Nakon višednevnog ponižavanja lošom hranom, profesorica tjelesnog dobila otkaz od ravnatelja lovca jer je vegetarijanka

Nakon višednevnog ponižavanja lošom hranom, profesorica tjelesnog dobila otkaz od ravnatelja lovca jer je vegetarijanka

333 8220

Imaju li vegetarijanci i vegani pravo na adekvatan obrok u različitim institucijama i prigovor ako ga ne dobiju ili se radi samo o hirovitom prenemaganju razmaženih ljudi?

Što biste vi napravili da danima dobivate ništa s ničim, sprčkanu hranu i splačine, a kao krunu svega kuhane špagete bez ičega i još se ne smijete ni potužiti jer nakon toga dobijete otkaz? 

 

Pismo kolegice prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

dobih otkaz, kao sportski animator od strane ravnatelja dječjeg odmarališta Loda, zagrebačkog Holdinga podružnice Vladimir Nazor, u Skradinu, posljedično razgovoru s kuharicom, koja mi je priredila za večeru, nakon izleta na slapove Krke s djecom, zdjelu kuhanih špageta. S ničim!

Prijašnji obroci koje je priređivala, mimo standardnog menija, bili su svakodnevno isti; kuhani miks smrznutog povrća, s ničim, potom sam je zamolila nešto konkretno – bar parmezan, ili, skuhala je soja šnicle i bacila na gril. Jupi. S ničim. Zdjela kuhanih špageta me devastirala kao osobu.

U kratkom obraćanju ravnatelju, koji je rekao da je razgovor čuo iz prikrajka, te da sam bila osorna u svoje tri rečenice kuharici, dobih sutra obavijest od šefice iz Maksimirske ulice, da je to sve za svagda, dok mi je On, kao lovac na krupnu divljač – Tata Mata, rekao da Takvi u njegovom domu ne bi mogli živjeti i da odmaralište Loda nije a la cart! I da On to ne razumije, da ti moji štosovi nisu normalni!
Da ja Njega ne razumijem, nisam imala vremena izreći, no izrekla sam svoju presudu, sad sam na crnoj listi!

Vegetarijanka sam 27 godina, ako me razumijete, stoga bih Vas zamolila da ovaj slučaj ode u medije, ogorčena sam, ne zbog otkaza, nego poradi Takvih koji kroje pravdu onima koji Mu se suprotstave.
Kakve li veličine novoustoličenog ravnatelja!?
Inače sam omiljena i među kolegama, i s djecom, svoj posao obavljam profesionalno s dozom šarma prirodnosti u odgoju i obrazovanju djece, unazad 25 godina.

Dodala bih još i društvo medicinskog radnika, dijabetičara, koji je, preko puta mog tanjura, dobivao pola glavice kuhanog kupusa s malo životinjskog mesa, 4 dana x 2 obroka dnevno. Toliko o a la cartu i profesionalnoj kuharici.

I djeca su bila gladna. Oni hrabriji su pitali za jabuku iz košare, i uzeli dvije, oni sramežljiviji ostadoše gladni, pa kao socijalno ugrožene skupine, trošile su to malo novaca na hamburgere, čipseve i buhtle po Skradinu astronomskih morskih cijena.
U svoj svojoj ljutnji i ogorčenosti, molim za pomoć, kako ovakav slučaj ne bi bio zaboravljen u 21. stoljeću,

Sportski pozdrav,
Irene Bašić, prof.

Iskreno se nadamo da će kolegica biti vraćena na posao te da vegetarijanci i vegani više nikada neće biti ponižavani lošom hranom i prilozima zbog nečije ignorantnosti, nemara ili netrpeljivosti prema svom izboru prehrane i etičkom stavu protiv ubijanja i iskorištavanja životinja, a kamoli da će zbog toga što traže normalne obroke dobiti otkaz od nadređenih lovaca.

A također se nadamo da odmarališta za djecu iz socijalno ugroženih skupina neće više štedjeti na hrani pa da jadna djeca moraju svoj mršavi džeparac trošiti na nekvalitetnu brzu hranu kako bi bar malo utažila glad.

333 KOMENTARA

Odgovori: