Veganka iz Našica zlatna na međunarodnoj utrci u Labinu

Veganka iz Našica zlatna na međunarodnoj utrci u Labinu

237 16186

 U zadnje dvije godine, od kada sam veganka, značajno sam popravila svoje rezultate

Dubravka Vešligaj, profesorica biologije i kemije u srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama, profesionalna trkačica, etička veganka, članica udruge za zaštitu životinja „Luna“, govori o svojoj ljubavi prema trčanju i veganstvu:

Dubravka Vešligaj zlatna veganka

Dubravka Vešligaj zlatna veganka

„Trčanjem sam se počela baviti slučajno i spontano prije 8 godina (2007.) i to smatram svojom životnom prekretnicom jer do tada sam živjela sasvim uobičajeni djevojački život, a ulaskom u naš, sve veći, svijet trčanja počela sam upoznavati nove, pozitivne i vrlo različite ljude. Ubrzo je trčanje preraslo iz strasti u pravu ljubav. Natjecateljski duh je sve vise jačao i nakon dvije godine počinjem bilježiti sve značajnije rezultate na cestovnim utrkama svih udaljenosti, od 10 km do maratona.

Bas u to vrijeme u meni sazrijeva dugo tinjajuća odluka da promijenim režim prehrane, da “uobičajenu konvencionalnu” prehranu zamijenim vegetarijanskom prehranom. Razloga za to nije manjkalo. Prvenstveno zbog etičkih razloga nisam vise mogla jesti životinje, a uz to sam vjerovala da ću tako sačuvati dobro zdravlje na duge staze kao i to da ću svojim primjerom potaknuti druge na više suosjećanja i obzira prema našim prijateljima, životinjama.

Logičan slijed nakon te promjene je i prelazak na veganstvo, koji se događao postepeno, a u zadnje dvije godine definitivno i s ponosom mogu reci da sam veganka. Baš u te zadnje dvije godine sam značajno popravila svoje rezultate u trčanju, a koliko je za to zaslužan prehrambeni režim, a koliko početak suradnje sa svojim sadašnjim trenerom i prijateljem (Antonio Pintur) teško je “izvagati”, ali vjerujem da je i jedno i drugo doprinijelo mome napretku. Inače, trener je i sam trkač te iako nije vegan pruža mi punu podršku i razumijevanje po pitanju mojeg prehrambenog režima i mojih uvjerenja koja isključuju svu hranu životinjskog porijekla kao i bilo kakve kemijske dodatke prehrani.

Moja prehrana je isključivo biljna s naglaskom na puno svježeg voća i povrća. Iako se moj opseg treninga u zadnje vrijeme nešto i povećao, oporavak nakon napornih treninga i utrka je brži nego ranije dok sam bila vegetarijanka, a da ne govorim o „konvencionalnoj prehrani“. S obzirom na to da treniram pet do šest puta tjedno, a ljeti kada ne radim i po dva puta dnevno ili preciznije devet do deset puta tjedno, jasno je da prehrana mora sadržavati sve potrebne sastojke. Iako je ustaljeno mišljenje da vegani koji se bave intenzivnom tjelesnom aktivnošću pate od anemije, nedostatka vitamina B itd., moj slučaj potvrđuje da to nije tako, a poznato je da i u svijetu ima dosta vrhunskih sportaša vegana, kao npr. sestre Serena i Venus Williams (tenisačice). No ni u Hrvatskoj među trkačima nisam izuzetak.

Dubravka Vešligaj zlatna veganka

Dubravka Vešligaj zlatna veganka

Od svojih trkačkih uspjeha najviše se ponosim osvojenim šestim mjestom na vrlo jakom maratonu u Barceloni početkom proljeća, pritom još jednom popravivši svoj osobni rekord u maratonu (svojoj omiljenoj disciplini) i on sada iznosi 2 sata 54 minute 1 sekundu, čime zauzimam deseto mjesto u povijesti u konkurenciji žena na području Hrvatske i četvrto mjesto od aktivnih trkačica. Uz to sam zadnjih godina pobjeđivala i bila visoko plasirana na mnogim utrkama u Hrvatskoj, a zadnja od tih je zlato na međunarodnoj uličnoj utrci u Labinu 15. 8. 2015. na 8.5 km.“

237 KOMENTARA

Odgovori: