Hoće li hrvatska ljevica nastaviti u potpunosti ignorirati i podržavati patnju žena u industriji smrti?

Hoće li hrvatska ljevica nastaviti u potpunosti ignorirati i podržavati patnju žena u industriji smrti?

2 67

Piše: Robert Međugorac

 

Otvoreno pismo kolegici Radi Borić:

Poštovana kolegice,

danas ste u emisiji NU2, između ostalog, izjavili:

… jer u ovom trenutku, kada vi (Aleksandar Stanković) i ja govorimo, u ovih sat vremena, četiri žene će u Hrvatskoj biti zlostavljane.

pa vas tu moram ispraviti, ne kolegice Borić, nažalost neće biti zlostavljane “samo” četiri žene, nego će biti zlostavljano na tisuće žena koje su zatočene na farmama, koje čekaju u redu za klanje, koje čekaju u redu da ih kastriraju, koje su doživotno zatočene u ZOOtvorima, azilima i stanovima nebodera, koje čekaju u laboratorijima da testiraju na njima, koje će biti silovane i umjetno oplođene kako bi uzgajivači zarađivali na njima, koje zbog ljudske pohlepe nikada neće živjeti slobodno s pripadnicima svoje vrste…

U tih sat vremena bit će zlostavljano “samo” četiri žene jedino ako pristajemo na vrstaštvo i zažmirimo na masovne zločine, samo ako porobljene žene ne-ljudskih svjesnih, inteligentnih i osjećajnih vrsta Zemljana u potpunosti isključimo iz našeg moralnog obzira i tako ih u potpunosti objektiviziramo i podredimo sebičnim ljudskim interesima.

Kolegice Borić, molim vas kao feminist feministicu da uvažite i sve one porobljene “nevidljive” ne-ljudske žene te da ih prestanete jesti, i njih i njihove izlučevine (mlijeko, sir, jaja, med), da prestane kupovati proizvode testirane na njima, da prestanete nositi cipele od njihove kože, kape od njihove vune ili jakne punjene njihovim perjem, da vaša politička stranka Nova ljevica u svom programu u potpunosti uvaži temeljna prava ne-ljudskih žena i u potpunosti odbaci svako nasilje nad njima, time ćete daleko više doprinijeti smanjenju nasilja nad ženama, nego svim Istanbulskim konvencijama.

“Auschwitz se ponavlja svaki put kad netko pogleda klaonicu i pomisli: to su samo životinje”
– Theodor Adorno

Nepojmljivo mi je da kao jedna od sedam najmoćnijih feministica svijeta niste iskoristili niti jedan od svojih brojnih javnih istupa kako biste upozorili na položaj žena u industriji smrti. Zar su žene drugih vrsta manje vrijedne? Zar ne trebaju imati zakonom zagarantirana temeljna prava; pravo na život, slobodu, tjelesnu cjelovitost, razmnožavanje, prirodno stanište? Zar će im hrvatska ljevica u potpunosti okrenuti leđa i šutjeti, u potpunosti ignorirati njihovu patnju?

Uistinu mi je žao svake ljudske žene koja je žrtva bilo kakvog nasilja (fizičkog, ekonomskog, emotivnog, obiteljskog), ali ta patnja unutar Hrvatske je gotovo pa beznačajna u usporedbi sa stradanjem i patnjom koju prolaze ne-ljudske žene.

O patnji i stradanju ne-ljudskih muškaraca, ovaj puta nećemo, iako se o tome govori još daleko manje.

Ako ste uistinu protiv nasilja nad svim ženama, onda vas pozivam da u subotu 26. 5. 2018. dođete na 3. međunarodni prosvjed za zatvaranje svih klaonica i dignete svoj glas za sve žene, ljudske i ne-ljudske.

Iskreno se nadam da se vidimo.

Svako dobro!

3. međunarodni prosvjed za zatvaranje svih klaonica

 

2 KOMENTARA

  1. Ro, ovog puta si bio dobar, gledano sa strane. Posebno zato jer si sada povezao halucinogeno lupetanje sa velikim dogadjajem- “MARSA”. TO JE SUPER. Mozda- nije bilo dobro sto si tiho prihvatio”Istambul” konvenciju- neprirodan zivot, perverzije, pederastija, Sida, prostitucija, veganska biljna slivovica itd. ZA POZDRAVITI JE STO SI USPIO, OVOG PUTA, MEDJU GLUPOSTIMA, UBACITI NESTO HUMANO, -“MARS”. TO JE ISTINSKA MUDROST DA DO “MARSA”,, zadzis ovu temu AKTUELNU. Trebas momentalno, gledaj sta Luka radi na svojim marsevima. Komunicira, zove Sloveniju, Srbiju, Bosnu ZOVE SVAKI DAN. AKO TO NECES, ODMAH POCNI TRENING PLAKANJA ZBOG NEUSPJEHA, ha,ha,ha

  2. NAJ AKTUELNIJE, STO- ISTO NAS CINI LJUDIMA, ILI NELJUDIMA JE ISTAMBULSKA KONVENCIJA. ZASTO BAS SVAKI POLITICAR ILI COVJEK NE KAŽE: – “DALJE OD HRVATSKE!” – A SVAKI ZNA DA JE TO CISTI OTROV ZA COVJEKA, LJUDSKU PRIRODU I SRECU ???

Odgovori: