Početnica u trčanju i sirovojelstvu iz Bjelovara osvojila broncu

Početnica u trčanju i sirovojelstvu iz Bjelovara osvojila broncu

271 13223
Marina Demšić

Iz etičkih razloga i ljubavi prema životinjama, zadnje dvije godine prelazim sve više na sirovu vegansku prehranu

Marina Demšić, stručna specijalistica inženjerka građevinarstva, živi i radi u Bjelovaru kao projektant suradnik i koordinator zaštite na radu. Tek se počela baviti trčanjem, a već je osvojila broncu. Evo što kaže o svojim početcima u trčanju i veganstvu:

Marina Demšić

Marina Demšić

„Trčanjem sam se počela baviti krajem travnja 2015. godine kada sam i upisala školu trčanja „GO2 run“ u Bjelovaru. Strast prema prirodi i ljubav prema trčanju vode me na moju prvu utrku „Paklenica trail“ 2. 5. 2015. godine u duljini od 15 km koju sam u cijelosti prošla u zadanom limitu. Kasnije sudjelujem na trci u Zagrebu 14. 6. 2015. “Volim trčanje” u duljini od 5 km, a 14. 8. 2015. i na međunarodnoj planinskoj utrci „Starigrad Paklenica – Veliko Rujno“.

Planinska utrka trčala se iz centra Starigrada do kapelice na Velikom Rujnu, duljina staze bila je 13,6 km, a nadmorska visina 920 m.n.m. s konstantnim usponom. Staza je bila izuzetno naporna za mene kao početnicu u trčanju, a još ju je dodatno otežavala i velika sparina, sunce i temperatura zraka od oko 35 stupnjeva Celzijevih. Uz sve napore i moj kratki trkački staž, uspjela sam osvojiti brončanu medalju u kategoriji Ž40 (žene 40 godina i starije).

Više od sedam godina živjela sam po principima makrobiotike, što je uključivalo i takav način prehrane, a zadnje dvije godine prelazim sve više na sirovu vegansku prehranu s povećanim unosom voća i povrća te uvodim i bezglutensku prehranu.

Dan započinjem toplom limunadom i nastavljam zelenim sokovima ili zelenim kašastim sokovima, što mi daje energiju, razbuđuje i pridonosi zdravlju. Iz etičkih razloga i ljubavi prema životinjama izostavljam meso iz svojeg jelovnika te se moja prehrana sve više bazira na sirovoj biljnoj ishrani što sigurno zaustavlja starenje tijela, a osnažuje duh i daje energiju, donosi radost i vedrinu.

Za bolje rezultate i oporavak tijela nakon treninga ne koristim kemijske dodatke prehrani, već isključivo prirodne: prah konoplje, sjemenke, rogač… samo su od nekih koji obiluju proteinima, a koji su sportašima i rekreativcima potrebni. S obzirom na to da sam tek na početku trkačke karijere, vjerujem da ću uz takav način prehrane brzo postizati zadovoljavajuće rezultate, a što mogu već primijetiti na treninzima, gdje uz manje napora istrčavam treninge od 8 do10 km tri puta tjedno, a po ljeti i više.

Marina Demšić

Marina Demšić

Treneri koji vode školu trčanja „GO2 run“, Nikola Kovaček i Zoran Pajić, nisu vegani niti vegetarijanci, ali uz njihovu podršku i treninge koje odlično vode, sve bolje napredujem u trkama i već ove godine nastojim istrčati polumaraton.

Podržavam oslobađanje i prava životinja te i sama težim prema veganstvu. Meso sigurno nije nužan izvor proteina za vrhunske rezultate u sportu, a da bi očuvali i poboljšali zdravlje biljna i sirova ishrana imaju sve adute.“

271 KOMENTARA

Odgovori: