Biste li čestitali međunarodni dan žena Buck Angelu?

Biste li čestitali međunarodni dan žena Buck Angelu?

0 1652

Hoće li Dan žena netko čestitati onoj ženi skrivenoj u meni?

Buck Angel

Buck Angel (rođen/a 5. lipnja 1972.) je Amerikanac/ka, transrodna osoba, filmski producent/ica i izvođač/ica za odrasle, te ikona LGBTIQ pokreta. Osnivač/ica Buck Angel Entertainment-a, nositelja proizvodnje medijskih projekata. Dobio/la je AVN Award 2007. kao transseksualni/a izvođač/ica godine, a radi kao zastupnik/ica, pedagog/inja, predavač/ica i spisatelj/ica. Hoćete li njemu čestitati dan žena?ccc

 

Neki bi rekli muškarac s kokom – pa šta? Velika stvar? No mnogi bi ga upravo zbog toga spalili, pogotovo zato što to nije ostalo samo u njegova četiri zida, nego se usudio javno izraziti, javno biti drukčiji.

Hoće li Dan žena netko čestitati onoj ženi skrivenoj u meni? Iako nisam ni peder (OK, pederčina možda i jesam), niti sam baš previše feminiziran, bar ne koliko bih volio biti, ipak se negdje duboko u meni krije onaj potisnuti ženski dio, kao i u svakom drugom muškarcu, koliko god to oni ne žele priznati.

Ne bi li svaki dan trebao biti Dan svih Zemljana?

RAZNOSPOLNIŠTVO / RAZNORODNIŠTVO (heteroseksizam)

Možda vam Buck Angel i slični idu na živce, možda vam se nikako ne sviđa, možda vam je to bolesno i nastrano, možda vam se gadi iz dubine duše i prezirete ga, smatrate da to nikako nije prirodno i normalno, ne biste željeli imati nikakvog posla s takvom osobom, vjerujete da je to vražje djelo koje prkosi Bogu itd. To je sve legitimno, no ako biste ga zbog toga diskriminirali i uskratili mu prava, e to onda itekako nije u redu.

Kakav je Buck kao osoba, to ne znam. Možda je loš/a, a možda i skroz dobar/a. No ne smije biti građanin/ka drugog reda zbog onoga što je, a što ne ugrožava ostale.

Nikada ne zaboravite da je on/ona osoba/individua upravo kao i vi, i da svojom transrodnošću i načinom života nikoga ne ugrožava (nadam se da nije lešožder) i ne čini nikakav krimen, koliko god vam se ne sviđao/la. No unatoč tome mnogi među vama, zbog strašne zadrtosti, bi ga/ju najradije zatukli, dok bi istovremeno dali glas na izborima nekom političaru, bankaru ili menadžeru koji kradu na veliko, ali barem naizgled dijele vaše svjetonazore.

 

PATRIJARHAT i DAN ŽENA

Nakon višestoljetne borbe žena za ravnopravnost, muškarci su velikodušno dozvolili ženama da imaju čak jedan dan u godini, dan koji je posvećen njima – ženama. Što su žene, začudo, objeručke prihvatile, umjesto da su im rekle: “Evo vama taj jedan dan u godini, nabijte si ga u tu patrijarhalnu guzicu, a nama dajte sve ostale dane, zaslužujemo to!”

Interseksualne i transrodne osobe se ni ne spominju. Njima mnoge totalitarno nastrojene žene ne bi dale čak ni taj jedan jedini dan u godini. No naravno, iste te totalitarne žene se itekako licemjerno bune i žale kada su njima uskraćena njihova prava.

Dobro, sad će neki reći da je Dan žena nešto samo simbolično, da je to samo dan kada se sjećamo određenih stvari, komercijalizaciju ne treba posebno ni spominjati, ona se podrazumijeva itd. I da, upravo tako. To i je simbolika, a simbolizira da ravnopravnosti nikada nije bilo, niti je sada ima. Vidimo i osjetimo da još uvijek nema ravnopravnosti ni među spolovima, ni među različitim seksualnim orijentacijama, ni među nacijama i rasama, ni među bogatima i siromašnima, ni među uvjetno rečeno „zdravima“ i onima s posebnim potrebama, a kamoli među vrstama, što je tek najkrvavija priča od svih ikada ispričanih. Priča o animalističkom holokaustu kojeg ljudi provode nad ne-ljudima.

Čestitam svaki dan, pa tako i ovaj, svima koji nepravedno trpe zbog zadrtosti onih drugih koji su trenutno jači i moćniji, koji one slabije i manje moćne vide kao manje vrijedne te pogodne za zlostavljanje i iskorištavanje.

Naravno, ne bi ovime uskratio ženama taj jedan jedini dan kojeg su izborile. Da se mene išta pita svaki dan bi bio njihov.

BEZ KOMENTARA

Odgovori: