Pozivamo vas na 4. tribinu “Oslobođenje životinja”: Životinjski život i ljudski zakoni

Pozivamo vas na 4. tribinu “Oslobođenje životinja”: Životinjski život i ljudski zakoni

322 14793
Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu: Životinjski život i ljudski zakoni

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 

ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI

 

Vrijeme: utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
Mjesto: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (Cvjetni trg), 10 000 Zagreb
Ulaz slobodan

.

Uvodna izlaganja:

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić
(Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

doc. dr. sc. Tomislav Krznar 
(Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

.

Glazbena najava i odjava tribine:

Mislav Pečnik (gitara), Lucija Štivčević (gitara) i Antonio Kolovrat (gitara)
Učenici profesora Xhevdeta Sahatxhije, srednje glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu.
Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja komornih sastava u 2. kategoriji u disciplini tria.

.

Autor i voditelj ciklusa:
Robert Međugorac, prof.


O problematici moralnog statusa ne-ljudskih životinja i njihovih prava već se desetljećima intenzivno diskutira te se mogu uočiti značajni pomaci u prepoznavanju relevantnosti „životinjskih pitanja“ i u priznavanju životinja kao subjekata. Razmjeri i metode iskorištavanja, mučenja i ubijanja životinja poznati su ne samo u krugovima animalističkih teoretičara i aktivista nego i u široj javnosti. Međutim, pozitivno-pravni propisi (nacionalni ustavi, zakoni i drugi akti te međunarodni pravni dokumenti) još uvijek su strogo antropocentrički fundirani i nenaklonjeni ne-ljudskim živim bićima, a upravo oni u velikoj mjeri određuju ljudski odnos prema ne-ljudskim životinjama jer definiraju što je ispravno i pogrešno, odnosno dopušteno i zabranjeno činiti životinjama. Stoga će se na tribini govoriti o načinima na koje se ova pitanja pravno reguliraju, pri čemu će biti riječi i o načelnoj razini odnosa čovjek-životinja, i o animalističkoj teoriji i praksi u Hrvatskoj, i o aktualnim izmjenama hrvatskih zakona o lovstvu i o zaštiti životinja.


Četvrti termin ciklusa “Oslobođenje životinja” otvorit će gitarski trio sjajnih višestruko nagrađivanih učenika u klasi profesora Xhevdeta Sahatxhije srednje glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba u sastavu; Mislav Pečnik (gitara) 2. sr., Lucija Štivčević (gitara) 1. sr., i Antonio Kolovrat (gitara) 3. sr., Weissovim Concertom sa stavcima: Grave – Allegro – Vivace i stavkom iz Fauréove Suite Dolly – Berceuse.

Naslovnu temu: “Životinjski život i ljudski zakoni” obradit će u svojim 15-o minutnim izlaganjima izvanredni profesor doktor znanosti Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i docent doktor znanosti Tomislav Krznar s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U nastavku slijedi razgovor s predavačima kojeg će voditi autor i voditelj ciklusa Robert Međugorac uz interakciju s publikom.

Za kraj ćemo poslušati Pujolov Tangondó u izvedbi sjajnog gitarskog tria Pečnik, Štivčević, Kolovrat.


Ukupno trajanje tribine je 90 min.

– 9 min. glazbeni uvod
1. Sylvius Leopold Weiss: Concerto, stavci: Grave – Allegro – Vivace
2. Gabriel Fauré: Suite Dolly – Berceuse
Gitarski trio: Mislav Pečnik, Lucija Štivčević i Antonio Kolovrat

– ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
15. min. izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić
15. min. doc. dr. sc. Tomislav Krznar

– 43 min. diskusija s predavačima uz interakciju s publikom

– 8 min. glazbena odjava tribine
3. Máximo Diego Pujol: Tangondó
Gitarski trio: Mislav Pečnik, Lucija Štivčević i Antonio Kolovrat

– Zatvaranje skupa


 

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

Hrvoje Jurić (1975.) radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje etiku i bioetiku. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica, te aktivan član različitih znanstvenih, kulturnih i socijalnih projekata i inicijativa. Pored brojnih znanstvenih, stručnih, esejističkih i publicističkih članaka u hrvatskim i međunarodnim časopisima i zbornicima, objavio je knjigu Etika odgovornosti Hansa Jonasa (2010.), te bio suurednik zbornika Filozofija i rod (2005.) i Filozofija i mediji (2014.). Osim etike i bioetike, u područja njegovog interesa spadaju filozofija tehnike, filozofija prirode, filozofija medija, rodni studiji i socijalno-politička problematika. Bavi se i poezijom, te je objavio pet knjiga pjesama.

doc. dr. sc. Tomislav Krznar

doc. dr. sc. Tomislav Krznar

Tomislav Krznar (1979.) radi kao docent na Katedri za filozofiju i sociologiju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu (2004.), a završio je i studij lovstva i zaštite prirode na Veleučilištu u Karlovcu (2005.), te alternativni obrazovni program „Mirovni studiji“ pri Centru za mirovne studije u Zagrebu (2007.). Doktorirao je 2010. godine filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz veliki broj znanstvenih i stručnih članaka, objavio je knjige Bioetički mozaik. Pokušaj prikaza okolišne problematike u bioetičkom kontekstu (2009.) i Znanje i destrukcija. Integrativna bioetika i problemi zaštite okoliša (2011.) te uredio zbornike Čovjek i priroda. Prilog određivanju odnosa (2013.) i Vrč i šalica. Filozofijska vivisekcija problema odgoja i obrazovanja (s Nikolinom Iris Filipović, 2015.).

 

 

Mislav Pečnik

Mislav Pečnik

Mislav Pečnik (22. 5. 1999., Zagreb) počeo je učiti gitaru s deset godina. Odličan je učenik 2. razreda Gimnazije Tituš Brezovački te 2. razreda Glazbene škole Pavao Markovac u Zagrebu u klasi profesora Xhevdeta Sahatxhije.
Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim natjecanjima.
Tijekom 2015. godine je ostvario I. nagradu na Zagreb Guitar Festivalu, I. nagradu na Peja guitar international festivalu (Kosovo), 1. mjesto – 2. nagradu na 53. hrvatskom Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, 3. nagradu na Anna Amalia Competition for Young Guitarists u Weimaru 2015. (Njemačka), I. nagradu na International guitar competition Michelle Pittaluga 2015. (Italija). te I. nagradu na 53. Hrvatskom Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe – komorni sastavi, održanom u Zagrebu od 3. do 5. prosinca u gitarskom triu s Lucijom Štivčević i Antoniom Kolovratom.
Pohađao je seminare kod poznatih gitarista i pedagoga Istvána Römera, Zorana Dukića, Gorana Listeša, Ante Čaglja, Anđele Jerkunice, (Hrvatska), Petrita Çekua (Kosovo), Darka Karaića, Srđana Tošića i Predraga Stankovića (Srbija), Thomasa Offermana (Njemačka), Pavela Steidla (Češka), Paola Pegorara (Italija), Lukasza Kuropaczewskija (Poljska).

 

Lucija Štivčević

Lucija Štivčević

Lucija Štivčević (Zagreb, 2000.) učenica je 1. razreda Srednje glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu u razredu Xhevdeta Sahatxhije. Na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2011. godine osvojila je 1. nagrade u Bjelovaru (regionalno) i Dubrovniku (državno), 2013. godine 1. nagradu u Velikoj Gorici (regionalno) i 2.nagradu u Dubrovniku te 2015. godine 1.nagradu na regionalnom I državnom natjecanju. Na međunarodnom natjecanju “Enrico Mercatali”, održanom u Italiji, osvojila je 1. nagrade 2012. i 2014. godine. Na međunarodnom natjecanju „Svirel“ u Sloveniji osvojila je prvu i tri posebne nagrade 2013. godine. Iste godine osvojila je 1. i posebnu nagradu na međunarodnom natjecanju „Porečki Tirando“. Na 8. međunarodnom natjecanju „Andres Segovia“ (Velbert, Njemačka) osvojila je 4. mjesto 2014. godine, a na 12. međunarodnom natjecanju „Anna Amalia“ 2. mjesto (Weimar, Njemačka) 2015. godine. U Alessandriji (Italija) osvojila je posebnu nagradu na međunarodnom natjecanju „Michele Pittaluga“ junior. U siječnju ove godine osvojila je 1. i posebnu nagradu na „Zagreb Guitar Festivalu“. U triu s gitaristima Mislavom Pečnikom i Antoniom Kolovratom primila je 1. nagradu na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu, 2015. godine. Redovito nastupa na školskim produkcijama, koncertima i festivalima. Kao solistica svoje glazbeno obrazovanje usavršavala je na seminarima Zorana Dukića, Petrita Çekua i Tomislava Vukšića te redovno pohađa ljetnu školu gitare u Poreču profesora Xhevdeta Sahatxhije.

 

Antonio Kolovrat i Mislav Pečnik

Antonio Kolovrat i Mislav Pečnik

Zovem se Antonio Kolovrat i učenik sam 3. razreda srednje glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu.
Svoje glazbeno školovanje započeo sam sa 6 god. u klasi prof. Zdenke Seletković u glazbenoj školi u Slav. Brodu. Sa 7 god. , 2006., odlazim na svoju prvu međunarodnu ljetnu školu gitare u Pučišćima na Braču u klasi prof. X. Sahatxhije. Od tada svake godine odlazim na seminare kod istog profesora ljeti, a posljednjih godina i zimi. 2007. god. sudjelujem na regionalnom natjecanju gitarista i osvajam I. nagradu te odlazim u Dubrovnik na državno natjecanje gdje također osvajam I.nagradu (99,16/100 bod.). S početkom nove školske god. prelazim u klasu prof. Mirele Jagodić. Zimi 2007. god. odlazim u Opatiju na državno natjecanje komornih sastava , gdje svirajući duo s Paulinom Kovačević osvajam III.nagradu.
2008.god. osvajam Zlatno priznanje na „Morskom festivalu kitare“ u Sloveniji. Te iste godine predstavljam svoju školu i grad na međužupanijskoj smotri gitarista .
2009.god. odlazim na regionalno natjecanje u Veliku Goricu , osvajam I. nagradu i pravo pristupa na državno natjecanje. 2 mj. poslije, na 47.državnom natjecanju u Dubrovniku ponovno osvajam I.nagradu te branim svoju titulu državnog prvaka. Iste godine bio sam na još jednom međunarodnom natjecanju „VI Concorso Europeo di Citarra „Citta di Gorizia“ “u Italiji te sam osvojio Zlatnu medalju.
U zimu 2009. opet odlazim na natjecanje komornih sastava u Opatiju, ovaj put u duetu s Jelenom Bohm, gdje osvajamo II.nagradu.
2010. godine odlazim na međunarodno natjecanje „Morska Sobota“ i osvajam zlatno priznanje (prva nagrada) i prisustvujem na županijskoj smotri gitarista.
2011. godine osvajam 1. nagradu na regionalnom natjecanju i na državnom natjecanju u Dubrovniku osvajam 2. nagradu. Iste godine sudjelujem na međunarodnom natjecanju „Porečki tirando“ i osvajam 1. nagradu.
2012. godine opet odlazim na natjecanje „Porečki tirando“ i osvajam 2. nagradu. Imao sam dva samostalna cjelovečernja koncerta , jedan u Slavonskom Brodu,a drugi iste godine u Zagrebu u dvorani „Matice hrvatske“.
2013. godine na regionalnom natjecanju u Velikoj Gorici osvajam 1. nagradu, te 3. nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku. Upisujem srednju glazbenu školu Pavla Markovca (Zagreb) kao glazbenik gitarist u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije i Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti (Slavonski Brod). U glazbenu školu sam putovao od Slavonskog Broda do Zagreba.
2014. godine osvajam 1. nagradu na natjecanju „Porečki tirando“ i 3. nagradu na međunarodnom natjecanju „Enrico Mercatali“. Odlazim na međunarodno natjecanje „Andres Segovia“ u Velbertu i osvajam excellent nagradu.
Školske godine 2014./2015. selim se u Zagreb i upisujem Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, glazbeni razred.
2015. sudjelujem na festivalu gitare „Zagreb guitar festival“ gdje osvajam 2. nagradu. Iste godine na regionalnom natjecanju osvajam 1. nagradu i odlazim na državno natjecanje gdje sam osvojio 3. nagradu. Na festivalu gitare „Ehat Musa“ u Kosovu osvajam prvu nagradu i radim s vrhunskim majstorima Ehat Musom i Lukaszom Kuropaczewskim. Svirajući u triu s Lucijom Štivčević i Mislavom Pećnikom odlazim na regionalno natjecanje komornih sastava i osvajamo 1. nagradu.

 

 


 

Raspored svih predavanja i tribina u 2015. godini:

utorak 22. 9. 2015. u 19 sati
JE LI VEGANIMA POTREBNA PSIHOANALIZA?
dr. sc. Anton Glasnović, dr. med. spec. neurologije

utorak 20. 10. 2015. u 19 sati
NUŽNOST I ADEKVATNOST VEGANSKE PREHRANE
doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma

utorak 24. 11. 2015. u 19 sati
PRISILNA KASTRACIJA NE-LJUDSKIH ŽIVOTINJA – ZA ILI PROTIV?
tim ZA – Tatjana Zajec, dr. med. vet. / Ingeborg Bata, dr. med. vet.
tim PROTIV – Mato Kutlić / Domagoj Pintarić

utorak 15. 12. 2015. u 19 sati
ŽIVOTINJSKI ŽIVOT I LJUDSKI ZAKONI
izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, filozof

Kontakt: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com

Dođite, saznajte nešto novo, diskutirajte i družite se u ugodnom društvu.

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu

Ciklus predavanja i tribina “Oslobođenje životinja” utorkom u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu

 

322 KOMENTARA

Odgovori: