Rasplesana veganka iz Zadra osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju iz orgulja

Rasplesana veganka iz Zadra osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju iz orgulja

272 15011
Tea Kulaš - veganka koja je osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju iz orgulja

Duboko u sebi osjećam biocentrizam pa čak i fiziocentrizam, ali u društveno političkom smislu zagovaram patocentrizam, fizičko i zakonsko oslobođenje svih svjesnih i osjetilnih životinjskih vrsta, ljudskih ili ne-ljudskih.

 

Tea Kulaš (24. 1. 1994.) je zadarska studentica treće godine orgulja u klasi red. prof. Ljerke Očić i četvrte godine muzikologije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Slobodno vrijeme provodi uz plesnu i likovnu umjetnost. Od osmog razreda osnovne škole je članica udruge “Prijatelji životinja”, kada postaje vegetarijanka, a nedugo zatim i veganka. Evo što kaže o svojim početcima, aktivnostima i uspjesima:

Tea Kulaš - rasplesana veganka

Tea Kulaš – rasplesana veganka

„Od samog rođenja izložena sam velikoj ljubavi prema glazbi pa je moje zanimanje za nju svakim danom sve više raslo. Glazbeni talent došao je do izražaja već u najranijoj dobi dok sam igrajući se s mačkama pjevušila poznate melodije ili „svirajući“ na sintesajzeru i gitari zabavljala sve prisutne.

Upisavši se u vrtić, pridružila sam se malom zboru s kojim sam nastupala na vrtićkim predstavama u kojima sam nerijetko imala i solističku ulogu. U dobi od pet godina roditelji su kupili pianino pa sam promatrajući mamu kako svira, i sama pokušavajući isto, shvatila sam da je glazba moj poziv.

Primijetivši to, roditelji su me odlučili sa šest godina upisati u osnovnu glazbenu školu Blagoje Berse u Zadru. Međutim odlazeći sa satova glasovira prolazila sam kraj plesne dvorane i poželjela biti jedna od djevojčica u baletnim papučicama i raskošnim haljinicama. Nedugo zatim, upisala sam i plesni odsjek glazbene škole, a suvremeni ples postao je još jedna moja ljubav.

Intenzivno bavljenje plesom dovelo me do ansambala na vrlo visokoj umjetničkoj razini, a time i brojnih uspjeha, kao i iskustva u pedagoškom radu s vođenjem grupe srednjoškolaca.

Likovnom umjetnošću započela sam se baviti upisavši grafički dizajn u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Šireći umjetničke vidike, direktno sam utjecala i na bolje razumijevanje glazbe.

Što se tiče vegetarijanstva, a onda i veganstva, došlo je relativno spontano s osvještavanjem činjenice da je svaki život jednako vrijedan. Protivnik sam svakog nepotrebnog uništavanja svih živih bića i u tom smislu duboko u sebi osjećam biocentrizam pa čak i fiziocentrizam. Da mogu živjeti na prani, to bi bio moj odabir. No u društveno političkom smislu zagovaram patocentrizam, fizičko i zakonsko oslobođenje svih svjesnih i osjetilnih životinjskih vrsta, ljudskih ili ne-ljudskih.

Tea Kulaš

Tea Kulaš

Taj moralniji, a ujedno i zdraviji način života osigurao mi je mnogo više energije za izvršavanje svakodnevnih obveza. Uz dva odsjeka glazbene škole – orgulje i teoriju glazbe, redovno školstvo u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, svakodnevne probe u Zadarskom plesnom ansamblu, kao i dodatni angažman pri vođenju podmlatka ZPA, vremena za odmor je bilo jako malo.

Svakodnevno sam izvan kuće provodila preko petnaest sati, od 7 do 22:30 – 23 h. Kratke pauze bi koristila za objed unaprijed pripremljene hrane iz ruksaka, a kući bi slijedio nastavak rada – vježbanje, crtanje, pisanje zadaći i učenje. Vjerujem da mi je u tome, osim entuzijazma i ljubavi prema svemu navedenom, uvelike pomogao način ishrane i podrška roditelja.

Selidbom u Zagreb, upisala sam dva odsjeka na MA (Muzička akademija) koji zahtijevaju mnogo truda, rada i vježbanja, što je rezultiralo odličnim uspjehom na oba studija, angažmanima u vidu solističkih koncerata i ovogodišnjom prvom nagradom, drugo mjesto, s 98,25 bodova u trećoj dobnoj kategoriji na državnom natjecanju HDGPP-a u disciplini orgulje.

Osim toga, dolaskom u Zagreb sam se priključila radu nekoliko plesnih grupa, a od ove godine sam počela plesati tango. Uz veganstvo, sve obveze je puno lakše izvršavati, krvna slika mi je savršena, a i puno mirnije spavam. Svojim pozitivnim primjerom utjecala sam na brojne ljude oko sebe koji su jako zadovoljni promjenom životnog stila.“

Tea Kulaš - rasplesana veganka

Tea Kulaš – rasplesana veganka

 

Tea Kulaš - veganka koja je osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju iz orgulja

Tea Kulaš – veganka koja je osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju iz orgulja

272 KOMENTARA

Odgovori: