U Zagrebu održana druga tribina u ciklusu “Oslobođenje životinja”

U Zagrebu održana druga tribina u ciklusu “Oslobođenje životinja”

0 103134
S lijeva na desno: Dubravka Novotni, Robert Međugorac i Marina Zrnić / Svjetlozapisao: Mladen Ergić

U utorak 20. 10. 2015. u 19 sati održana je druga tribina u ciklusu “Oslobođenje životinja” u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Tribinu je otvorio sjajan trio studentica muzičke akademije iz Zagreba u sastavu: Ivana Kovačević (flauta), Marta Meštrović (oboa) i Tea Kulaš (orgulje) Quantzovom Triosonatom u G – duru i Schoonenbeekovom Chaconnom.

Nakon toga je docentica doktorica znanosti Dubravka Novotni diplomirana inženjerka nutricionizma održala predavanje “NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE” u kojoj se osvrnula na ekološku i zdravstvenu superiornost veganske prehrane.

U nastavku je uslijedio razgovor s docenticom Novotni i gošćom Marinom Zrnić, blogericom i autoricom iz Virovitice, koja je od 2011. godine veganka sirovojelka. Razgovor s predavačicom i gošćom vodio je autor i voditelj ciklusa Robert Međugorac, uz interakciju s publikom, a ovo su neka od pitanja na koja smo tražili odgovore:

1. Kada je farmaceutska industrija izbacila na tržište tablete za suplementaciju B12?
2. Je li tada bilo dovoljno vegana na svijetu da bi se zbog njih farmaceutskoj industriji isplatilo proizvoditi takve tablete?
3. Koja populacija više pati od nedostatka B12: svejedi, vegetarijanci, vegani ili neka četvrta skupina?
4. Ako vegani moraju uzimati tablete B12, možemo li onda reći da veganstvo nije prirodno, da je isforsirano ideološkim razlozima?
5. Možemo li u potpunosti vjerovati testiranjima na B12? U smislu osoba je dan ili dva prije nego što je izvadila krv za testiranje baš pojela nešto što može utjecati na rezultat testa ili je bila pod stresom ili je dobila menstruaciju ili se jače prehladila ili se cijepila itd. Dakle, koji su mogući ometajući faktori za ispravan rezultat testa i bi li testiranje bilo pouzdanije da se napravi recimo tri puta u razmacima od 15 dana?
6. Odakle slon, antilopa, krava ili ovca dobiju B12? Može li iz istog izvora dobiti i čovjek?
7. Je li istina da ljudski mesojedi ne mogu dobiti B12 jedući životinjska krilca, batak ili prsa, nego samo unutarnje organe (iznutrice)?
9. Mnogi vjeruju da neki pojedinci žive samo od sunčeve svjetlosti, od prane, ako bi ta pretpostavka bila točna, odakle onda njima B12?

Na kraju smo poslušali Vivaldijev: Concerto in Si bemolle maggiore RV 548 u izvedbi sjajnog tria, nakon čega nas je Vegehop počastio ukusnom slanom i slatkom veganskom zakuskom.

Uskoro ćemo na YouTube-u objaviti video s tribine.

S lijeva na desno: Nikola (asistent), Tea Kulaš (orgulje), Ivana Kovačević (flauta) i Marta Meštrović (oboa) Svjetlozapisao: Mladen Ergić

S lijeva na desno: Nikola Cerovečki (asistent), Tea Kulaš (orgulje), Ivana Kovačević (flauta) i Marta Meštrović (oboa)
Svjetlozapisao: Mladen Ergić

BEZ KOMENTARA

Odgovori: