Povijesna presuda u Italiji: dijete izbačeno iz vrtića jer je vegan, ali sud ga vraća natrag

Povijesna presuda u Italiji: dijete izbačeno iz vrtića jer je vegan, ali sud ga vraća natrag

298 9231
Voće i povrće za zdravlje i mirnu savjest.

Prema obrazloženju presude, “veganska prehrana bolja je od one “svejeda” i poštivanje takve prehrane je ljudsko pravo, čak i u jaslicama”.

 

Općina Merano u Italiji izbacila je dijete iz vrtića nakon što je njegova majka zatražila da mu se omogući veganska prehrana. Obitelj je uz pomoć odvjetnika sudu predočila znanstvene dokaze da je takva pravilno planirana prehrana zdrav izbor za djecu predškolskog uzrasta.

Sud je na temelju toga odlučio da je općina, kao vlasnik vrtića, dužna poštovati pravo djeteta na moralan i etički izbor prehrane u vrtiću. Donosimo prijevod napisa u kojem je opisan ovaj slučaj, koji predstavlja pouku o pravu na slobodan izbor i u području prehrane, ali i ukazuje da se jedino znanjem te odgovornim i odvažnim pristupom mogu ukloniti predrasude i prepreke na putu ka zdravijem i skladnijem životu pojedinaca i zajednica:

Sve je počelo u veljači. Glavni su likovi ove priče dijete vegan i svjesna majka. No idemo redom.
Vrijeme brzo prolazi svima, pa tako i majci iz mjesta Merano koja mora početi dijete uključivati u društveni život, točnije – upisati ga u vrtić. Važno je napomenuti da ova majka zbog osobnih uvjerenja slijedi određeni zdrav i etičan način prehrane temeljen isključivo na biljkama. Ovakav pristup životu u Italiji prihvaća sve više ljudi.

U skladu s tim, majka je zatražila od vrtića da njenom djetetu zamijene neprirodnu hranu kojom se hrane mala djeca u vrtićima, često pripremljenu u tvrtkama za catering, zdravim biljnim jelima.

Općina Merano taj zahtjev smatra nevjerojatnim i neprihvatljivim i ne samo da ne udovoljava zahtjevu, nego i udaljuje dijete iz vrtića! Mama je, naime, morala donijeti liječničke potvrde (koje se, među nama, mogu lako dobiti od bilo kojeg liječnika prijatelja ili onog koji nam je naklonjen) i napraviti klinička testiranja na djetetu kojima će dokazati da je dijete dobrog zdravlja.

U stilu “Ili mi daj dobar razlog zašto je dijete vegan i pokaži da je zdrav k’o dren ili si ga drži kod kuće i ne zafrkavaj nas!”. Kako to da se slična mjerila ne primjenjuju za svu djecu, vjerojatno svu lijepu cijepljenu i imunokompromitiranu, pa da svi oni naprave testove? Čudno kako se nisu sjetili u Općini Merano tražiti i genetsko testiranje “veganskog” djeteta da se utvrdi kakva predispozicija za neke buduće bolesti poput autizma ili ADHD-a…?

Upravo onako kao što se nekad zločestu djecu tjeralo da stoje u kutu pored školske ploče, tako i stručnjaci Općine Merano izbacuju iz škole dijete čija je jedina krivnja što mu se roditelji zdravo hrane.

Stav Općine je čvrst: veganska dijeta je opasna za maloljetnike, posebno u predškolskoj dobi te se ne primjenjuju Smjernice o prehrani u školama jer se iste odnose na škole, a ne na vrtiće i jaslice. Skinuti sa sebe odgovornost tipično je za političare. Stav je zapravo smiješan i pokazuje potpuno neznanje općinskih službenika, neznanje koje je rašireno i u drugim područjima medicine.

Dovoljno je, međutim, citirati službeni stav američkog i kanadskog udruženja dijetetičara (A.D.A., American Dietetic Association (1) da se ukloni svaka sumnja: “Pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana, uključujući i vegansku, je zdrava, prikladna s nutricionističkog gledišta i može biti korisna u prevenciji i liječenju nekih bolesti. Takva prehrana, ako je dobro isplanirana, prikladna je za pojedince u svim stadijima životnog ciklusa, uključujući trudnoću, dojenje, rano i kasno djetinjstvo, adolescenciju te za sportaše.”

Dakle, prema svjetskim autoritetima iz područja nutricionizma, režim veganske prehrane, dobro planiran (i ovdje leži ključna činjenica), može se primjenjivati u svim razdobljima ljudskog razvoja, čak i u trudnoći!

Ova su saznanja jako daleko od općinskih ureda regije Alto Adige. I zato je majka zbog apsurdne i necivilizirane odluke bila prisiljena ići na sud. Majka je ne samo pokazala i dokazala superiornost prehrane temeljene na biljkama u odnosu na onu “svejeda” (što je bilo vrlo lako jer istraživanja i znanstvenih podataka ima na pretek), već je pokazala i da odluka uprave i vlasnika vrtića nije bila u skladu s ustavnim normama i uputama ministarstva, postavljajući pred nju nepravedan zahtjev (dobavljanje posebnih liječničkih potvrda) i diskriminirajući dijete izbacivanjem iz vrtića.

Regionalni sud Regije Alto Adige povijesnom presudom odobrava zahtjev majke i obvezuje upravu vrtića da ponovo primi dijete, a Općina Merano kao vlasnik ustanove mora platiti sudske troškove.

Prema obrazloženju presude, “veganska prehrana bolja je od one “svejeda” i poštivanje takve prehrane je ljudsko pravo, čak i u jaslicama”.

Carlo Prisco, odvjetnik mlade majke, smatra da se radi o prekretnici u priznavanju prava na etičnu alternativnu prehranu, a to pravo proizlazi iz Ustava.

Odvjetnik nastavlja da “ne treba nikakva potvrda da bi se u bilo kojoj dobi tražilo veganski obrok, roditelji vegani ne mogu biti objekt diskriminacije, čak niti tako da se od njih traže dodatne provjere i dokazi koji se ne traže od drugih. Ovaj će slučaj biti od pomoći svim drugim, budućim slučajevima u kojima ustanove ili javne službe onemogućavaju građanima da uživaju prava vezana za svoj odabir etične prehrane.”

Napokon se u trećem tisućljeću počinje govoriti o pravima i u području prehrane.
Danas su nam puna usta svih vrsta prava: socijalnih, seksualnih, vjerskih i tako dalje. I ako neka osoba odluči biti gay, promijeniti spol, unajmiti maternicu, biti surogat majka, umjetno se oploditi, nastaje problem ako osuđujete njihov izbor jer bi se na noge digle odgovarajuće udruge i lobiji, optužilo bi vas se za homofobiju, možda biste riskirali čak i zatvor. No kada jedna svjesna majka traži da se poštuje njeno pravo na moralne i etičke izbore, dokazane kao valjane čak i znanstveno, onda treba pozvati odvjetnika i voditi parnicu na sudu…
To je Italija.

Marcello Pamio

* Prijevod izvornog napisa: Suzana Peša Vučković
** Izvor (1): NCBI, National Center for Biotechnology Information

Preneseno s mrežne stranice:
udruga-kameleon.hr/tekst/7114/

298 KOMENTARA

Odgovori: