovali pa smo ih pratili još oko dva kilometra hodajući uz njih po pruzi do mjesta gdje su parkirali svoje aute, kako bismo bili sigurni da više neće pucati na životinje.

U jednom trenutku su ipak sišli s pruge u polje u želji da možda još malo pucaju, na što sam i ja sišao s njima dolje i opet stao ispred njihovih pušaka u želji da ih spriječim da pucaju po životinjama. Tada je ispred nas istrčao još jedan zec i nekoliko fazana. No zbog našeg prisustva na svu sreću nisu pucali na njih.

Na kraju smo ih otpratili skroz do njihovih parkiranih auta, a oni su u međuvremenu pozvali policiju koja je došla i napravila zapisnik te su napisali kaznu od 200 kn Mladenu zato što nije imao osobnu kod sebe.

Na kraju napominjem da su lovci prema nama bili korektni, ali na žalost nedužne životinje, koje su ubili prije nego što smo mi došli, nisu bile te sreće.

Policija je također postupila korektno i na kraju nas, na našu zamolbu, odvezla kući pošto je već neko vrijeme padala kiša pa smo bili mokri.

Važno!
Mi ne teretimo lovce u bilo kojem zakonskom smislu, niti nas zanima previše jesu li imali sve potrebne dozvole za lov. Štoviše, vjerujemo da jesu, iako to nismo tražili od policije da provjerava. Nepravedni zakoni Republike Hrvatske su u potpunosti na njihovoj strani, a na ogromnu štetu životinja, jednako kao što su i nacistički zakoni bili u potpunosti na strani nacista, a na štetu Židova, Roma, Poljaka itd. Mi se nismo došli s njima svađati, niti uvjeravati, nego smo došli jedino s namjerom da spasimo barem neke životinje, što smo na kraju i uspjeli. Tako da ovu prvu izravnu javnu akciju ometanja lova u Hrvatskoj smatramo u potpunosti uspješnom. Spašeno je nekoliko nedužnih života, a to je jedino važno.

Ovom prilikom pozivamo sve da nam se pridruže u što većem broju u idućim sličnim akcijama. Stanite na stranu slabijih. Vaš angažman na terenu je za fazane, zečeve, trčke itd. pitanje spašavanja golog života, a jedino zajedno možemo učiniti svijet boljim mjestom za sve nas.


Evo samo nekoliko nasumičnih izjava lovaca, a ostalo pogledajte i poslušajte sami:

– Jesi nas zamolio (da ne pucamo na životinje), jesi. Hvala ti. Idemo dalje, svako svojim putem. Nema razloga da se svađamo. Mi smo tu danas i opet u nedjelju i dalje. Sad smo pri kraju lova. Nema potrebe da nama kvarite lov. Odite svojim putem.

– Ajmo svojim putem. Mi imamo oružje i moramo biti mirni. Ti meni možeš komotno doći zalijepiti šamarčinu. Ja ću biti miran zbog puške. Ja ti kažem, mir će biti ovdje! Ajmo dečki!

– Mi nemamo šta pričati s tobom šefe. Mi imamo svoj pos’o, svoje obaveze, svoje dužnosti.

– Dobro dečki prekidamo lov.

– Dečko voli slikat’ muške. Jebote da smo dječica bio bi pedofil.

– Ti si ubojica s fotoaparatom. Fotoubojica.

– 60 tisuća lovaca ima u Hrvatskoj.

– Svaki ovaj fazan ti ima mamu. Svaka ta njegova fazanka na leglu se preplaši psa.

– Stari ne možeš ti s njima, oni imaju svoju filozofiju, mi imamo svoju filozofiju.

– Ti ne dovodiš samo u opasnost sebe kada staneš pred puške, nego i nas. Ja ti kažem, ti meni možeš plisnut šamarčinu sada, ja ti neću ništa, ali ne da ti ne mogu ništa, zgnječit ću te k’o crva, ali nije problem u tome, problem je što ja ne smijem dok imam oružje jer ću ga izgubiti, ali ti ne kužiš koju ti štetu radiš ovdje. Još jednom ti ponavljam. Ovaj fazan ima mamu. Ovaj pas ako je divlji i bez kontrole, nek ode u proljeće, nek digne deset fazanki, 50 do 100 fazana si odsjekao taj tren.

– Ja recimo ne pucam po lisicama. Meni su lisice tabu. I bez obzira na sve, ja nikada ne bi puk’o lisicu. Za mene je lisica predator i ona radi svoj dio priče i treba živjeti.

– Meni ste vi dečki smiješni. Radite što hoćete.


Video se sastoji od četiri djela:
1. dio je samo audio snimak jednog djela razgovora vegana s lovcima.
2. dio počinje na 6,09 min – Robert razgovara s jednim od lovaca koji oko pasa nosi ubijenog fazana.
3. dio počine na 7,18 min – Robert priča s nekim drugim lovcem.
4. dio počinje na 12,57 min. – Robert pred predsjednikom Lovačke udruge “Zec”, Željkom Cebinom, ostalim lovcima i policijom iznosi vegansku stranu priče.

Lovačka udruga "Zec", Lukavec

Lovačka udruga “Zec”, Lukavec

 

293 KOMENTARA

Odgovori: