Vegani i vitamin B12

Vegani i vitamin B12

156 17802
Vegani i vitamin B12

Kod vegana i vegetarijanaca je nedostatak vitamina B12 čest. Ovisno o zemlji, nedostatak je utvrđen u oko 60% trudnica, 25-85% djece, 20–40% adolescenata i 10–90% starijih osoba.

 

Autorica: doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma

 
Metilkobalamin je farmaceutska industrija izbacila na tržište prije 20-ak godina kao aktivni metabolit cijanokobalamina kako bi se pacijenti oslobodili tereta pretvorbe cijanokobalamina u metilkobalamin. No, ljudskom organizmu je potreban još jedan aktivni metabolit cijanokobalamina, a to je adenozilkobalamin koji ne može nastati iz metilkobalamina!

"Veganima se preporučuje godišnja kontrola statusa vitamina B12." - doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma

“Veganima se preporučuje godišnja kontrola statusa vitamina B12.” – doc. dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma

Kobalamin ili vitamin B12, poznat je kao cijanokobalamin kod nas i u SAD, a kao hidroksikobalamin u UK. Vitamin B12 je esencijalan za sintezu stanične DNA i pridonosi brojnim funkcijama raznih tkiva. Ljudsko tijelo ne sintetizira kobalamin. Jedini prehrambeni izvor je hrana životinjskom podrijetla (meso, jaja, mlijeko). Dnevne potrebe vitamina B12 su 1-3 mikrograma. Ljudsko tijelo može pohraniti oko 2-3 miligrama što je dovoljno za 2-5 godina bez unosa vitamina B12. Kod vegana i vegetarijanaca je nedostatak vitamina B12 čest. Ovisno o zemlji, nedostatak je utvrđen u oko 60% trudnica, 25-85% djece, 20–40% adolescenata i 10–90% starijih osoba.

Nakon apsorpcije, inertni oblik kobalamina prelazi u dva važna aktivna oblika. Jedan je metilkobalamin koji je uključen u sazrijevanje crvenih krvnih tjelešaca. Drugi aktivni oblik je adenozilkobalamin koji je bitan za mijelinizaciju i neurološki integritet. Njegov nedostatak dovodi do neuroloških komplikacija. Dakle, hematološke (krvne) komplikacije nastaju uslijed nedostatka metilkobalamina, a komplikacije živčanog sustava uslijed nedostatka adenozilkobalamina. Bitno je napomenuti da ne postoji bolest uslijed koje bi prijetvorba cijanokobalamina u metil- ili adenozil-kobalamin bila onemogućena.

Stoga se dugotrajnim veganima može preporučiti redovita suplementacija isključivo kobalamina (zvanog cijano ili hidroksi- kobalamin), a nikako uzimanje samo metilkobalamina jer će u tom slučaju organizmu nedostajati adenozilkobalamin što će uzrokovati neurološke poremećaje. Dodatno, u odnosu na cijanokobalamin, cijena metilkobalamina je višestruko veća zbog njegove izrazite nestabilnosti na djelovanje svijetla. Iako je učinkovitost apsorpcije cijanokobalamina mala, i potrebe ljudskog organizma su male, ali ne i zanemarive.

Veganima se preporučuje godišnja kontrola statusa vitamina B12. Rani simptomi nedostatka ovog vitamina su nespecifični i uključuju umor, gubitak teka, probleme s probavom, vrtoglavicu, blagu depresiju, slabost i trnce u rukama i nogama, česte infekcije gornjih dišnih puteva i slabije pamćenje.

 
O AUTORICI:
Dubravka je docentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je stekla doktorat iz nutricionizma. Suradnica na hrvatskim inačicama inicijativa Food-info.net i Futurefood.org. Pobornica održivog načina življenja.

156 KOMENTARA

  1. Napisali ste: “ne postoji bolest uslijed koje bi prijetvorba cijanokobalamina u metil- ili adenozil-kobalamin bila onemogućena”
    2009. godine sudjelovala sam u studiji o vegetarijanskoj prehrani na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Pretpostavljam da imate pristup rezultatima te studije. Studija je između ostalog sadržavala dnevnik prehrane i mjerenje nivoa B12 u krvi. Nisam imala pristup rezultatima mjerenja svih sudionika studije, ali mogu reći iz prve ruke da smo ja i još neki moji poznanici (vegani) koji su sa mnom sudjelovali u studiji imali sniženi nivo vitamina 12 iako smo već duže vrijeme suplementirali B12 cijanokobalaminom (što je bilo vidljivo iz dnevnika prehrane). Tada još nisam znala da postoji metilkobalamin. Kad sam ga 2012. počela uzimati odmah sam osjetila ogromnu razliku općeg stanja (nivo B12 u krvi je značajno narastao) iako su uslijed dugogodišnjeg deficita ostale neurološke posljedice.

  2. Tvrdnja da vegani uz metilkobalamin trebaju uzimati i adenozilkobalamin nije točna. Kada se uzimaju suplementi B12 organizam bilo koji oblik pretvori prvo u kobalamin, a kasnije sam pretvara u odgovarajuće oblike kako mu odgovara. To potvrđuju i klinički slučajevi i iskustvo mnogih ljudi.
    Evo i jedan noviji znanstveni članak koji to potvrđuje.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28223907

Odgovori: