Video: vrhunska hrana, a istovremeno ubojica životinja i okoliša – je li avokado uopće veganski?

Video: vrhunska hrana, a istovremeno ubojica životinja i okoliša – je li avokado uopće veganski?

0 41

Napisala: Tea Pećarina

Može i bez avokada
Avokado je postao omiljena vrhunska hrana zdravstveno svjesnih ljudi u zapadnom svijetu gdje je to voće dostupno u trgovinama, kafićima i restoranima. Smatra se vrhunskom hranom i popularan je zbog svoje prehrambene vrijednosti. Visoko je kaloričan, sadrži mononezasićene masne kiseline koje spuštaju razinu kolesterola. Obiluje esencijalnim hranjivim tvarima, uključujući kalij i vitamin C.

Kršenje ljudskih prava, životinjskih prava i velika šteta za okoliš
No, postoji i tamna strana ovog popularnog voća. U Čileu, jednom od najvećih svjetskih dobavljača, uzgoj avokada ima dramatične posljedice i povezan je s nestašicama vode, kršenjem ljudskih prava i štetom za okoliš.

Provincija Petorca ima dugu tradiciju uzgoja avokada. Nekoć su ga uzgajali mali poljoprivrednici, ali od globalnog avokadskog buma 1990-ih proizvodnja je u stalnom porastu. Sada na tržištu avokada dominiraju veliki zemljoposjednici. Njihove velike farme zahtijevaju ogromne količine vode.

Za tri avokada potrebno je tisuću litara vode
Za uzgoj jednog kilograma voća (oko tri avokada) potrebno je do 1000 litara vode – puno više nego za kilogram rajčice ili krumpira. Ovo područje pati od akutnog nedostatka vode. Rijeke su presušile. Obiteljima se voda dovozi cisternama, dok se za tisuće hektara nasada avokada koriste umjetne akumulacije.

Prijetnje smrću aktivistima
Rodrigo Mundaca osnovao je udrugu Modatima koja se bori za pravo na vodu koje je zajamčeno od strane UN-a, a Čile je preuzeo tu obavezu. Jedno istraživanje iz zraka 2012. otkrilo je da su uz pomoć 64 cjevovoda riječne vode preusmjerene u podzemlje radi navodnjavanja nasada avokada. Kada su aktivisti Modatime to javno iznijeli dobili su prijetnje smrću.

Europa želi zdravu prehranu, ali na naš račun.
– kaže Mundaca.

Voda je u Čileu privatizirana
Voda je u Čileu postala roba 1981. godine pod diktaturom Pinocheta, što znači da je privatizirana. Oni koji nude najviše novca dobivaju dozvole za korištenje vode, bez obzira na posljedice za ekosustav. Avokado ima i štetan utjecaj na okoliš.

Beru se nezreli, a umjetno dozrijevaju u Rotterdamu
Nezreli plodovi se pakiraju i prevoze u klimatiziranim teretnim brodovima u Europu. Zatim se podvrgavaju postupku umjetnog dozrijevanja u tvornici u Rotterdamu, pred slanje u njemačke supermarkete.

Pogledajte ovaj potresni dokumentarac i razmislite o prednostima našeg domaćeg voća i povrća.

 


Napomena:
U video snimkama i/ili tekstovima autori zastupaju vlastita gledišta koja ne moraju uvijek biti podudarna s gledištem uredništva i udrugom Oslobođenje životinja

 

 

 

BEZ KOMENTARA

Odgovori: