Zaštita i dobrobit nasuprot prava i oslobođenja životinja – 21. tribina ciklusa “Oslobođenje životinja”

Zaštita i dobrobit nasuprot prava i oslobođenja životinja – 21. tribina ciklusa “Oslobođenje životinja”

317 120

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

Utorak 14. 11. 2017., od 19:30 do 21:00
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (Cvjetni trg), Zagreb
Ulaz slobodan

 

Gosti:
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić
(izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva)

dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.
(savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca)

Marijana Jerković
(dipl. ekonomistica i članica inicijative “Oslobođenje životinja”)

Mato Kutlić
(veganski aktivist i programer)

Petra Puvača
(dugogodišnja volonterka te osnivačica, predsjednica i edukatorica Udruge za zaštitu životinja “Sedma od Devet”)

Autor i voditelj ciklusa:
Robert Međugorac, prof.


Kao što oslobođenje (emancipaciju) crnaca ili žena nije bilo moguće ostvariti samo njihovom zaštitom i dobrobiti, nego upravo uspostavljanjem njihovih prava, tako ni oslobođenje ne-ljudskih životinja na sve tri razine nije moguće ostvariti samo njihovom zaštitom i dobrobiti, nego isto tako uspostavljanjem njihovih temeljnih prava; prava na život, slobodu, tjelesnu cjelovitost i prirodni životni teritorij.

Koliko god rob imao dobre životne uvijete, koliko god bio zaštićen od izvanjskih utjecaja i opasnosti, on je i dalje rob, i jedino oslobođenjem na sve tri razine on prestaje biti rob.

Životinje koje nedužne gule doživotnu robiju u npr. zootvorima, azilima ili u privatnim stanovima visokih nebodera, imaju osiguran krov nad glavom, veterinarsku skrb, hranu, zaštićene su od prirodnih neprijatelja te dožive duboku starost, ali nisu slobodne, i koliko god ta sloboda bila opasna i smrtonosna ona nema alternativu. Sloboda naprosto nema i ne može imati alternativu.


Između ostalih pokušat ćemo odgovoriti i na ova pitanja:

TERMINOLOGIJA
1. Što je zaštita životinja?
2. Što je dobrobit životinja?
3. Što su prava životinja?
4. Što je oslobođenje životinja?

POVIJEST
1. Tko su začetnici zaštitarske ideologije, a tko pravaške ideologije u zooetici?
2. Koji su prvi zaštitarski i pravaški tekstovi?
3. Gdje su bile prve zaštitarske i pravaške kampanje i akcije?

ORGANIZACIJE
1. Koje istaknute organizacije zagovaraju i provode zaštitarstvo i dobrobit, a koje prava i oslobođenje?
2. Koje od navedenih organizacija imaju više zaštitarskih elemenata u svom zagovorništvu i radu, a koje više pravaških i zašto:
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)
– WSPA (World Society for the Protection of Animals)
– 269 Life
– A. L. F (Animal Liberation Front)
– Igualdad Animal (Animal Equality)
– Mercy For Animals
– Direct Action Everywhere 
– Cruelty Free International (nekadašnji BUAV)
– Anonymous for the Voiceless 
Prijatelji životinja
– Tierschutzverein Europa
– Sea Shepherd

ISTAKNUTI ZAGOVORNICI POKRETA
1. Koji su zaštitarski, a koji pravaški elementi kod istaknutih ljudi u Pokretu;
Peter Singer
– Gary Lawrence Francione
– Martin Balluch
– Ingrid Newkirk
– Kapetan Paul Watson
– Joan Dunayer
– Gary Yourofsky
– Steven Best
– Tom Regan
– Philip Wollen
– Sasha Boojor
– Melanie Joy
– Ronnie Lee

KAMPANJE I METODE
1. Jesu li jednotematske kampanje (single-issue campaigns), poput prosvjeda protiv krzna, ili protiv ubijanja tuljana u Kanadi, ili ubijanja delfina u Japanu, ili Bezmesnog ponedjeljka itd., u potpunosti zaštitarske ili ipak imaju nešto pravaških elemenata?
2. Jesu li jednotematske kampanje uspješnije od svobuhvatnih kampanja?
3. Može li kampanja “Uhvatikastrirajvrati” doprinijeti uspostavljanju prava životinja?

PITANJA S DRUŠTVENIH MREŽA
1. Može li umjetno meso i umjetni materijali za odjeću i jeftinija mlijeka od žitarica dovesti do oslobođenja životinja?
2. Koliko veliki medijski magnati kao Bill Gates ili Mark Zuckerberg mogu ubrzati taj proces ako počnu zagovarati veganstvo? (Oba pitanja postavlja Valent Samardžija)
3. Vezano za strategiju ključno je “pitanje” (po meni, čisto retoričko, zato stavih navodnike) – smije li se u djelovanje uključiti nasilni aktivizam, ili djelovati isključivo unutar sustava i je li nasilni aktivizam (pa čak i onaj “samo” drastično provokativni), bez obzira na svraćanje pozornosti (“svaka reklama je dobra pa i negativna”) – kontraproduktivan? (Pita Roman Matus)


izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

Hrvoje Jurić (1975.) radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje etiku i bioetiku. Voditelj je Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, glavni tajnik Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva te član nekih drugih znanstvenih, kulturnih i socijalnih projekata i inicijativa. Pored brojnih znanstvenih, stručnih, esejističkih i publicističkih članaka u hrvatskim i međunarodnim časopisima i zbornicima, objavio je knjigu Etika odgovornosti Hansa Jonasa (2010.), te bio suurednik zbornika Filozofija i rod (2005.) i Filozofija i mediji (2014.). Osim etike i bioetike, u područja njegovog interesa spadaju filozofija tehnike, filozofija prirode, filozofija medija, rodni studiji i socijalno-politička problematika. Bavi se i poezijom, te je objavio pet knjiga pjesama.

Ovdje možete vidjeti neke od javnih nastupa Hrvoja Jurića:


Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.

Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.

Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol.

Ponašanjem i dobrobiti životinja bavim se više od 20 godina. Studirala sam biologiju (ekologiju) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te diplomirala s temom o ponašanju šumskih mačaka u Zoološkom vrtu. Nakon završenog studija biologije zaposlena sam na Veterinarskom fakultetu, gdje sam doktorirala s temom o ponašanju i dobrobiti svinja.

Školovala sam se u inozemstvu, odnosno u Austriji, Irskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Nizozemskoj. Na Sveučilištu u Edinburgu magistrirala sam primijenjenu etologiju i dobrobit životinja, s temom o komunikaciji pasa.

Nakon povratka u Hrvatsku radim kao savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca te surađuje s brojnim udrugama za zaštitu životinja. Gostovala sam više puta na radiju i televiziji, te pisala članke i komentare za različite novine i portale, uglavnom o temama vezanim za kućne ljubimce i divlje životinje.

Više o Ireni: https://irenapetak.com/

Ovdje možete vidjeti javni nastup Irene Petak, a iz gledališta se javila i Petra Puvača:


Marijana Jerković

Marijana Jerković

Marijana Jerković rođena je u Slavonskom Brodu, 1976. godine. Od 2000. godine živi u Zagrebu, gdje je završila fakultet ekonomije, smjer računovodstvo i financije.
Veganka je postala sredinom 2016. godine. Nakon nepunih godinu dana, pridružila se inicijativi Oslobođenje životinja, kao članica organizacijskog odbora drugog po redu prosvjeda “Oslobođenje životinja za zatvaranje svih klaonica”, koji se održao u Zagrebu, 27. 5. 2017. godine.
Kako i sama ima obitelj, koja je s njom prešla na veganski način života, upravo na tu temu je održala predavanje pod nazivom “Roditelji vegani, a djeca?”, u sklopu ZeGeVege festivala u rujnu 2017. godine.
Također od nedavno djeluje kao glavni organizator zagrebačkog ogranka međunarodne organizacije Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless), koja se bavi uličnim aktivizmom kroz video projekcije istine o iskorištavanju životinja u industriji hrane, mode, zabave, kozmetike i lijekova, te kućnih ljubimaca.
U svom djelovanju zalaže se za osloboditeljski (abolicionistički) pristup borbi za prava životinja.


Mato Kutlić

Mato Kutlić

Mato Kutlić je vikend aktivist, salonski anarhist, karizmatični Bent Edge, u narodu poznat kao Mr. Logika.
Slobodno vrijeme krati tragajući za istim i filozofirajući, a ostalo (ne-slobodno, ne?) dosađujući prijateljima i idući na živce ostalima.
Poznat je i kao Shorty, a u skladu s dobrim ukusom nevoljko priznaje razloge koji su doveli do tog nadimka.

Ukratko, zadnja osoba koju bi trebali vidjeti na ovoj tribini.
Ili kao stand-up komičara.
Život jednostavno nije pošten…

Otac dvoje djece, 11 i 3 g., koji su na “veganskoj” prehrani od rođenja. I sam na biljnoj prehrani još i duže vrijeme prije toga. Svojevremeno izletnik u aktivističkim vodama, danas skloniji filozofiranju (možda i iščekivanju?) o braku između Le Pen i Trumpa. Programer, linuxaš, SF zaljubljenik, teoretičar. Zavjera, dakako.

Kažu strašno naporan, petparački pjesnik ogrezao u melankoliju, bivši vegan, ponekad programer, po slobodnom uvjerenju i odabiru Svahili bukva te moli da mu se tako i obraćate.

Ovdje možete vidjeti neke od javnih nastupa Mate Kutlića:


Petra Puvača

Petra Puvača

Petra Puvača sebe često opisuje kao “propalog biologa” odnosno dugogodišnjeg apsolventa biologije, a uz to je osnivačica, predsjednica i edukatorica udruge za zaštitu životinja “Sedma od Devet” te dugogodišnja volonterka u različitim udrugama za dobrobit i zaštitu životinja. Osim na PMF-u znanje je stjecala i polazeći razna predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka na temu ponašanja i dobrobiti životinja.

 

 


Raspored svih predavanja i tribina u 2017. godini:

21. tribina – utorak 14. 11. 2017. – NOVI FORMAT
ZAŠTITA I DOBROBIT NASUPROT PRAVA I OSLOBOĐENJA ŽIVOTINJA
Gosti: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol., Marijana Katić, Mato Kutlić, Petra Puvača

20. tribina – utorak 24. 10. 2017. – NOVI FORMAT
KASTRACIJA I KONTROLA RAZMNOŽAVANJA DRUGIH VRSTA
Gosti: Ingeborg Bata, dr. med. vet., Tatjana Zajec, dr. med. vet., Sandra Ilievski, Gordan Nogić, prof., Mato Kutlić
Ovdje pogledajte snimku 20. tribine

19. tribina – utorak 20. 6. 2017. – NOVI FORMAT
PRAVO NA SLOBODNO KRETANJE I MASOVNE SELIDBE
Gosti: Luka Nenad Juranić, Ivan Pernar, Šime Validžić, Dražen Klarić, prof.
Ovdje pogledajte snimku 19. tribine

18. tribina – utorak 20. 6. 2017. – NOVI FORMAT
EKOFEMINIZAM I SOLIDARNOST SPRAM POROBLJENIH NE-LJUDSKIH ŽENA, MASOVNIH ŽRTVI KLAONICA I FARMI
Gošće: dr. sc. Mirela Holy i dr. sc. Branka Galić, red. prof.
Pogledajte snimku 18. tribine

17. tribina – utorak 16. 5. 2017.
VITAMIN B12, VEGANSKI MIT ILI STVARNA OPASNOST
Predavači: doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma i Mato Kutlić, programer
Pogledajte snimku 17. tribine

16. tribina – utorak 14. 3. 2017.
ODNOSI S JAVNOŠĆU I POLITIČKO ORGANIZIRANJE
Predavačica: Sanela Dropulić, stručnjakinja za politički marketing
Gost: Darko Stošić (ORaH)

15. tribina – utorak 21. 2. 2017.
ODNOS PREMA ŽIVOTINJAMA U ANTIČKOJ FILOZOFIJI
Predavač: dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, poslijedoktorand

14. tribina – utorak 24. 1. 2017.
TESTIRANJE NA ŽIVOTINJAMA
Predavačica: Tihana Šolaja, unv. bacc. ing. agr.
Gošće: Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr. med., dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. i Ingeborg Bata, dr. med. vet.
Ovdje pogledajte snimku 14. tribine


Raspored svih predavanja i tribina u 2016. godini:

13. tribina – utorak 20. 12. 2016.
POREZ NA PSE
Predavač: Gordan Nogić, prof
Gost: Mato Kutlić, aktivist
Pogledajte snimku 13. tribine

12. tribina – utorak 22. 11. 2016.
DRUŠTVENI ODNOS PREMA ŽIVOTINJAMA KAO KOLEKTIVNI POREMEĆAJ
Predavač: Vedran Romac, dipl. socijalni radnik
Gost: dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava tribine: Edita Kolovrat (violina) i Antonio Kolovrat (gitara)
Pogledajte snimku 12. tribine

11. tribina – utorak 25. 10. 2016.
UTJECAJ GMO-a NA LJUDSKE I NE-LJUDSKE ŽIVOTINJE
Predavači: prof. dr. sc. Marijan Jošt i Gordan Masnjak, dipl. org. rada
Gost: Damir-Kristijan Rogina
Glazbeni uvod i odjava tribine: Gitarski duo – Inon i Rien Međugorac
Pogledajte snimku 11. tribine

10. tribina – utorak 11. 10. 2016.
CRKVA I ŽIVOTINJE
Predavačice: Željka Bišćan, mr. sc. i Jadranka Brnčić, dr. sc.
Pogledajte snimku 10. tribine

9. tribina – utorak 21. 6. 2016.
OBAVEZNO CIJEPLJENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Predavači: Lidija Gajski, dr. med., Ivana Delaš, dr. vet. med. i dr. sc. Josip Šimičić, dr. med. vet.
Glazbeni uvod i odjava tribine: Ana Čižmek, gitara
Pogledajte snimku 9. tribine

8. tribina – utorak 26. 4. 2016.
PRAVNA ZAŠTITA ŽIVOTINJA – RELEVANTNI KRITERIJI I OGRANIČENJA
Predavačica: mr. sc. Vesna Magličić, odvjetnica
Gošće sugovornice: Branka Žigante Živković, sutkinja i Jadranka Gržin, odvjetnica
Glazbeni uvod i odjava tribine: Gitaristički orkestar GuEllyBa
Marko Čuček, Lucija Rako, Iva Bobanović, Rino Cetinić, Ana Sredić, Sven Ipša, Tomislav Gajski,
Luka Pejković, Leonardo Čurla (kontrabas)
Pogledajte snimku 8. tribine

7. tribina – utorak 5. 4. 2016.
VIŠELJUBLJE I OSLOBOĐENJE LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA
Predavačica: Olivija Holjac, dr. med.
Gost: Davor Stančić
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (barokna gitara)
Pogledajte snimku 7. tribine

6. tribina – utorak 1. 3. 2016.
TEMELJ VEGANSTVA U ISTOČNIM RELIGIJAMA
Predavač: mag. Dorino Manzin
Gosti: mag. Višnja Grabovac Žarko Andričević
Glazbeni uvod i odjava: Igor Paro, prof. (renesansna lutnja, vihuela de mano)
Pogledajte snimku 6. tribine

5. tribina – utorak 26. 1. 2016. u 19:30
PRAVA EMBRIJA (LJUDSKIH I NE-LJUDSKIH), PRAVA FETUSA, PRAVA ŽENA, PRAVA ŽIVOTINJA?
Predavačica: mag. Marina Katinić
Glazbeni uvod i odjava: Divna Šimatović (gitara)
Snimka 5. tribine je nažalost izgubljena


Raspored svih predavanja i tribina u 2015. godini:

4. tribina – utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
Predavači : izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof i doc. dr. sc. Tomislav Krznar
Glazbeni uvod i odjava: Mislav Pečnik (gitara), Lucija Štivčević (gitara) i Antonio Kolovrat (gitara)
Pogledajte snimku 4. tribine

3. tribina – utorak 24. 11. 2015. u 19 sati
PRISILNA KASTRACIJA NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA – ZA ILI PROTIV?
tim ZA – Tatjana Zajec, dr. med. vet. / Ingeborg Bata, dr. med. vet.
tim PROTIV – Mato Kutlić / Domagoj Pintarić
Glazbeni uvod i odjava: Krešimir Lulić (harmonika) i Martin Kutnar (harmonika)
Snimka 3. tribine je nažalost izgubljena

2. tribina – utorak 20. 10. 2015. u 19 sati
NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE
Predavačica: doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma
Glazbeni uvod i odjava: Ivana Kovačević (flauta), Marta Meštrović (oboa) i Tea Kulaš (orgulje)
Pogledajte snimku 2. tribine

1. tribina – utorak 22. 9. 2015. u 19 sati
JE LI VEGANIMA POTREBNA PSIHOANALIZA?
Predavač: dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije
Glazbeni uvod i odjava: Marko Palanović (gitara)
Pogledajte snimku 1. tribine


Kontakt: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com

Dođite, saznajte nešto novo, diskutirajte i družite se u ugodnom društvu.

Dizajn plakata: Dijana Benković Šebečić

Dizajn plakata: Dijana Benković Šebečić

317 KOMENTARA

Odgovori: